Oktatás

Civilút Szenior Akadémia 34. rész - Mindenki maga dönti el, hogyan idősödik!

Civilút Szenior Akadémia 33. rész - A spiritualitás segíti az egészséges öregedést

Civilút Szenior Akadémia 32. rész - Családban élni

Civilút Szenior Akadémia 31. rész - Aktív időskor

Civilút Szenior Akadémia 30. rész - Új filmes műfaj: „idős-filmek”

Civilút Szenior Akadémia 29. rész - Agón vagy agónia?

Civilút Szenior Akadémia 28. rész - Mit tegyünk és mit ne tegyünk, hogy el tudjunk aludni?

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője hasznos tanácsokat oszt meg a nézőkkel az alvás fontosságáról, az elalvási technikákról. Ha rosszul alszik, vagy nehezen alszik el, nézze meg a videót! Sok érdekességet megtudhat arról, hogyan segítheti az elalvását.

 

Civilút Szenior Akadémia 27. rész - Gondnokság, gyámság időskorban

Civilút Szenior Akadémia 26. rész - Elmélet a gyakorlatban

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője Pierre Bourdieu francia szociológus, antropológus és filozófus tőke-elméletét az idős korra vetítve mutatja be. Arra keresi a választ, hogy a Bourdieu által meghatározott materiális, kulturális, kapcsolati és szimbolikus tőke hogyan kamatoztatható idősebb korban.

Civilút Szenior Akadémia 25. rész - Idősgondozás, ápolás

Az emberi élet negyedik szakaszában az idősek már gondozásra, tartós ápolásra szorulnak. A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arról beszél, hogyan készülhetünk fel erre az életszakaszra. Ahogyan fogalmaz: már a harmadik életszakaszban fel kell készülni a negyedik szakaszra. Kik fognak ápolni? Mennyire idősbarát az otthonunk, a környezetünk?

 

Civilút Szenior Akadémia 24. rész - Kalandozás a művészet világába

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője a művészet világába kalauzolja el a nézőket. Mednyánszky László tájképeinek segítségével azt mutatja be, hogy az idősebbek hogyan gondolkodnak a műalkotásokról, mit mond számukra egy-egy festmény.

Civilút Szenior Akadémia 23. rész - Áldozathibáztatás időskorban

A 75 éves Margit néhány éve csalás áldozata lett. – Nem az volt a legrosszabb, hogy átvertek, hanem az, ahogyan a családom, a barátaim bántak velem – mondta. A családja, környezte ugyanis folyamatosan és durván hibáztatta a történtekért. Hogyan segítsünk egy nehéz helyzetbe került idős embernek? Nem az a jó megoldás, ha szidjuk és bántjuk. Mint ahogyan az sem megoldás, ha nem veszünk tudomást az esetről. A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője az áldozathibáztatással kapcsolatos gondolatait osztja meg.

Civilút Szenior Akadémia 22. rész - Ne dőljön be!

A Civilút Szenior Akadémia újabb előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője azokról a csalásokról beszél, amelyekkel az időseket próbálják meg átverni, főleg az interneten. Az unokázós csalás mellett terjednek azok az átverések is, amikor közösségi oldalakon könnyem végezhető, otthoni munkát kínálnak. A jelentkezőktől letéti díjat kérnek, jellemzően 5-10 ezer forint közötti összeget. A munkából semmi sem lesz, és a hirdető pedig a pénzünkkel együtt eltűnik. Hogyan kerülhetjük el, hogy csalás áldozatai legyünk? Ne bízzunk feltétlenül az internetes ismerősökben, ne áruljunk el magunkról a világhálón olyan információkat, hogy hol lakunk, milyen körülmények között stb. Ha pedig munkát szeretnénk vállalni, akkor keressük a nyugdíjas szövetkezeteket például a www.odaado.hu honlapon.

Civilút Szenior Akadémia 21. rész - Generációk együttélése egykor és ma

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője ismét egy kultúrtörténeti utazásra hívja a nézőket. Ezúttal azt mutatja be, hogy hogyan éltek együtt a nagycsaládok, majd hogyan bomlott fel a generációk együttélése és ez milyen hatással volt az idősebbekre. Az elmúlt évtizedekben számos olyan program született, amely újra a generációk együttélését, a nagycsaládok kialakulását támogatja.

Civilút Szenior Akadémia 20. rész - Időskori szem- és látásproblémák

Hogyan vigyázzunk szemünk egészségére, látásunk épségére 50 év felett? Erről szól a Civilút Szenior Akadémia videója. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője olyan hasznos és praktikus tanácsokat oszt meg az érdeklődőkkel, amelyekkel megóvhatjuk a szemünk egészségét 50 év felett is. A rendszeres szemvizsgálat, a jó világítás, a helyesen megválasztott napszemüveg sokat segít a látás megőrzésében. Ha úgy érezzük, szemünkkel, látásunkkal probléma van, akkor mielőbb forduljunk szakorvoshoz!

 

Civilút Szenior Akadémia 19. rész - Utazás 50 felett – mire figyeljünk?

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője abban ad hasznos és gyakorlati tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha szeniorként utazásainkat tervezzük. Többek között hasznos információkat kaphatnak arról, hogyan foglaljanak szállást, hogyan tervezzék meg a programokat. Sőt, a videó abban is segítséget nyújt, hogy mi a teendő, ha esetleg otthon maradtak a gyógyszerek. 50 felett érdemes alaposan megtervezni az utazást, hogy az valóban jó élményt, kikapcsolódást nyújtson!

 

Civilút Szenior Akadémia 18. rész - Vásárlási formák a közeljövőben

Hogyan fogunk vásárolni a közeljövőben? Csak az interneten rendelünk majd? Továbbra is népszerűek lesznek a szupermarketek vagy éppen a kisebb boltok? A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője bemutatja, hogy milyen technológiai fejlesztések és újítások várhatók hamarosan, amelyek átalakítják vásárlási szokásainkat. S ha már vásárlásról beszélünk, akkor ejtsünk szót a bankkártyákról, hitelkártyákról is. Ma már nem kell feltétlenül magunkkal vinni ezeket az eszközöket, különböző applikációk segítségével okostelefonokon is „tárolhatjuk” azokat. Így nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat és számláinkat.

 

Civilút Szenior Akadémia 17. rész - Tanulás idős korban 2.

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője abban nyújt segítséget, hogy milyen képzést, tanfolyamot válasszunk szenior korban. A legjobb megoldás, ha a fizikai, a lelki, a szellemi és a spirituális fejlődésre egyaránt figyelemmel vagyunk. A videóból kiderül, hogy melyek azok a képzések, tanfolyamok, amelyek ezt a négy területet egyszerre fejlesztik.

 

Civilút Szenior Akadémia 16. rész - Tanulás idős korban

Tanulni idős korban? Igen! Hiszen ismerjük a mondást: jó pap holtig tanul. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője arra bíztatja a szeniorokat, hogy bátran keressenek maguknak tanfolyamokat, Szenior Akadémiai képzéseket. A Civilút Szenior Akadémia legújabb videójából megtudhatjuk, hogyan mitől lesz igazán népszerű és hasznos egy időseknek szóló képzés. A szeniorok pedig arra is választ kapnak, hogyan győzzék le azokat az akadályokat, gátakat, amelyek miatt nem merik rászánni magukat a tanulásra.

 

Civilút Szenior Akadémia 15. rész - Még egyszer az időskori szindrómákról

Ebben a videóban folytatjuk az időskori szindrómák bemutatását. Ezúttal a Xanthippé-szindrómáról (agresszív rendmánia), a Fordított Atalanta-szindrómáról (a nőiség elvesztésétől való félelem), a Diogenész-szindrómáról (elzárkózás, önelhanyagolás) és a felhalmozásról vagy gyűjtögetés tüneteiről, kialakulásának lehetséges okairól beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője. Fontos, hogy felismerjük a tüneteket, mert sok esetben már a demencia egyik korai jelei is lehet egy-egy szindróma megjelenése. A részletekért nézzék meg a Civilút Szenior Akadémia videóját.

 

Civilút Szenior Akadémia 14. rész - Időskori szindrómák, amelyeket jó, ha felismerünk 

Hallott már az időskori Nagy Sándor-szindrómáról? Vagy a Sziszüphosz-szindrómáról? Mindkettő azt jelzi, hogy az idős embernek komoly lelki problémái vannak. A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője ezekről a szindrómákról beszél, hogy megtanuljuk őket felismerni és ha kell, segítséget nyújtani. 

 

Civilút Szenior Akadémia 13. rész - Állatterápia, állattartás szenior korban

A kisállatok, kutyák, macskák, halak, papagájok tartása számtalan jótékony hatással bír, befolyásolja az életminőséget. Többek között erről beszél a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője.

Megtudhatjuk, hogy házi kedvenceink, a velük való foglalkozás, a gondoskodás jótékonyan hat szinte az agy minden területére, idegnyugtató, lelki energiát ad. Nem véletlen, hogy egyre több állatasszisztált foglalkozást tartanak idősotthonokban is.

Az előadás második része pedig arról szól, hogy a gazdi hogyan gondoskodhat kedvencéről, ha tartósan kórházba kerül, ápolásra szorul, vagy előbb megy el, mint a kisállat.

 

Civilút Szenior Akadémia 12. rész - Idős korban visszatalálunk hagyományainkhoz

A Civilút Szenior Akadémia előadásában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program Támogató Szakértője egy kultúrtörténeti előadásra kalauzolja a nézőt. A tradicionális és a modern ember közötti különbségeket mutatja be a hagyományokon és a keresztény ünnepkör eseményein keresztül.

Az előadás segít megérteni, hogy az idős emberek többsége miért kezd el visszatérni a hagyományokhoz, kulturális gyökereihez, és hogyan találja meg közben a belső békéjét, nyugalmát.

 

Civilút Szenior Akadémia 11. rész - Új könyv az idősödésről, idősgondozásról

A Civilút Szenior Akadémia legújabb videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának Támogató Szakértője a nemrég megjelent Idősgondozási kézikönyvet mutatja be.

A dr. Boga Bálint szerkesztésében megjelent Idősgondozási kézikönyv számos hasznos és gyakorlati információt tartalmaz. A kötet első felében különböző tanulmányok vannak, elsősorban orvosi témákban, de megjelenik az idősekkel kapcsolatos kommunikáció és az önkéntesség témaköre is. A könyv második részében pedig a hazai idősgondozási intézmények adatbázisát találják az érdeklődők.

A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

 

Civilút Szenior Akadémia 10. rész - Nem kell azonnal idősotthonra gondolni!

A Civilút Szenior Akadémián ezúttal azt mutatja be Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, hogy milyen megoldásokkal segíthetjük idős hozzátartozóink ellátását. Ahogyan a videóban is elhangzik: nem kell azonnal idősotthonra gondolni!

Az önkormányzatok által helyben biztosított ellátásokkal, segítők bevonásával, további kiegészítő lehetőségekkel is megoldható, hogy szeretteink idős korukban is a megszokott otthonaikban éljenek, ugyanakkor megkapják a szükséges ellátást, gondoskodást.

Az idősgondozásról szóló videóban Dr. Jászberényi József lépésről- lépésre bemutatja, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyeket az önkormányzatok kötelesek biztosítani, és azok milyen plusz lehetőségekkel egészíthetők ki.

Emellett hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogy szükség esetén hogyan válasszuk ki idős szeretteinknek a megfelelő idősotthont. 

 

Civilút Szenior Akadémia 9. rész - Az időskori cukorbetegség kialakulásának okairól

Az időskori cukorbetegség a témája a Civilút Szenior Akadémia videójának. Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a 2-es típusú cukorbetegség tüneteiről, a betegség kialakulásának okairól, valamint a megelőzésről tart videós előadást.
Milyen tünetekkel érdemes vércukorvizsgálatot végeztetni? Milyen tényezők játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában? Hogyan lehet megelőzni az időskori cukorbetegséget?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Civilút Szenior Akadémia videójában. 

 

Civilút Szenior Akadémia 8. rész - Az ünnepek szerepe a közösségben és idős korban

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az ünnepek, ünnepkörök jelentőségéről tart előadást. Mit adnak nekünk az ünnepek, miért fontos, hogy megéljük azokat?
 

 

Civilút Szenior Akadémia 7. rész - Poszt-Covid tünetek az 50+-os korosztályban

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője az 50+-os korosztályt érintő poszt-Covid tünetekről tart előadást. A fertőzésen átesettek gyakran tapasztalnak különböző fizikai, szellemi és lelki változásokat. Gyakori az izomfájdalom, a fáradtság, a légzészavar és a hangulatváltozás. Sokan beszámolnak olyan tünetről is, amelynek az elnevezése: agyköd. Ez koncentrációs zavarokat, az információk feldolgozásának lassulását, tanulási nehézségeket, a gondolatok összekapcsolásának nehézségét, a rövidtávú emlékezet károsodását is jelentheti. Mit tehetünk? Erre ad választ és néhány praktikus tanácsot a videó.
 

 

Civilút Szenior Akadémia 6. rész – Időskori függőségek

Hogyan ismerhető fel az időskori függőség? Milyen jelekre figyeljenek a családtagok? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

A függőség olyan pszichológiai, pszichiátriai probléma, amikor valamilyen viselkedésmód „elszabadul” a személyiségben és egyre jobban uralja azt. Akkor válik kóróssá, amikor a mindennapi életvezetést és/vagy az egészséget és/vagy a környezetet károsítja és a függőnek kényszeres ingere van a cselekedetre, különben rosszul érzi magát.

A függőség kialakulása az időseket is veszélyezteti, hiszen nyugdíjasként sokan feleslegesnek, haszontalannak érzik magukat, magányosak, izoláltabbak, kevesebb pozitív energiaforrás éri őket. Ezért másban keresnek örömforrást; nem feltétlenül csak az alkoholra kell gondolni, bármi lehet a függőség tárgya. Ha ez már az egész személyiséget uralja, akkor a család és szakember segítségével fordítható vissza a folyamat.

 

 

Civilút Szenior Akadémia 5. rész – Alvási nehézségek időskorban  

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az időskorban előforduló alvási nehézségekről beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

Miért is lehet az, hogy idősebb korban sokszor fáradtabban ébredünk? A Civilút Szenior Akadémiában három gyakori, elsősorban idősebb korban jelentkező problémát mutatunk be.

Az alvási apnoé egy olyan probléma, amelynek során alvás közben a légzés nagyon lelassul, sőt, időszakonként abba is marad, nagyon súlyos esetekben akár percekre is. A probléma sok esetben cukorbetegségre utal, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Az alvászavar másik oka lehet az úgynevezett nyugtalan láb szindróma, amely jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Éjszaka fáj a lábszár, sokszor olyan érzés, mintha valami mászna rajta, és a páciens erős késztetést érez, hogy sétáljon. Ugyanakkor a görcs és a zsibbadás nem jellemző tünete a nyugtalan láb szindrómának.

Végül, de nem utolsó sorban a Civilút Szenior Akadémia videójában hasznos tanácsokat hallhatnak arról is, hogy segítsük a demenciával küzdő betegek alvását.

Hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 4. rész – Netikett - hogyan viselkedjünk 50 felett a közösségi oldalakon

A Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője abban ad hasznos tanácsokat, hogy mire figyeljünk, ha közösségi oldalakat, elsősorban a Facebook-ot használjuk. Megtudhatjuk, hogy mik azok a hamis körlevelek, és miért óvakodjunk tőlük. Saját profilunkon lehetőség szerint ne kínáljunk eladásra termékeket és ne bocsátkozzunk felesleges vitákba a közösségi oldalakon. A netikett része, hogy a posztjainkkal, kommentjeinkkel ne támadjunk másokat és ne üzengessünk másoknak éjszaka vagy hajnalban. További hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

 

Civilút Szenior Akadémia 3. rész – Az agyféltekéket segítő tanulás időskorban

Hogyan működik a jobb és a bal agyfélteke időskorban? Hogyan fejleszthető az agy? Tényleg csak a jobb agyféltekére kell koncentrálni? Többek között erre is választ ad Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője a Civilút Szenior Akadémia 3. előadásában. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 2. rész – Az időskor koncepciói a gerontológiában

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője, aki ebben az előadásában az idősödéssel foglalkozó teóriákat, tudományos elméleteket mutatja be közérthető és informatív módon. Az előadásból megtudható, hogy a tudomány milyen koncepciók alapján vizsgálja az idősödést, és ebben a társadalomnak, illetve az egyénnek milyen szerepe és felelőssége van. A szakértő az elméleti és gyakorlati gerontológia különbségeit is ismerteti. A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak.

 

Civilút Szenior Akadémia 1. rész – Bevezetés a gerontológia tudományába

A Civilút Szenior Akadémia célja, hogy közérthető és informatív formában mutassa be az gerontológia, azaz az idősekkel foglalkozó tudomány egy-egy területét, és ezzel segítséget nyújtson a szenioroknak, illetve a velük foglalkozó intézményeknek, civil szervezeteknek, vagy akár családtagoknak. A Civilút Szenior Akadémia videós előadásait Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője tartja. Az első előadásban a gerontológia tudományát mutatja be közérthető formában.

 

 

Lelki változások a várandósság és a szülés utáni időszakban

A Civilút alapítvány és a Védőnők Szakmai Szövetsége közötti együttműködés keretében a Mindenkinek a mentális egészségről programban szerveződő online beszélgetés fókuszában a kismamák lelki egészsége áll. A terhességről, szülésről, gyermekágyi nehézségekről, a család szerepéről is beszélgetünk, összefoglaljuk a védőnők szerepét, feladatát, képzését, sőt, a "kompetens" magzat fogalmával is megismerkedhetünk, aki már az anyméhben is érző, tapasztaló lény.

 

Egyszülősként a COVID-dal szemben

A Mindenki program keretében online panelbeszélgetést tartott a Civilút és az Egyszülős Központ. A résztvevők ezúttal arról beszélgettek, hogy az egyszülős családoknak milyen mentális problémát jelent a járványhelyzet, és azokat hogyan érdemes kezelni.

 

A kamaszkor és problémái a COVID árnyékában

Edukációs kerekasztal-beszélgetéseket szervez a Civilút a „Mindenki” projekt keretében, hogy minél többen felismerjék a mentális problémákat és a mentális egészség fontosságát.  Az első online beszélgetés 2020. november 29-én, a Felelős Szülők Iskolájával közösen valósult meg, témája a kamaszkor volt.