Oktatás

Civilút Szenior Akadémia 15. rész - Még egyszer az időskori szindrómákról

Ebben a videóban folytatjuk az időskori szindrómák bemutatását. Ezúttal a Xanthippé-szindrómáról (agresszív rendmánia), a Fordított Atalanta-szindrómáról (a nőiség elvesztésétől való félelem), a Diogenész-szindrómáról (elzárkózás, önelhanyagolás) és a felhalmozásról vagy gyűjtögetés tüneteiről, kialakulásának lehetséges okairól beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője. Fontos, hogy felismerjük a tüneteket, mert sok esetben már a demencia egyik korai jelei is lehet egy-egy szindróma megjelenése. A részletekért nézzék meg a Civilút Szenior Akadémia videóját.

 

Civilút Szenior Akadémia 14. rész - Időskori szindrómák, amelyeket jó, ha felismerünk 

Hallott már az időskori Nagy Sándor-szindrómáról? Vagy a Sziszüphosz-szindrómáról? Mindkettő azt jelzi, hogy az idős embernek komoly lelki problémái vannak. A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője ezekről a szindrómákról beszél, hogy megtanuljuk őket felismerni és ha kell, segítséget nyújtani. 

 

Civilút Szenior Akadémia 13. rész - Állatterápia, állattartás szenior korban

A kisállatok, kutyák, macskák, halak, papagájok tartása számtalan jótékony hatással bír, befolyásolja az életminőséget. Többek között erről beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője.

Megtudhatjuk, hogy házi kedvenceink, a velük való foglalkozás, a gondoskodás jótékonyan hat szinte az agy minden területére, idegnyugtató, lelki energiát ad. Nem véletlen, hogy egyre több állatasszisztált foglalkozást tartanak idősotthonokban is.

Az előadás második része pedig arról szól, hogy a gazdi hogyan gondoskodhat kedvencéről, ha tartósan kórházba kerül, ápolásra szorul, vagy előbb megy el, mint a kisállat.

 

Civilút Szenior Akadémia 12. rész - Idős korban visszatalálunk hagyományainkhoz

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője egy kultúrtörténeti előadásra kalauzolja a nézőt. A tradicionális és a modern ember közötti különbségeket mutatja be a hagyományokon és a keresztény ünnepkör eseményein keresztül.

Az előadás segít megérteni, hogy az idős emberek többsége miért kezd el visszatérni a hagyományokhoz, kulturális gyökereihez, és hogyan találja meg közben a belső békéjét, nyugalmát.

 

Civilút Szenior Akadémia 11. rész - Új könyv az idősödésről, idősgondozásról

A Civilút Szenior Akadémia legújabb videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának Támogató Szakértője a nemrég megjelent Idősgondozási kézikönyvet mutatja be.

A dr. Boga Bálint szerkesztésében megjelent Idősgondozási kézikönyv számos hasznos és gyakorlati információt tartalmaz. A kötet első felében különböző tanulmányok vannak, elsősorban orvosi témákban, de megjelenik az idősekkel kapcsolatos kommunikáció és az önkéntesség témaköre is. A könyv második részében pedig a hazai idősgondozási intézmények adatbázisát találják az érdeklődők.

A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

 

Civilút Szenior Akadémia 10. rész - Nem kell azonnal idősotthonra gondolni!

A Civilút Szenior Akadémián ezúttal azt mutatja be Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, hogy milyen megoldásokkal segíthetjük idős hozzátartozóink ellátását. Ahogyan a videóban is elhangzik: nem kell azonnal idősotthonra gondolni!

Az önkormányzatok által helyben biztosított ellátásokkal, segítők bevonásával, további kiegészítő lehetőségekkel is megoldható, hogy szeretteink idős korukban is a megszokott otthonaikban éljenek, ugyanakkor megkapják a szükséges ellátást, gondoskodást.

Az idősgondozásról szóló videóban Dr. Jászberényi József lépésről- lépésre bemutatja, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyeket az önkormányzatok kötelesek biztosítani, és azok milyen plusz lehetőségekkel egészíthetők ki.

Emellett hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogy szükség esetén hogyan válasszuk ki idős szeretteinknek a megfelelő idősotthont. 

 

Civilút Szenior Akadémia 9. rész - Az időskori cukorbetegség kialakulásának okairól

Az időskori cukorbetegség a témája a Civilút Szenior Akadémia videójának. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a 2-es típusú cukorbetegség tüneteiről, a betegség kialakulásának okairól, valamint a megelőzésről tart videós előadást.
Milyen tünetekkel érdemes vércukorvizsgálatot végeztetni? Milyen tényezők játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában? Hogyan lehet megelőzni az időskori cukorbetegséget?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Civilút Szenior Akadémia videójában. 

 

Civilút Szenior Akadémia 8. rész - Az ünnepek szerepe a közösségben és idős korban

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az ünnepek, ünnepkörök jelentőségéről tart előadást. Mit adnak nekünk az ünnepek, miért fontos, hogy megéljük azokat?
 

 

Civilút Szenior Akadémia 7. rész - Poszt-Covid tünetek az 50+-os korosztályban

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az 50+-os korosztályt érintő poszt-Covid tünetekről tart előadást. A fertőzésen átesettek gyakran tapasztalnak különböző fizikai, szellemi és lelki változásokat. Gyakori az izomfájdalom, a fáradtság, a légzészavar és a hangulatváltozás. Sokan beszámolnak olyan tünetről is, amelynek az elnevezése: agyköd. Ez koncentrációs zavarokat, az információk feldolgozásának lassulását, tanulási nehézségeket, a gondolatok összekapcsolásának nehézségét, a rövidtávú emlékezet károsodását is jelentheti. Mit tehetünk? Erre ad választ és néhány praktikus tanácsot a videó.
 

 

Civilút Szenior Akadémia 6. rész – Időskori függőségek

Hogyan ismerhető fel az időskori függőség? Milyen jelekre figyeljenek a családtagok? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

A függőség olyan pszichológiai, pszichiátriai probléma, amikor valamilyen viselkedésmód „elszabadul” a személyiségben és egyre jobban uralja azt. Akkor válik kóróssá, amikor a mindennapi életvezetést és/vagy az egészséget és/vagy a környezetet károsítja és a függőnek kényszeres ingere van a cselekedetre, különben rosszul érzi magát.

A függőség kialakulása az időseket is veszélyezteti, hiszen nyugdíjasként sokan feleslegesnek, haszontalannak érzik magukat, magányosak, izoláltabbak, kevesebb pozitív energiaforrás éri őket. Ezért másban keresnek örömforrást; nem feltétlenül csak az alkoholra kell gondolni, bármi lehet a függőség tárgya. Ha ez már az egész személyiséget uralja, akkor a család és szakember segítségével fordítható vissza a folyamat.

 

 

Civilút Szenior Akadémia 5. rész – Alvási nehézségek időskorban  

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az időskorban előforduló alvási nehézségekről beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

Miért is lehet az, hogy idősebb korban sokszor fáradtabban ébredünk? A Civilút Szenior Akadémiában három gyakori, elsősorban idősebb korban jelentkező problémát mutatunk be.

Az alvási apnoé egy olyan probléma, amelynek során alvás közben a légzés nagyon lelassul, sőt, időszakonként abba is marad, nagyon súlyos esetekben akár percekre is. A probléma sok esetben cukorbetegségre utal, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Az alvászavar másik oka lehet az úgynevezett nyugtalan láb szindróma, amely jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Éjszaka fáj a lábszár, sokszor olyan érzés, mintha valami mászna rajta, és a páciens erős késztetést érez, hogy sétáljon. Ugyanakkor a görcs és a zsibbadás nem jellemző tünete a nyugtalan láb szindrómának.

Végül, de nem utolsó sorban a Civilút Szenior Akadémia videójában hasznos tanácsokat hallhatnak arról is, hogy segítsük a demenciával küzdő betegek alvását.

Hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 4. rész – Netikett - hogyan viselkedjünk 50 felett a közösségi oldalakon

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője abban ad hasznos tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha közösségi oldalakat, elsősorban a Facebook-ot használjuk. Megtudhatjuk, hogy mik azok a hamis körlevelek, és miért óvakodjunk tőlük. Saját profilunkon lehetőség szerint ne kínáljunk eladásra termékeket és ne bocsátkozzunk felesleges vitákba a közösségi oldalakon. A netikett része, hogy a posztjainkkal, kommentjeinkkel ne támadjunk másokat és ne üzengessünk másoknak éjszaka vagy hajnalban. További hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 3. rész – Az agyféltekéket segítő tanulás időskorban

Hogyan működik a jobb és a bal agyfélteke időskorban? Hogyan fejleszthető az agy? Tényleg csak a jobb agyféltekére kell koncentrálni? Többek között erre is választ ad Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a Civilút Szenior Akadémia 3. előadásában. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 2. rész – Az időskor koncepciói a gerontológiában

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, aki ebben az előadásában az idősödéssel foglalkozó teóriákat, tudományos elméleteket mutatja be közérthető és informatív módon. Az előadásból megtudható, hogy a tudomány milyen koncepciók alapján vizsgálja az idősödést, és ebben a társadalomnak, illetve az egyénnek milyen szerepe és felelőssége van. A szakértő az elméleti és gyakorlati gerontológia különbségeit is ismerteti. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 1. rész – Bevezetés a gerontológia tudományába

A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak. A Civilút Szenior Akadémia videós előadásait Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője tartja. Az első előadásban a gerontológia tudományát mutatja be közérthető formában.

 

 

Lelki változások a várandósság és a szülés utáni időszakban

A Civilút alapítvány és a Védőnők Szakmai Szövetsége közötti együttműködés keretében a Mindenkinek a mentális egészségről programban szerveződő online beszélgetés fókuszában a kismamák lelki egészsége áll. A terhességről, szülésről, gyermekágyi nehézségekről, a család szerepéről is beszélgetünk, összefoglaljuk a védőnők szerepét, feladatát, képzését, sőt, a "kompetens" magzat fogalmával is megismerkedhetünk, aki már az anyméhben is érző, tapasztaló lény.

 

Egyszülősként a COVID-dal szemben

A Mindenki program keretében online panelbeszélgetést tartott a Civilút és az Egyszülős Központ. A résztvevők ezúttal arról beszélgettek, hogy az egyszülős családoknak milyen mentális problémát jelent a járványhelyzet, és azokat hogyan érdemes kezelni.

 

A kamaszkor és problémái a COVID árnyékában

Edukációs kerekasztal-beszélgetéseket szervez a Civilút a „Mindenki” projekt keretében, hogy minél többen felismerjék a mentális problémákat és a mentális egészség fontosságát.  Az első online beszélgetés 2020. november 29-én, a Felelős Szülők Iskolájával közösen valósult meg, témája a kamaszkor volt.