Oktatás

Civilút Szenior Akadémia 5. rész – Alvási nehézségek időskorban  

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az időskorban előforduló alvási nehézségekről beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

Miért is lehet az, hogy idősebb korban sokszor fáradtabban ébredünk? A Civilút Szenior Akadémiában három gyakori, elsősorban idősebb korban jelentkező problémát mutatunk be.

Az alvási apnoé egy olyan probléma, amelynek során alvás közben a légzés nagyon lelassul, sőt, időszakonként abba is marad, nagyon súlyos esetekben akár percekre is. A probléma sok esetben cukorbetegségre utal, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Az alvászavar másik oka lehet az úgynevezett nyugtalan láb szindróma, amely jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Éjszaka fáj a lábszár, sokszor olyan érzés, mintha valami mászna rajta, és a páciens erős késztetést érez, hogy sétáljon. Ugyanakkor a görcs és a zsibbadás nem jellemző tünete a nyugtalan láb szindrómának.

Végül, de nem utolsó sorban a Civilút Szenior Akadémia videójában hasznos tanácsokat hallhatnak arról is, hogy segítsük a demenciával küzdő betegek alvását.

Hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 4. rész – Netikett - hogyan viselkedjünk 50 felett a közösségi oldalakon

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője abban ad hasznos tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha közösségi oldalakat, elsősorban a Facebook-ot használjuk. Megtudhatjuk, hogy mik azok a hamis körlevelek, és miért óvakodjunk tőlük. Saját profilunkon lehetőség szerint ne kínáljunk eladásra termékeket és ne bocsátkozzunk felesleges vitákba a közösségi oldalakon. A netikett része, hogy a posztjainkkal, kommentjeinkkel ne támadjunk másokat és ne üzengessünk másoknak éjszaka vagy hajnalban. További hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 3. rész – Az agyféltekéket segítő tanulás időskorban

Hogyan működik a jobb és a bal agyfélteke időskorban? Hogyan fejleszthető az agy? Tényleg csak a jobb agyféltekére kell koncentrálni? Többek között erre is választ ad Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a Civilút Szenior Akadémia 3. előadásában. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 2. rész – Az időskor koncepciói a gerontológiában

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, aki ebben az előadásában az idősödéssel foglalkozó teóriákat, tudományos elméleteket mutatja be közérthető és informatív módon. Az előadásból megtudható, hogy a tudomány milyen koncepciók alapján vizsgálja az idősödést, és ebben a társadalomnak, illetve az egyénnek milyen szerepe és felelőssége van. A szakértő az elméleti és gyakorlati gerontológia különbségeit is ismerteti. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 1. rész – Bevezetés a gerontológia tudományába

A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak. A Civilút Szenior Akadémia videós előadásait Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője tartja. Az első előadásban a gerontológia tudományát mutatja be közérthető formában.

 

 

Lelki változások a várandósság és a szülés utáni időszakban

A Civilút alapítvány és a Védőnők Szakmai Szövetsége közötti együttműködés keretében a Mindenkinek a mentális egészségről programban szerveződő online beszélgetés fókuszában a kismamák lelki egészsége áll. A terhességről, szülésről, gyermekágyi nehézségekről, a család szerepéről is beszélgetünk, összefoglaljuk a védőnők szerepét, feladatát, képzését, sőt, a "kompetens" magzat fogalmával is megismerkedhetünk, aki már az anyméhben is érző, tapasztaló lény.

 

Egyszülősként a COVID-dal szemben

A Mindenki program keretében online panelbeszélgetést tartott a Civilút és az Egyszülős Központ. A résztvevők ezúttal arról beszélgettek, hogy az egyszülős családoknak milyen mentális problémát jelent a járványhelyzet, és azokat hogyan érdemes kezelni.

 

A kamaszkor és problémái a COVID árnyékában

Edukációs kerekasztal-beszélgetéseket szervez a Civilút a „Mindenki” projekt keretében, hogy minél többen felismerjék a mentális problémákat és a mentális egészség fontosságát.  Az első online beszélgetés 2020. november 29-én, a Felelős Szülők Iskolájával közösen valósult meg, témája a kamaszkor volt.