carousel

Programok

Az Év Sportolója Gála 2024. – Jószolgálati együttműködés

A január 8-án, a Magyar Állami Operaházban megrendezett Az Év Sportolója Gála 2024. jószolgálati partnere volt a Civilút Alapítvány.

A Civilút Alapítvány és a Magyar Sportújságírók Szövetsége között létrejött együttműködésnek köszönhetően hat tiszteletjegyet tudtunk kiosztani a nagyszabású rendezvényre. A belépőket az Ifj. Fekete László által vezetett Ezüstcipő Focisuli kapta, így négy hallássérült fiatal focista két felnőtt kísérővel vehetett részt Az Év Sportolója Gálán.

A jószolgálati együttműködésnek köszönhetően olyan gyerekek jutottak el erre a népszerű és elegáns eseményre, melyre nagy valószínűséggel soha nem tudott volna eljutni. A hallássérült focista gyerekek találkozhattak példaképeikkel, azokkal a sportolókkal, akiket addig csak a tévében láthattak.

A gálát jelnyelvi tolmács közreműködésével tették akadálymentessé, így a focisulis gyerekek is minden pillanatát élvezhették a show-nak.

A World Aquatics úszó világkupa jószolgálati partnere lett a Civilút Alapítvány

A Civilút Alapítvány idén ősszel a Magyar Úszó Szövetség felkérésére a World Aquatics Úszó Világkupa jószolgálati partnere lett. Így a budapesti atlétikai világbajnokság után egy újabb jószolgálati program lebonyolításával bízták meg alapítványunkat.

A szervezők társadalmi felelősségvállalásának köszönhetően a Civilút Alapítvány feladata, hogy együttműködő partnerein keresztül olyan társadalmi csoportoknak nyújtson ingyenes részvételi lehetőséget, akik egyébként nem, vagy csak rendkívül nehezen juthatnának el hasonló jellegű világeseményekre.

A rendezvény jószolgálati partnereként fontosnak tartottuk, hogy a Magyar Úszó Szövetség által felkínált több, mint 1200 jegy a legjobb helyre kerüljön, és az általunk képviselt szakmai területek (úgy mint a nagycsaládosok, egyszülős családok, fogyatékossággal, vagy nehezítettséggel élők, cukorbetegek, állami gondozott gyermekek, egészségügyi dolgozók) érintettjeit ilyen módon közösen, a Magyar Úszó Szövetséggel karöltve támogathassuk.

 

A nagyvonalú felajánlásnak köszönhetően 23 együttműködő partnerszervezetünkön keresztül összesen 1248 fő fogyatékossággal és nehezítettséggel élő társunk, állami gondoskodásban részesülő gyermek, egészségügyi dolgozó, cukorbeteg, egyszülős és nagycsaládos szurkolhatott élőben, egy emberként a magyar versenyzőkért, s élhette át a világverseny izgalmait. 

Odaadó Díjátadó 2023

A Civilút Alapítvány 2023-ban is díjazta azokat az embereket, akik odaadással és elhivatottsággal tevékenykednek a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, az idősekért és a családokért, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé.

A Civilút Alapítvány célja, hogy tevékenységével a mindennapok során az idős, fogyatékossággal élő honfitársaink és családok számára támogatást nyújtson, ezáltal az egész társadalom számára értéket teremtsen. Ennek érdekében az Alapítvány együttműködést kezdeményez olyan civil szervezetekkel, amelyek évtizedes szakmai és érdekvédelmi múltjuk, illetve szakmai munkájuk eredményeként fontos szakmai és érdekvédelmi közösséggé váltak. 

 

Az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a közösségépítésben és érdekvédelemben kiemelt eredményeket elérő személyek és szervezetek munkáját bemutassa a nagyközönség számára, ennek érdekében 2021-ben hagyományteremtő céllal megalapította az Odaadó díjat, amelyre mindeddig két kategóriában – életmű-, és közösségi díj - jelölhető természetes személy.

A díjat olyan személy(ek) számára ítéli oda a Civilút Alapítvány által felkért zsűri 

 • aki munkájával és közössége szolgálatával erre rászolgált,
 • egyéni teljesítménye a közösség számára értéket teremt,
 • közösségszervező vagy szakmai munkája példaként állítható a társadalom elé.

2023-ban az ifjú példakép kategóriával bővült az Odaadó díj, illetve online szavazás alapján átadásra került az Odaadó közönségdíj is.

Az Odaadó díj egy plakettből és oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 50 ezer forint.

Díjazottak Életmű kategóriában 

Zsigmond Ildikó gyógypedagógus, a Ringató foglalkozásvezetője a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány ajánlására.

Muraközy Andrea gyógypedagógiai tanár, a Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon igazgatója, az Ép Hallásért Alapítvány ajánlására.

Dr. Harcsa Eleonóra, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház főorvosa, a Heves vármegyei Neuropathiás Centrum vezetője Az Egri Cukorbetegek Egyesülete ajánlására. A díjat Eleonóra fia, Várfy András vette át.

 

 

Közösségi kategória: 

dr. Laczka Zsanett, a SINOSZ esélyegyenlőségi referense a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége ajánlására.

dr. Gruber Nándor, a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Pénzügyi tagozatának elnöke, a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja ajánlására.

Beck Mónika, a Szív Bajnokai Alapítvány alapítója, a Szív Bajnokai Alapítvány ajánlására.

Ifjú példakép kategória: 

dr. Loványi Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkéntese, a WonderFlora & CMT Alapítvány ajánlására.

Közönségdíj kategória: 

Szántó Tamás az Aut Pont Alapítvány ügyvezetője, az Autisták Országos Szövetsége ajánlására.

A zsűri elnöke:

dr. Lovászy László Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

A zsűri további tagjai: 

 • Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke,
 • Prof. Dr. Kempler Péter, a Közép-európai Diabetes Társaság elnöke,
 • Schmitt Petra, a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Nonprofit Zrt. fenntarthatósági menedzsere,
 • dr. Szabó Zoltán, a Civilút Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Odaadó díjat 2023-ban nagyszabású gálaest keretében adtuk át a Budapest Music Centerben.

Generációk kapcsolódása az Odaadó-Ringató Programon – Kicsi-nagy, együtt ad!

 

A Civilút Alapítvány legfőbb célkitűzései közé tartozik, hogy a legidősebbek és a legfiatalabbak között kialakuljon – és meg is maradjon – az intenzív, egymást segítő párbeszéd. Az idősügyi segítségnyújtás és a társadalmi szemléletformálás egyik fontos eleme a generációs szakadékokon átívelő Odaadó-Ringató Program, melynek fővédnöke, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Kiváló keretet ad ehhez a nagyszabású társadalmi ügyhöz a Magyar Örökség-díjas Gróh Ilona által életre hívott Ringató művészetpedagógiai- és zenei nevelési módszer, amely régóta igen rendkívül népszerű baba-mama program hazánkban. E projekt keretében pedig az idősotthonokba költöznek a Ringató-foglalkozások. 

A kivételesen gazdag és komplex közösségi program az időskori elmagányosodást is megelőzi, segít az időseknek abban, hogy  megőrizhessék testi-mentális egészségüket, és a gyerekeknek, szülőknek is nagy élményt ad.

Az Odaadó-Ringatóval régi vágyunk válik valóra. Hangsúlyozni szeretnénk a generációk közti kötődés fontosságát. Képzett foglalkozásvezetőink elviszik a kisgyermekes családokat közös éneklésre, játékra idősek otthonaiba, és hisszük, hogy ez az élmény minden résztvevőnek érzelmi többletet ad!” – vallja Gróh Ilona, a Ringató Alapítvány elnöke.

 

 

Éneklő anyák és ringatós babák az idősek otthonában

Az Odaadó-Ringató Programban, a Civilút Alapítvány a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvánnyal működik tehát együtt: a Ringató-foglalkozásokat idősotthonokba, közösségekbe viszik el. Így a kisgyermekek és szüleik mellett az idősebbek is részt vehetnek az intergenerációs programban, közösen énekelhetnek, játszhatnak, ezáltal nagyszerű élményeket szerezhetnek.

Az Odaadó-Ringató Programban megvalósulhat az a kapcsolódás a tapasztalt, bölcs időskorúak és a kíváncsi gyerekek között, ami a többgenerációs családmodell megszűnésével eltűnni látszik.

A dalok, mondókák univerzális nyelvezete összekapcsolja a különböző generációkhoz tartozókat, ezáltal az időskorúak társadalmi megbecsültsége is növekszik, és közben a kisgyerekek érzelmi intelligenciája, motorikus készségei is fejlődnek.  

 

A legmodernebb fejlesztési módszerek a legősibb játékokban

A régi családmodellben teljesen természetes volt, hogy amíg a szülők dolgoztak, addig a nagyszülők vigyáztak a gyerekekre. Mivel akkoriban még nem voltak egyéb eszközeik a közös játékra, ezért az ősi forrásokból fennmaradt dalokkal, mondókákkal, höcögtetőkkel foglalták le a kicsiket az idősebbek. A mai modern vizsgálatok feltárták, hogy ezek a közös játékok mind hozzájárulnak a gyerekek érzelmi és motorikus fejlődéshez, hiszen szinte minden intelligenciaterületet megmozgatnak.

Az időskorúak sokrétű tapasztalata, bölcsessége is hasznosulhat, amikor az Odaadó-Ringató Programok kapcsán találkozhat a kisgyerekek kiapadhatatlan kíváncsiságával.

 

 

Elindult a Civilút Alapítvány és a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány közösen megálmodott Odaadó-Ringató Programja

A Civilút Alapítvány együttműködési megállapodást kötött a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvánnyal az Odaadó-Ringató Program megvalósítására, amelynek célja, hogy hidat képezünk az idősebb és a fiatalabb korosztály között, ezzel segítve a generációk együttműködését és egyben olyan intergenerációs élmények megszerzését, amelyek mind az idősek, mind a gyermekek számára előnyösek, hozzájárulnak egymás jobb megismeréséhez. A rendezvénysorozat az elmagányosodás és az időskori izoláció ellen is segítséget nyújt. Új kapcsolatok, új ismeretségek születnek. A közösségben, aktívan eltöltött idő pedig jelentősen hozzájárul a testi és lelki egészség és frissesség megőrzéséhez. 

Az Odaadó-Ringató Program megvalósítása: 

A Ringató foglalkozásokat a Civilút Alapítvány szervezésében – a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány idősotthonokba tartja meg. Az Odaadó-Ringató foglalkozásokon térítésmentesen vehetnek részt a kisgyermekes családok, ha hozzájárulnak, hogy a foglalkozásokon az otthonok idős lakói is jelen legyenek. A program fővédnöke: Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Az első Odaadó-Ringató foglalkozást „pilot-jelleggel” Veszprémben, az Életöröm Idősek Otthonában tartottuk meg. A zenés Ringató foglalkozást a kisgyermekes családoknak Rábaközi Rita tartotta, majd az Odaadó program részeként Kondákor Zsófia színésznő olvasta fel az időseknek Molnár Ferenc Kulcs című novelláját.

 

 

Kezdjetek el élni! – Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával!

A Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című fogyatékosügyi adománygyűjtő, tehetségkutató és tehetséggondozó programot a Civilút Alapítvány írta ki fogyatékossággal élő emberek számára.

A sors nem válogat. A tehetség sem. Ma Magyarországon több mint 600 000 ember él kisebb vagy nagyobb fogyatékossággal, elsősorban nekik és családjaik számára szól a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program egésze.

A programmal a Civilút célja az, hogy a fogyatékosság témája a mindennapi kultúra részévé válhasson, és művészeti, kulturális, közösségi integrációval valódi értéket teremthessen.

A Varázsceruza-program három részből áll

A támogatások, adományok révén összegyűlt rajzeszközök és ajándéktárgyak egy részét szeptember 11-én adtuk át a Budapesti Fővárosi Állatkertben a Sérült Gyermekek Napján az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének szervezésében a fogyatékossággal élő gyermekeknek, fiataloknak. A fennmaradó eszközöket az ÉFOÉSZ-szal együttműködésben a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola számára juttatta el az alapítvány.

A program második részeként a 31 éve működő Budapesti Korai Fejlesztő Központ játszóterének bővítési lehetőségére keres támogatást a Civilút egy új, speciális eszköz vásárlásával és telepítésével – annak érdekében, hogy az ép és a fogyatékossággal élő gyerekek együtt játszhassanak. Az így szerzett közös élmény növeli az elfogadást, és könnyíti a sérült gyerekek társadalmi integrációját. Ehhez cégek együttműködését várják a szeptember 20. – december 30. közötti időszakban.

Czeizel Barbara, a Budapesti Fejlesztő Központ intézményigazgatója kiemelte:„A Koraiban mi évente 500 családot látunk el az állapot-felismeréstől kezdve komplex diagnosztikai vizsgálaton át az óvodába kerülésig, ez az a hiányidőszak, amikor kiderülnek az eltérő fejlődés különböző tünetei, illetve a családot kell ebben támogatni. A célunk ezzel a játszótéri eszközzel is – ugye, ez egy négyfős libikóka, – [hogy] gyerekek, akármilyen tulajdonsággal, eltérő fejlődéssel […] együtt tudják megélni a libikóka közös élményét.”

A program harmadik részeként az alapítvány célja, hogy támogathassa és bemutathassa a sérült emberek egyediségét – elsőként zenei területen.

A nevezés október 20-án lezárult, számtalan pályázat érkezett a felhívásra a YouTube-ra feltöltött videók formájában.

Énekesek, dalszerzők, együttesek jelentkeztek a kihívásra: az Anna and the Barbies Márti dala című számát gondolták újra, illetve dolgozták fel zeneileg. A szöveget meghagyták az eredeti formában, azonban a dal műfaját sokféleképpen értelmezték.

A jelentkezők által újragondolt, műfajilag átdolgozott Márti dalát Pásztor Anna, a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program mentora bírálja majd el, aki mind a kiválasztás folyamatában, mind pedig a szakmai fejlődés útján instruálja a csapatokat. A projekt egészét Anna jobbkezeként zenei producer kíséri végig.

Két jelentkezőt Pásztor Anna választ ki, további ötöt pedig szintén ő jelöl ki a zenei producer segítségével. Közülük majd a közönség szavazza meg a 2023. november 10-től kezdődő kampányban, ki lesz a Varázsceruza mentorprogram harmadik támogatottja.

A mentorálási időszak 2023. december 1-től 2024. február 29-ig tart. A mentoráltak workshopokon vesznek részt, ahol dalszövegírást, zeneszerzést, hangképzést tanulnak majd, és elsajátítják azt is, hogyan tudják saját imázsukat és kapcsolatrendszerüket felépíteni. A kiválasztottak közösen szereznek egy dalt, amelyhez videóklipet is forgatnak. A mentoráltakat formációnként havi nettó 250 000 forinttal támogatja a Civilút Alapítvány, ezzel is segítve a nyugodt alkotói folyamatok megteremtését.

A projekt végére egy közös dalt hoznak létre, amelyet március közepén egy sajtótájékoztatón mutat majd be a Civilút Alapítvány.

A program során a Civilút Alapítvány számít nagyvállalatok támogatására. Amennyiben a megfelelő mértékű támogatást sikerül összegyűjteni, egy teljes, hat számból álló albumot rögzítenek. Ha a támogatási összegek a vállalásokon felül megengedik, a program végét követően, koncertet, koncerteket is szervez az alapítvány.

A dal történetéről ezt mondta Pásztor Anna:

„Volt egy Márti nevű rajongónk, aki fogyatékkal élt. S nem is nagyon szabadott volna neki kijönni koncertre, de ő erőt vett magán, és teljes értékű életet élt. És mindig jött, és mindig csinált nekünk oklevelet, díjátadót tartott számukra, Sport szeleteket hozott, és nekem fellépőruhát. Aztán az egyik koncertre nem jött el. De hol van Márti? Kiderült, hogy nagyon fiatalon, egy rettenetes véletlen miatt meghalt. Még nem volt kész a szám, tehát a Kezdjetek el élni! kezdetű nóta volt, még meg sem írtuk rendesen. Annyira gyomron rúgott ez a hír, hogy mondtam az öcsémnek, játsszuk el ezt a dalt, és legyen a címe az, hogy Márti dala” – mesélte el Pásztor Anna a címadás történetét.

A program egésze akadálymentesített.

A Civilút a budapesti atlétikai világbajnokság jószolgálati partnere

A Civilút Alapítvány a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság jószolgálati partnereként segíti, hogy a nagyszabású világrendezvényen gyermekotthonokban, állami gondozásban élő gyermekek, nagycsaládosok, egyszülős családok, nyugállományú katonák, fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság intézményeiben dolgozók ingyenesen vehessenek részt. Több ezren juthatnak el az atlétikai vb-re a jószolgálati program segítségével. A jószolgálati program nagykövete Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta.

Sportélményhez jutnak a nehezítettséggel élő emberek

A budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági programjának egyik fontos pillére a társadalmi felelősségvállalás és ezen belül a társadalmi befogadás elősegítése. A szervezők szándéka, hogy Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye mindenki számára elérhető legyen - különös tekintettel nehezítettséggel élő embertársainkra.

Közel 50 partnerszervezet segíti a munkát

Ezen cél érdekében a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság és a Civilút Alapítvány jószolgálati együttműködést indított, amelynek köszönhetően a Civilút Alapítvány közel 50 partnerszervezetén keresztül több ezer nehezített helyzetben élő embertársunk juthat el az augusztusi világversenyre, hogy a helyszínen, a lelátón szurkolva láthassák az atlétika szuperhőseinek versengését. A program többek között nagycsaládosokat, állami gondozottakat és fogyatékossággal élőket érint, de Covid-árvákhoz is eljut a lehetőség. 

Autizmus világnap 2023

Az Autizmus világnap kapcsán a Civilút Alapítvány azokra szervezetekre, cégekre is szeretné felhívni a figyelmet, akik a társadalmi felelősségvállalás jegyében autizmussal élőket segítenek vagy foglalkoztatnak. A szemléletformáló, edukációs kampány bemutatja, hogy milyen sok lehetőség van, amelyekkel támogathatjuk az autizmussal élőket.

A Játssz, és nyerj! - Készülj velünk az Autizmus világnapjára! című kampányban az Alapítvány 2023. március 20. - április 02.között autizmussal kapcsolatos kérdéseket tesz fel a Facebook oldalán. A kérdések megválaszolásához segítséget is nyújt az Alapítvány: weboldalán elérhető és ingyenesen letölthető az autizmusról szóló Kapocs Kártya. A Kapocs Kártyáról részletek itt: https://www.civilut.hu/kapocskartya

A helyes válaszadók között az Alapítvány ajándékcsomagokat sorsol ki 2023. április 2-án, az Autizmus világnapján.  Az ajándékcsomagokban a KockaCsoki csokoládéválogatása és az Autistic Art művészi igényű jegyzetfüzete található. Mindkét termék elkészítését autizmussal élők segítették.

A két cég az Alapítvány együttműködő partnere, és a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatja az autizmussal élőket. A megvásárolt ajándékokkal a Civilút is hozzájárult e nemes küldetéshez. Sőt, lehetőségeit felhasználva támogató, követői körében is ösztönzi a támogató vásárlást a közelgő Húsvét alkalmából.

https://www.kockacsoki.hu/

https://autisticart.hu/

Szakmai együttműködő partnerünk: Autisták Országos Szövetsége

Obsitos – Köszönet és elismerés a nyugállományú katonáknak, honvédségi nyugdíjasoknak és a tartalékosoknak

A ma már nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok és a tartalékosok szolgálata, elhivatottsága hozzájárult Magyarország biztonságának megteremtéséhez. Szakértelmük, tapasztalataik pedig értékes tudásanyaggal segítik a jelenleg zajló haderőfejlesztést.

A Civilút Alapítvány - a társadalmi felelősségvállalás jegyében - fontosnak tartja felhívni a figyelmet a már nyugállományban lévő volt hivatásos és volt sorállományú katonák magas színvonalon végzett szolgálatára, odaadó hozzáállására. Ennek érdekében együttműködéseket kezdeményez a nyugállományba vonult katonák érdekvédelmi szervezeteivel, közösségeivel, bajtársi egyesületekkel, hogy a különböző rendezvényeken tolmácsolja a „civil” társadalom köszönetét és elismerését és felhívja a figyelmet a magyar honvédelem értékeire, hagyományaira.

Az erkölcsi elismerésen túl a Civilút Alapítvány ajándékcsomagokkal is megköszöni a katonai szolgálatot: megváltozott munkaképességű emberek által készített táskát és ruházati cikket ad át a nyugállományú katonáknak. Az egyedi logózott hátizsákokat és nyakkendőket Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalat csoportjának tagja, a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. készítette el. Így az Alapítvány a programmal egyben a szemléletformálásra, a társadalmi felelősségvállalásra és az integráció fontosságára is felhívja a figyelmet. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását ugyanis integrált módon valósítja meg a cég.

A program célja a különböző társadalmi csoportok együttműködésének és a generációk közötti szolidaritásnak az erősítése is.

Az első Obsitos rendezvényre 2023. február 24-én került sor a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Részletek itt: https://www.civilut.hu/hirek-esemenyek/hirek/elismeres-es-koszonet-az-obsitosoknak

Képgaléria: https://www.civilut.hu/programjaink/galeria/2023-egyuttmukodes-bajtarsi-szervezetekkel

A második rendezvényt 2023. március 24-én rendezték meg Debrecenben az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár laktanyájában. A rendezvényen az észak-alföldi régióban tevékenykedő szervezetek vettek részt.
Részletek itt: https://www.civilut.hu/hirek-esemenyek/hirek/obsitosok-koszontese-debrecenben 

 

 

„Meglátod, mert hallgatod” szemléletformáló kampány

A Civilút Alapítvány a hallás nemzetközi napján, március 3-án indította el a „Meglátod, mert hallgatod!” figyelemfelhívó, szemléletformáló kezdeményezését. Különleges zenei lejátszási listát állított össze és osztott meg az Alapítvány: nehezítettséggel, fogyatékossággal élő zenészek, zeneszerzők, előadóművszek alkotásait gyűjtötték egy csokorba. Ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy amikor zenét hallgatunk, akkor se feledkezzünk meg nehezítettséggel vagy fogyatékkal élő - hazai és külföldi - zenei alkotókról, művészekről. Hiszen az élményt nekik köszönhetjük, és gondoljunk arra is, mi a valódi érték: ne csak hallgassuk a zenét, de lássuk is az embert a zene mögött!

A különleges zenei válogatás itt hallgatható meg: https://open.spotify.com/playlist/16BLDueNe6uQNWx7lJp8XE

A szemléletformáló kezdeményezéshez számos hazai előadó, zenész és zenei formáció csatlakozott:

Anima Sound System, Agárdi Szilvia, Back II Black, Czutor Zoltán, Deák Bill Gyula, Ember Márk, Irie Maffia, Janicsák Veca, Junkies, Kovács Nagyember László, Kökény Attila, Lukács Peta, Molnár Ferenc Caramel, Nagy Adri, Nagy Feró és a Beatrice, Oláh Gergő, Pásztor Anna, Péterfy Bori & Love Band, Road zenekar, Szekeres András, Vilkó, The Anahit, Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tamás, Veréb Tamás.

Köszönet a nyitottságukért és segítőkészségükért!

Odaadó díj 2022

A Civilút Alapítvány 2022-ben is díjazta azokat az embereket, akik odaadással és elhivatottsággal tevékenykednek a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, az idősekért és a családokért, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé.

Az Odaadó díjra a Civilút Alapítvány együttműködő partnerei tehetnek ajánlást, a beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri választja ki a díjazottakat. 2022-ben a zsűri tagja volt Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a WonderFlora & CMT Alapítvány alapítjója, a FODISZ elnökségi tagja és a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja; Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke; Dr. Jászberényi József gerontológiai kutató, főiskolai tanár, az Odaadó Támogató Szakértője; dr. Szabó Zoltán, a Civilút Alapítvány kuratóriumi tagja. A zsűri nevében az elnök, Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak az elnöke köszöntötte a díjazottakat.

Az Odaadó díj díjazottjai Életmű kategóriában:

Antal Andor, a parasportolók felkészítésében közreműködő szakedző;
Bajzát Krisztián, a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke,
Povázsayné Kovács Marianna, a Károlyi István Gyermekközpont – Különleges Gyermekotthona otthonvezetője.  

Az Odaadó díj díjazottjai Közösségi kategóriában:

Bonecz Ervin, a színházi jeltolmácsolás hazai meghonosítója, a 90 decibel Projekt megalapítója;
Császár Antalné, a Csongrád-Csanád Megyei Napsugár Otthon Mórahalmi Idősek Otthona élelmezésvezetője;
dr. Giller Lászlóné, a Fiatal Családosok Klubja önkéntese;
Nagy Zoltán, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. idősügyi koordinátora;
Vajtó-Tilhof Ingrid, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége alelnöke, a Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesületének elnöke.

A zsűri posztumusz Különdíjjal ismerte el Mészáros Gabriellának, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete önkéntes révészének tevékenységét.

A díjátadó ünnepség fővédnöke Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, miniszterelnöki főtanácsadó volt. - A díjazottak méltán rászolgáltak az elismerésre, sokszor erőn felül dolgoztak a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, családokért, idősekért – írta köszöntőjében.

A díjazottak az elismerő oklevél és a pénzhutalom mellett egy üvegből készült világítótornyot vehettek át, amely Kutassy László üvegművész alkotása. A világítótorony azt szimbolizálja, hogy az Odaadó díjban részesülők fényt és utat mutatnak mindannyiunknak.

Tovább a Fotógalériára

Jelnyelvi tolmácsolással mutatták be a Kőszívű – A Baradlay legenda című musicalt

A Civilút Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a MusicalNeked Produkció együttműködésének eredményeként 2022. szeptember 18-án jelnyelvi tolmácsolással mutatták be a Kőszívű - A Baradlay-legenda című előadást. A szervezők ezzel az előadással köszöntötték a Jelnyelv Nemzetközi Napját, amelyet szeptember 23-án tartanak világszerte.

Az előadáson a szervezők jóvoltából az Alapítvány vendégül látta a Magyar Ezüstcipő Hallássérült Fiatalok Focisuli Alapítvány növendékeit, a SINOSZ tagjait és a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány képviselőit.

A látványos és lendületes előadást Takács Erika jelnyelvi tolmács jelelte a siket és nagyothalló, jelnyelvet használó nézők számára.

- A Civilút Alapítvány a MusicalNeked Produkció jószolgálati partnereként elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal és nehezítettséggel élő emberek számára is minél szélesebb körben elérhetővé tegye a színházi előadások élményét. A tavalyi évben a Puskás, a musical előadás akadálymentesítésében vettünk részt, amelyet egy-egy alkalommal jelnyelvi tolmácsolással, illetve audionarrált formában mutattak be. Idén, mintegy hagyományteremtő szándékkal, a Jelnyelv Nemzetközi Napja alkalmából – együttműködve a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a MusicalNeked Produkcióval – siket és nagyothalló, jelnyelvet használó nézők számára biztosítottuk az akadálymentesített előadást – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora.

Tovább a fotógalériához

 

A Civilút Alapítvány a Brain Bar jószolgálati partnere

A szeptember 29-30. között megrendezésre kerülő Brain Bar Fesztivál jószolgálati partnere a Civilút Alapítvány.

A Brain Bar Európa legnagyobb jövőfesztiválja, ahol a fiatal közönség hazai és külföldi tudósok, politikusok, üzletemberek és kulturális személyiségek részvételével vitatja meg a 21. század kérdéseit.

Az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál jószolgálati partnere a Civilút Alapítvány, amely a fesztivál munkáját segítő önkéntesek közvetít ki az eseményre.

A Brain Bar Fesztiválon mintegy 80 önkéntes lesz jelen, akik a belépőjegyek kezelésében, a látogatók és a vendégek koordinálásában segítenek.

 

Jószolgálati partnerség: Kőszívű – A Baradlay-legenda

A Civilút Alapítvány a MusicalNeked Produkció jószolgálati partnereként segíti, hogy a Kőszívű – A Baradlay-legenda előadásait a fogyatékossággal és nehezítettséggel élő emberek, a nagycsaládosok, egyszülős családok, egészségügyi dolgozók is minél nagyobb számban megtekinthessék.

A Civilút Alapítvány a kezdetektől fogva jószolgálati partnere a MusicalNeked Produkciónak, az együttműködés során az Alapítvány a Puskás, a musical előadásain láthatott vendégül fogyatékossággal és nehezítettséggel élő embereket, a nagycsaládosokat, egyszülős családokat, egészségügyi dolgozókat.

Az eddigi sikeres együttműködés most új programelemmel, a Kőszívű- A Baradlay-legenda előadásaival bővül.  Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regénye alapján készült musical a Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetét itthon eddig még sosem látott látványvilággal és különlegesen szép dallamokkal mutatja be a nézőknek.

A három Baradlay fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok, és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg. A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

- Nagyon örülünk ennek az újabb lehetőségnek, egyrészt mert Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy egy-egy program mellett jószolgálati partnerként működik civil szervezet. Másrészt nagyon megtisztelő, hogy Szabó László producer és Szente Vajk író-rendező, illetve a produkció többi munkatársa ismét bizalmat szavazott a Civilút Alapítványnak és a jószolgálati partneri együttműködésnek - mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. Hozzátette: jószolgálati partnerként továbbra is azt segítik, hogy a produkció állat felajánlott tiszteletjegyekkel a fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek, nagycsaládosok, egyszülős családok, egészségügyi dolgozók is átéljék a színházi élményt és megismerjék a Baradlay-legendát.

Folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli

A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, hogy az edukációs videókban gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás szerethető és sosincs késő belevágni, kipróbálni! A program szakmai partnere idén is a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, az Alapítvány munkáját a Magyar Diabetes Társaság Geriátriai Munkacsoportja is segítette.

Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Kialakulása nagyban összefügg az életmóddal.

- Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. 

Táplálkozástudományi szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az életmód és az étrend megváltoztatásával sokat tehetünk egészségünkért. Ebben nyújt segítséget a Szeretettől Édes Főzősuli edukációs videósorozata. Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember olyan recepteket állított össze, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Megmutatják, hogy a hagyományos fogások, a jól megszokott és szeretett ízek egy kis csavarral, egy kis odafigyeléssel egészségesebbé tehetők. Arra is hoznak példát, hogy a jól ismert, könnyen beszerezhető alapanyagokból hogyan lehet új ételeket készíteni, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak zöldségeket, gabonaféléket és fehérjéket.

Az edukációs videókban nemcsak bemutatják a recepteket, de további hasznos tudnivalókat is megosztanak a nézőkkel. 

 

A Civilút Alapítvány a Magyar Vízilabda Szövetség jószolgálati partnere  

A Civilút Alapítvány a Magyar Vízilabda Szövetség jószolgálati partnereként elkötelezett abban, hogy a vízilabda sportág eseményein a családok, a fogyatékossággal és nehezítettséggel élő emberek, valamint az egészségügyi dolgozók minél nagyobb számban részt tudjanak venni, és megismerjék a sport, a közös szurkolás örömét, közösségépítő erejét. A jószolgálati partnerség részeként a Magyar Vízilabda Szövetség térítésmentes jegyeket ajánl fel, amelyeket a Civilút Alapítvány együttműködő partnerei útján juttatja el a kedvezményezettek számára.  

SEAT Kupa, gálamérkőzés – 2022. augusztus 12.

A Civilút Alapítvány a Magyar Vízilabda Szövetség jószolgálati partnereként működött közre a SEAT Kupa gálamérkőzésen. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában megrendezett, Magyarország – Ausztrália női vízilabdamérkőzésre összesen 300 térítésmentes jegyet ajánlott fel az MVLSZ. A tiszteletjegyeket az Alapítvány a partnerszervezetein keresztül juttatta el az érintetteknek: 26 fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberekkel, nagycsaládosokkal, egyszülős családokkal, valamint egészségügyi dolgozókkal foglalkozó civil szervezet, alapítvány és intézmény vett részt a belépőjegyek szétosztásában.  

A sikeres együttműködés révén 300 fő, fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek, nagycsaládosok, egyszülős családok, valamint egészségügyi dolgozók vehettek részt a mérkőzésen és szurkolhattak a magyar vízilabda válogatottnak.

Meghívott partnerszervezetek:  

Afázia Egyesület

Az Ép Hallásért Alapítvány

Autisták Országos Szövetsége

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Egy sima egy fordított - Egyesület az Inklúzióért

Esőemberekért Egyesület

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

Fiatal Családosok Klubja

IRMÁK Nonprofit Kft.

KézenFogva Alapítvány

Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete

Ments Életet Alapítvány      

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Országos Kórházi Főigazgatóság

Rehabforce Nonprofit Kft.

Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége  

Sportos Cukorbetegek Egyesülete            

Szervátültetettek Országos Szövetsége

Szív Bajnokai Alapítvány

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány      

Szurikáta Alapítvány

Szülők Háza Alapítvány

Vakok Állami Intézete  

 

BENU Kupa– 2022. augusztus 17 -19.

A Civilút Alapítvány a Magyar Vízilabda Szövetség jószolgálati partnereként működött közre a BENU Kupa vízilabdamérkőzésein. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában megrendezett három napos eseményre napi bontásban 200 térítésmentes jegyet ajánlott fel az MVLSZ. A tiszteletjegyeket az Alapítvány a partnerszervezetein keresztül juttatta el az érintetteknek: fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberekkel, nagycsaládosokkal, egyszülős családokkal, valamint egészségügyi dolgozókkal foglalkozó civil szervezet, alapítvány és intézmény vett részt a belépőjegyek szétosztásában.  

A sikeres együttműködés révén összesen közel 600 fő, fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek, nagycsaládosok, egyszülős családok, valamint egészségügyi dolgozók vehettek részt a mérkőzéseken és szurkolhattak közösen.

Meghívott partnerszervezetek:  

Afázia Egyesület

Az Ép Hallásért Alapítvány

Autisták Országos Szövetsége

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Egy sima egy fordított - Egyesület az Inklúzióért

Esőemberekért Egyesület

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége

Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

Fiatal Családosok Klubja

IRMÁK Nonprofit Kft.

KézenFogva Alapítvány

Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete

Ments Életet Alapítvány      

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Országos Kórházi Főigazgatóság

Rehabforce Nonprofit Kft.

Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége  

Sportos Cukorbetegek Egyesülete            

Szervátültetettek Országos Szövetsége

Szív Bajnokai Alapítvány

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány      

Szurikáta Alapítvány

Szülők Háza Alapítvány

Vakok Állami Intézete  

 

Fotó: MVLSZ

 

Jószolgálati partnerség a 19. FINA Vizes Világbajnokságon

Jószolgálati együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Sportügynökség Zrt. és a Civilút Alapítvány a 19. FINA Vizes Világbajnokság kapcsán.  A Civilút Alapítvány több mint 30 együttműködő szervezetén keresztül juttatja el a szervezők által biztosított tiszteletjegyeket a fogyatékossággal és nehezítettséggel élőknek, nagycsaládosoknak, egyszülős családoknak, a gyermekotthonok lakóinak, valamint az egészségügyi dolgozóknak.  

A kiemelt nemzetközi sportesemények megvalósításáért felelős Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. (NSÜ) elkötelezett abban, hogy a 2022. június 18. és július 3. között Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden megrendezésre kerülő 19. FINA Vizes Világbajnokság eseményein a fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek, valamint az egészségügyi dolgozók is részt vehessenek.

„A világbajnokság szervezőbizottsága fontos célként tűzte ki, hogy a sporteseményekre a nehezítettséggel élők és az egészségügyi szolgálatot teljesítők is kilátogathassanak. Ennek érdekében hoztuk létre a Civilút Alapítvánnyal a jószolgálati együttműködést, amelynek keretében közel 3000 db jegyet biztosítunk. Bízunk benne, hogy a kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy minél több speciális körülmények között élő sportbarát szurkolhasson a hazai rendezésű világversenyen és szerezhessen életre szóló élményt” – mondta Mihók Attila, az NSÜ vezérigazgatója.

„Óriási vállalás volt a magyar kormányzat és a magyar rendezőcsapat részéről, hogy négy és fél hónap, azaz világrekord-idő alatt megszervezzük ezt a gigantikus eseményt – ezt az élményt pedig a lehető legtöbb emberrel szeretnénk megosztani – jelentette ki Wladár Sándor, a szervező-bizottság és a Magyar Úszó Szövetség elnöke. – Azokkal is, akiknek esetleg nincs lehetőségük megvenni a jegyeket, a Civilút Alapítványnak hála azonban itt lehetnek. És egyetlen pillanatra sem vethetjük el annak a lehetőségét, hogy egy gyermek itt jut olyan élményhez, hogy egy életre eljegyzi magát az úszósporttal, sőt, esetleg a jövő nagy bajnoka kaphat olyan kezdőlökést, amely egy kivételes pályán indítja el, így végül a magyar úszósport és vele Magyarország lesz a legnagyobb nyertese ennek a kezdeményezésnek.”

A Civilút Alapítvány több mint 30 együttműködő szervezetén keresztül juttatja el a szervezők által biztosított tiszteletjegyeket. A fogyatékossággal és nehezítettséggel élők mellett a nagycsaládosok, az egyszülős családok, a gyermekotthonok lakói, valamint az egészségügyi dolgozók is kilátogathatnak a budapesti és vidéki versenyekre. Az Alapítvány emellett részt vesz a világbajnokság Családi Zöld Napján, amely június 25-én, a margitszigeti szurkolói zónában kerül megrendezése a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében. 

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 19. FINA Vizes Világbajnokság jószolgálati partnere lehetünk és nehezítettséggel élőket, valamint egészségügyi dolgozókat segíthetünk hozzá, hogy részt vegyenek egy világesemény programjain. Fontosnak tartjuk, hogy a sportversenyek egyedi hangulatát, közösségépítő erejét, a közös szurkolás élményét minél több emberrel megosszuk” – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora.

Beszámoló a 19. FINA Vizes Világbajnokság jószolgálati partneri programjáról

 

Varázsceruza - Rajzoljunk idén is mosolyt! Jótékonysági gyűjtés sérült gyermekek javára

Varázsceruza - Rajzoljunk idén is mosolyt! címmel idén immár 3. alkalommal indít jótékonysági akciót a Civilút Alapítvány. A kezdeményezés célja, hogy rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtsenek a fogyatékossággal élő, sérült gyermekek és fiatalok számára, ezzel is mosolyt varázsolva az arcukra. Az összegyűjtött rajzeszközöket az Alapítvány szeptemberben, a Sérült Gyermekek Napján adja át az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ).  

A Varázsceruza jótékonysági akciót idén is elindítja a Civilút Alapítvány, hogy segítséget nyújtson a fogyatékossággal élő, sérült gyermekek és fiatalok számára. Az idei mottó: Rajzoljunk idén is mosolyt!

- A Varázsceruza jótékonysági akciót ebben az évben is meghirdetjük, és bízunk benne, hogy idén is sikerül sok mosolyt varázsolnunk a sérült gyermekek arcára. A kampány célja, hogy segítsük, és szó szerint színesebbé, vidámabbá tegyük a sérült gyermekek mindennapjait, mosolyt varázsoljunk az arcukra. A rajzolás, az alkotás ugyanis hozzájárul a sérült emberek kommunikációjához, önkifejezéséhez – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora.

Az Alapítvány azért választotta éppen a rajzeszközöket, mert így mindenki, aki szeretne, lehetőségei szerint hozzá tudj járulni a kezdeményezéshez – akár már egy doboz ceruzával, vagy annak az árával. Fontos szempont volt az is, hogy a színes ceruzákkal az ép gyermekekhez is közelebb tudják vinni az adományozást. Ha felajánlanak egy-egy doboz színes ceruzát vagy rajzeszközt, akkor ők is átélik az „adni öröm” érzését, részesei lesznek a társadalmi jóságnak. Mindez pedig hosszú távon erősíti a társadalmi felelősségvállalást. Éppen ezért a Gyermeknaphoz időzítve indította el az idei akciót a Civilút Alapítvány.

A Civilút Alapítvány először 2020-ban hirdette meg a jótékonysági gyűjtést, akkor 6265 csomag rajzeszköz gyűlt össze, amelyeket az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) közreműködésével jutatott el a fogyatékossággal élő gyermekeknek.

- 2021-ben majdnem megdupláztuk az előző évben elért eredményt: 12017 csomag rajzeszköz gyűlt össze, amelyeket ezúttal is az ÉFOÉSZ és az SZGYF közreműködésével juttatunk el a gyermekeknek. Bízunk benne, hogy idén is sok ezer sérült gyermeknek tudunk segíteni, ebben számítunk együttműködő partnereinkre és az eddigi adományozókra is – mondta Gulyás Andrea.

A rajzeszközöket 2022. szeptember 30-ig gyűjti a Civilút Alapítvány, a kezdeményezéshez több formában is csatlakozhatnak, akik támogatni szeretnék az akciót.        

A rajzeszközök leadhatók a Civilút Alapítvány irodájában (Budaörs, Budapesti út 40/1.)   

Elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (2040 Budaörs, Budapesti út 40/1.). 

A jótékonysági kezdeményezés támogatható pénzadománnyal az alábbi számlaszámon: GRÁNIT Bank Zrt. 12100011-10545117. (A közlemény rovatba írják be: Varázsceruza.)

Az összegyűlt összegből a Civilút Alapítvány színes ceruzákat vásárol a fogyatékossággal élő gyermekek számára.   Az alapítvány elsősorban rajzeszközöket, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket, filctollakat gyűjt, de szívesen fogadnak kifestőket, matricákat, füzeteket, tolltartókat is.

A jótékonysági akció során további helyszíneken is kihelyeznek majd gyűjtődobozokat, illetve a pénzadományok számára gyűjtőládákat. Ezekről a www.civilut.hu honlapon és az alapítvány Facebook oldalán is tájékoztatást adnak.   

További információk:

Varázsceruza videók: https://www.civilut.hu/programjaink/videok/varazsceruza-2021-video

Varázsceruza fotógaléria: https://www.civilut.hu/programjaink/galeria/varazsceruza-2021-galeria

https://www.civilut.hu/programjaink/galeria/varazsceruza-new-1

 

Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban

 Az Európa jövője konferenciasorozat részeként a Civilút Alapítvány az idősgondozás kérdéseiről, fejlesztési lehetőségeiről tartott konferenciát Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban címmel március 18-án, Budapesten.

Az Európai Unió tagországaira – illetve Európa egészére – jellemző az átlagéletkor emelkedése. A társadalomban egyre nagyobb arányban van jelen a szenior korosztály és a családszerkezet megváltozásával egyre nagyobb figyelem hárul az idősgondozás kérdésére.  A konferencia célja az volt, hogy megvizsgálja, milyen irányba fejleszthető az idősgondozás, melyek azok a formális és informális támogatási eszközök, amelyek az idősek érdekeit szolgálják.

Az elhangzott előadások alapján jól látható, hogy az idősgondozásban olyan, az egyéni szükségletekre is reagáló megoldásokra van szükség, amelyek a digitális technológia biztosította lehetőségek felhasználásával elősegítik a helyben öregedés (aging in place) megvalósítását.    

Előadók:

Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora

Dr. Beneda Attila, a Családpolitikáért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla Belváros-Lipótváros család- és szociálpolitikáért felelős alpolgármestere, az Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai irányítója, szociálpolitikus

Fige Gergely, az Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai vezetője

Mátics Katalin, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete elnöke

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Moderátor: Szőnyi Kinga  

 

Összefoglaló:

Bevezető előadásként Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora a Odaadó Programot mutatta be a jelenlévőknek. A www.odaado.hu weboldal három fő pillérre épülve, a digitális technológia lehetőségét felhasználva segíti az idősek életét, biztosítja a független életvitelhez szükséges gondoskodást, biztonságot és a társadalmi felelősségvállalás elvére épül.  Az első pillér a szolgáltatáskereső funkció, amely abban nyújt segítséget, hogy a szenior korosztály a digitális technológia felhasználásával találjon rá a számára megfelelő szolgáltatásokra, illetve   ellenszolgáltatásért vagy önkéntesként az idősek is felajánlhatják tudásokat, szakértelmüket. A másik pillér a Tudástár, amely az idősek számára fontos, az egészséges életvezetést támogató hiteles információkat fogja össze cikkek, videók, tájékoztató, ismeretterjesztő anyagok formájában.  A harmadik pillér pedig az önkéntesség népszerűsítése egy Odaadó Önkéntes hálózat létrehozása által.

A tapasztalatok, visszajelzések alapján az Alapítvány elkészítette az Odaadó Applikációt is, amely a szolgáltatáskereső funkció mellett emlékeztető és riasztási funkciókat is tartalmaz. Az applikáció android készülékekre már letölthető, és hamarosan elérhető lesz iOS készülékeken is. 

Dr. Beneda Attila, a Miniszterelnökség Családpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkára is beszámolt infokommunikációs fejlesztésekről és programokról. Egyebek mellett a Digitális Jólét Pontokat és a Digitalizáció az Aktív Idősekért Programot emelte ki, amelynek keretében országszerte térítésmentes informatikai kompetenciafejlesztéssel segítették a 65 évnél idősebbeket. A képzés célja az informatikai eszközök alapszintű ismeretének, valamint az internet hatékony, biztonságos használatának elsajátítása volt. Emellett arról is beszélt, hogy a közösségi élet és a sport – például az Országos Gyalogló Idősklub hálózathoz való csatlakozással – ugyancsak nagyban hozzájárul az idősek egészségének és önállóságának megőrzéséhez.  

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, Belváros-Lipótváros család- és szociálpolitikáért felelős alpolgármestere és az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai irányítója is bemutatta programjukat, amely elsősorban azokat a 80 év feletti időseket segíti, akik hátrányos helyzetű településeken magányosan élnek és nem, vagy csak segítséggel képesek elhagyni otthonukat. Részükre az állam finanszírozta a számítógépet és internet szolgáltatást és az eszközök elsajátításához szükséges képzést, saját otthonukban. Az alapismeretek megszerzése után napi 8 órában olyan online programokat biztosítanak a számukra, amely a három legnagyobb problémájuk, a magányuk enyhítéséhez, a biztonságuk növeléséhez és az egészségromlásuk akadályozásához járulnak hozzá. Kitért arra is, hogy pilotként elindították az Okos Otthon Programot, amely a mesterséges intelligencia segítségével összehangol élet- és vagyonbiztonságot garantáló digitális eszközöket, annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe költözésre várakozók listája 40 százalékkal csökkenjen.  

Fige Gergely, az Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai vezetője a gyakorlati tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel. Mind a felhasználók, mind az idősek hozzátartozói, mind pedig a szakemberek számos pozitív visszajelzést fogalmaztak meg.  

Mátics Katalin, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete elnöke Az időellátás továbbfejlesztési vagy továbbfejlődési lehetőségei című előadásában az intézmények, szolgáltatók, a szociális szférában dolgozók szemszögéből vizsgálta a témát. Hangsúlyozta, hogy a meglévő alapszolgáltatások iránti igény folyamatosan változik, ezért az egyéni szükségletekre is reagáló megoldásokra van szükség. Arra is rámutatott, hogy a digitális technológiák alkalmazása csak akkor lehet sikeres, ha az idős embert helyezi a fókuszba.

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program támogató szakértője szintén a szemléletváltás fontosságáról beszélt előadásában. Jelenleg az idősgondozás elsősorban fizikai és egészségügyi vonatkozásban tekint az idősekre, a szellemi, lelki és spirituális dimenziók csak ritkán jelennek meg a szolgáltatásokban. Holott az idősek képzése, a tanulás, a mentális gondozás, a sport vagy kulturális lehetőségek nagyban hozzájárulnak az aktív és független időskor megteremtéséhez. – Az idős emberről való gondolkodás horizontját kell megváltoztatni – emelte ki.

Az előadások után az interaktív fórumon a résztvevők elsősorban az otthonápolással és a bentlakásos intézményekkel kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket.  Az előadók a szerint olyan szolgáltatási koncepciókat kell kialakítani, amelyek a helyben idősödést, az aktív és független időskor megteremtését támogatják. A különböző digitális vagy részben digitális programokkal nagy mértékben csökkenthető az ápolási szükséglet, illetve az otthoni környezet is idősbaráttá és biztonságossá tehető.   

 

Audionarrációval is bemutatják a Puskás, a musical előadást

 

A Civilút Alapítvány a kezdetek óta jószolgálati partnere a Puskás, a musical produkciónak, és tevékenységével azt segíti elő, hogy fogyatékossággal, nehezítettséggel élő emberek is megismerjék az előadást, valamint a világklasszis magyar futballista, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Az előadásokon – a szervezők jóvoltából – fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket, cukorbetegeket, egészségügyi dolgozókat, nagycsaládosokat, egyszülős családokat láthattak vendégül. A 2020-as évben  a Civilút Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a MusicalNeked Produkció együttműködésében akadálymentessé tették siket és nagyothalló emberek számára a Puskás, a musical című produkciót: jelnyelvi tolmácsolással mutatták be.

Ezúttal a látássérült emberek számára teszik akadálymentessé a színházi előadást: január 26-án audionarrációval kísérve kerül színpadra a népszerű produkció. Az előadás a Civilút Alapítvány, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) és a MusicalNeked Produkció együttműködésében valósul meg.

Az audionarráció lényege, hogy a narrátor „elbeszéli” a színpadon látható vizuális üzeneteket (testbeszéd, mozgás), hozzásegítve a látássérült nézőket a teljesebb élményhez. A vak és gyengénlátó emberekhez a narrátor által elmondott információ fej- vagy fülhallgatón keresztül jut el, így az ép látású nézőkkel együtt élvezhetik az előadást. A Puskás, a musical előadáson Tóth Cecília audionarrátor biztosítja az egyenlő esélyű hozzáférést a Tour Guide System rendszerén keresztül.

A program nagykövetei Agárdi Szilvia látássérült előadóművész és Lengyel Zsófia látássérült kommunikációs szakember, parasportoló.

Az audionarrációval kísért előadásra a vak és gyengénlátó emberek 35 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a MusicalNeked Produkció jóvoltából; a kedvezményre jogosító kuponkódot az MVGYOSZ tagegyesületeitől kaphatják meg. A jegyvásárlásra és a kupon érvényesítésére a https://puskasmusical.hu/ oldalon nyílik lehetőség. A szervezők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a honlap nem akadálymentes, így a látássérült érdeklődők a jegyvásárláshoz kérjenek segítséget a tagegyesületüktől, vagy más segítőjüktől.

 

Odaadó díj  

Arisztotelész  szerint „Azok vagyunk, amit ismételten megteszünk. A kiválóság ezért nem cselekedet, hanem szokás.” Az igazán kiválóak a mindennapokban odaadással, elkötelezettséggel végzik munkájukat, s amit létrehoznak, egy egész közösség életére hatással van.  

A Civilút Alapítvány fontosnak tartja, hogy a közösség elismerje ezt a „szokást”, ezért az idei évben megalapította az Odaadó díjat, amellyel azokat a kiválóságokat ismerik el, akik különös odaadással tevékenykednek az idősekért, a fogyatékossággal élőkért és a családokért; tevékenységükkel maradandó értéket teremtenek; közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé. Az Odaadó díj egy plakettből és oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 50 ezer forint.  

Az Odaadó díjra az Alapítvány együttműködő partnerei tehettek ajánlásokat életmű és közösségi kategóriában. A beérkező jelölésekről az Alapítvány által felkért zsűri döntött. A zsűri tagja volt Dr. Jászberényi József gerontológiai kutató, főiskolai tanár, az Odaadó Program támogató szakértője, dr. Szabó Zoltán, a Civilút Alapítvány kurátora, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Varga Katalin Eszter parakajakos, paralimpikon. A zsűri elnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az Odaadó Nagykövete volt.  

A díjátadóra első alkalommal  - a járványhelyzet miatt szűk körben - 2021. november 30-án került sor az ÖbölHáz rendezvényközpontban.  

A zsűri döntése értelmében hárman életmű, öten pedig közösségi kategóriában vehették át az elismerést.  

Az Odaadó díj díjazottjai életmű kategóriában:  

Alpári Lászlóné, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntese,

Horváthné Pálfi Judit, a Mozgásjavító Diák Sport Egyesület elnöke,

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke.  

Az Odaadó díj díjazottjai közösségi kategóriában:  

Erdélyi Klára, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntese,

Gáti Pál, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány önkéntese,

Székelyné Burja Ilona, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének gazdasági vezetője, főtitkára, a Szervátültetettek Országos Szabadidő Sport, Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesületének alapítója és elnöke,

Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete pécsi szervezetének alapítója, 

Vizdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület tagja.

 

Jelnyelvi tolmácsolással mutatták be a Puskás, a musicalt

A Civilút Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a MusicalNeked Produkció együttműködésében 2021. október 19-én a népszerű Puskás, a musical előadást színházi jelnyelvi tolmács közreműködésével mutatták be.

A Civilút Alapítvány a kezdetektől fogva a Puskás, a musical jószolgálati partnere. Fontosnak tartják, hogy minél több ember számára közelebb hozzák a világklasszis magyar futballistánk, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Hiszen karrierje és sikerei ma is példaként szolgálhatnak.

- Az eddigi előadásokon fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket, cukorbetegeket, egészségügyi dolgozókat, nagycsaládosokat, egyszülős családokat láthattunk vendégül a szervezők jóvoltából. Szerettük volna, ha a látványos előadást a siket és nagyothalló emberek is megismerhetnék – mondta Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány elnöke.

A program a SINOSZ és a MusicalNeked Produkció együttműködésében valósult meg, a jelnyelvi tolmács Takács Erika volt. Az október 19-i előadáson közreműködött  dr. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke is, aki aznap az angol intéző szerepét játszotta.

A Puskás, a musical produkció örömmel támogatta a Civilút kezdeményezését. - A kezdetektől, a színdarab bemutatásától szoros kapcsolatban vagyunk a Civilúttal, fontos számunkra a munkájuk és az, hogy rajtuk keresztül olyanok is megnézhetik az előadást, akik talán egyébként nem jutnának el színházba. Az előadás minden színésze, alkotója számára megnyugtató és biztató, hogy minden előadásunk során olyanoknak is játszunk, akik felé különös szolidaritást kell mutatniuk a magyaroknak - mondta Szabó László, a Puskás, a musical producere.

- Fontosnak tartjuk azokat az alkalmakat, amelyek a siket és nagyothalló emberek számára is lehetőséget és élményt jelentenek a színház világában. A SINOSZ örömmel fogadta a Civilút és a MusicalNeked Produkció nyitottságát, amelynek köszönhetően ez előadás jelnyelven is elérhetővé vált, igy a hallásérült emberek egyenlő esélyű hozzáférése ezen a produkción keresztül most valósággá vált.  Mert a kultúra mindenkié! - mondta Sáfrány Margit a SINOSZ igazgatója.

 

Beszámoló a világkiállítás Jószolgálati Programjáról   

A Civilút Alapítvány az „Egy a Természettel” Vadászati ​​és Természeti Világkiállítás Jószolgálati Programjának keretében 140 csoport számára tette lehetővé a kiállítás díjmentes látogatását; fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, egyszülős családok, illetve idős emberek tekinthették meg a kiállítást a HUNGEXPO-n.    

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezői elkötelezettek voltak abban, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink számára elérhetővé tegyék, illetve megkönnyítsék a kiállítás látogatását. Ezt szolgálta az „Egy a Természettel” Jószolgálati Program, amelynek együttműködő partnerei a Szerencsejáték Zrt. és a Civilút Alapítvány voltak.  

A Program keretében a fogyatékossággal élőket segítő szervezeteknek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek a csoportjai előzetes regisztráció után, díjmentesen tekinthették meg a Világkiállítás központi rendezvényét a Hungexpon.  

A Civilút Alapítvány szervezésében összesen 140 csoport látogatta meg a kiállítást, közel 2300 fogyatékossággal élő ember, nagycsaládosok, egyszülős családok és idősek vettek részt a programon. A helyszín akadálymentes volt a kerekesszékesek, a babakocsis kismamák, az idősek és a mozgásukban korlátozottak számára, valamint a kognitív zavarral élők számára. A Világkiállítás központi helyszínét az akadálymentesség szempontjából az Acces4you mérte fel és minősítette, az akadálymentesítési program megvalósítását a Szerencsejáték Zrt. támogatja a társadalmi felelősségvállalás keretében.

 

Egészséges és aktív időskor támogatása Magyarországon a digitális transzformáció világában

A Civilút Alapítvány Odaadó programjának online konferenciája    

Az Idősek Világnapja alkalmából a Civilút Alapítvány Odaadó Programja Egészséges és aktív időskor támogatása Magyarországon a digitális transzformáció világában címmel rendez online konferenciát.

A tanácskozás célja, hogy a bemutassa és megossza azokat a tapasztalatokat, gyakorlatokat, amelyek elősegítik, hogy az idősebbek is megtalálják az online tér nyújtotta lehetőségeket és előnyöket.  

A konferencia alapját az a kutatás adta, amelyet a Civilút Alapítvány megbízásából a Századvég készített arról, hogy az 55 évnél idősebb korosztály egészségi állapotát, biztonságérzetét, médiahasználatát hogyan befolyásolta a Covid-járvány, illetve a járványügyi intézkedések.  

A konferencia előadói:  

 • Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora  
 • dr. Pillók Péter, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Társadalomtudományi Kutatócsoport igazgatója, kutató, egyetemi oktató   
 • Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke  
 • dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató  

A konferencia és az azt követő panelbeszélgetés ide kattintva követhető 2021. szeptember 30-án 10 órától.

 

Anximeter: lelki térkép a psziché sokszor átláthatatlan terepéhez  

A világban zajló természeti, társadalmi és gazdasági változások, a klímakatasztrófa vagy az elhúzódó járványhelyzet jelentősen befolyásolja a pszichés jóllétünket, mentális állapotunkat. Az Anximeter alapítói egyedi segítő megoldást dolgoztak ki, amely egyszerre informál, szórakoztat, és segíti a lelki terhek felismerését, az azokkal való megküzdést, Anx és Anxilla figurájának közreműködésével.  

A Civilút 2020-ban indította el a Mindenki elnevezésű programot és társadalmi mozgalmat, amelynek küldetése, hogy csökkentse a mentális betegségekkel kapcsolatos stigmát, diszkriminációt és ezáltal hozzájáruljon a mentális betegségek jobb megértéséhez, közelebb vigye a „témát” az emberekhez.  

A program az idei évben az Anximeter nevű Instagram-oldal segítségével a fiatalabb korosztályt is megszólítja, és a szorongás felismerésére, illetve az azzal való megküzdési lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy a pandémia negatívan befolyásolta pszichés jóllétünket, felerősítette a meglévő lelki problémákat, és ez a fiatalabb korosztályt is komolyan érinti.  

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író és Igor Lazin grafikusművész kivételes párost alkotva olyan egyedi segítő megoldást dolgoztak ki, amely egyszerre informál, szórakoztat, könnyed és trendi, így a fiatalabb korosztályt is eléri. Az alkotók szakmai alapon, mégis érthető kifejezésformákkal teszik emészthetővé a sokszor nehéz, vagy akár félelmetes lelki jelenségeket, amelyek nagyban segítik a megértést, felismerést. Instagramon indították el az Anximeter nevű oldalt, ahol Anx és Anxilla eredeti figurája személyesíti meg a lelki problémákat. A lelki kapaszkodók mellett Igor Lazin grafikái izgalmassá, a fiatalok számára is szerethetővé tették a tartalmak vizuális megjelenítését.  

- Az Anximeter lelki térkép a psziché sokszor átláthatatlan terepéhez. Anx és Anxilla  a gondolataikon, hangulatukon, viselkedésükön, félelmeiken, konfliktusaikon keresztül segítik az olvasókat, követőket, hogy felismerjék: a lélek hogyan reagál a változásokra. Hétről hétre felvillantunk jelenségeket, apró ismereteket, hogy mindenki elindulhasson a saját útján – ismertette a részleteket Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író, a program szakmai partnere. Mint mondta, már az is csökkenti a szorongást, segíti a megoldását, ha beszélünk, tájékozódunk a lelkünkben zajló folyamatokról. A program támogatni szeretné az olvasókat azzal a gondolattal, hogy nincsenek egyedül, mert mindenki hasonló problémákkal küzd, mint például a szorongás.  

Úgy tartják: ha ismered önmagad, ismered a világot! Az Anximeter önmagunk és ezáltal a világ megismerésében nyújt segítséget könnyedén, közérthető és szerethető formában. Az Anximeter az Instagramon a @anximeter oldalon követhető, az önsegítő, problémafeltáró cikkek a www.mindenki.eu oldalon olvashatók.

 

Szeretettől Édes Főzősuli – edukációs videósorozat (nem csak) cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak


Ma Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, és számuk folyamatosan, évente 5-10 százalékkal növekszik. Vagyis a cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra és erre megtanítsuk a gyermekeket is.

A Civilút Alapítvány a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szakmai együttműködése mellett ezért indította el a Szeretettől Édes Főzősulit. A programban az alapítvány bemutatja, hogy az egészséges táplálkozás lehet szerethető, az ételek könnyen beszerezhető alapanyagokból, egyszerűen elkészíthetők. Olyan egyszerűen, hogy akár még a gyermekek is segíthetnek a finomságok megalkotásában. Ezért szerepelnek ők is a Főzősuli egy-egy videójában.

Külön figyelmet fordított az alapítvány arra, hogy ismert, és a gyermekek által kedvelt ételeket készítsenek el egészséges formában: hamburgert, mozzarellás csirkemellet, tortát, muffint, hűsítő levest és még sok más finomságot…

Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember nyújtott segítséget abban, hogy az ételek megfelelő arányban tartalmazzanak zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és fehérjéket.

A Főzősuli séfjének, Vrábel Krisztina gasztrobloggernek a szakértelme pedig garancia arra, hogy az egészséges ételek olyan finomak, hogy a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját.

A Szeretettől Édes Főzősuliban még két különleges „alapanyagot” használnak. Az egyik az odafigyelés. Hiszen odafigyeléssel, felelősségvállalással mindannyian sokat tehetünk saját és családunk, barátaink egészségéért. A másik hozzávaló pedig a szeretet, hiszen a szeretettől lesz igazán ízletes az étel.

A Főzősuliba a Civilút Alapítvány meghívott családszervezeteket is, hogy közösen hívják fel a figyelmet a diabéteszre, illetve az egészséges életmód fontosságára. Ráadásul az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátíthatják el a gyerekek, ezért is fontos, hogy ehhez segítséget, információkat kapjanak a családok.

A tíz videóban tíz családszervezet – az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési
Alapítvány, és a Szülők Háza Alapítvány – egy-egy képviselőjével közösen beszélik át az egészséges táplálkozás legfontosabb kérdéseit.

Támogatónk: KidsOasis Nonprofit Kft.

A Főzősuli videói heti rendszerességgel kerülnek bemutatásra a Civilút Youtube csatornáján és Facebook oldalán. A videókban bemutatott receptek a Civilút weboldalán, a regisztráció után érhetők el.

 

Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!

Idén immár 2. alkalommal indít jótékonysági akciót a Civilút Alapítvány az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben. A Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly! kezdeményezés keretében rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtenek a fogyatékossággal élő, sérült gyermekek és felnőttek számára. Az összegyűjtött rajzeszközöket a Civilút Alapítvány a Sérült Gyermekek Napján, szeptember 20-án adja át az ÉFOÉSZ részére.  

A Civilút Alapítvány tavaly hirdette meg először a Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! elnevezésű jótékonysági gyűjtést sérült gyermekek javára; az akció keretében 6265 csomag rajzeszköz gyűlt össze, amelyeket az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) közreműködésével jutatott el a fogyatékossággal élő gyermekeknek.  

Az Alapítvány ebben az évben is meghirdeti a jótékonysági gyűjtést „Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!” mottóval.  

A rajzeszközöket 2021. július 28-tól egészen 2021. szeptember 10-ig gyűjti a Civilút Alapítvány, a kezdeményezéshez több formában is csatlakozhatnak, akik támogatni szeretnék az akciót.

  • A rajzeszközök leadhatók az alábbi helyszíneken elhelyezett gyűjtőládákban:
   • a Bake My Day Pékség Hegyvidék (1126 Budapest, Böszörményi út 34/a.) 
   • Egyszülős Központ (1085 Budapest, Üllői út 30.)
   • Tisztelet Társasága (1051 Budapest, Sas u. 1.)
  • Elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (1112 Budapest, Olt utca 23.).
  • Emellett a jótékonysági kezdeményezés támogatható pénzadománnyal az alábbi számlaszámon: GRÁNIT Bank Zrt. 12100011-10545117. (A közlemény rovatba írják be: Varázsceruza.) Az összegyűlt összegből a Civilút Alapítvány színes ceruzákat vásárol a fogyatékossággal élő gyermekek számára.  

Az Alapítvány elsősorban rajzeszközöket, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket, filctollakat gyűjt, de szívesen fogadnak kifestőket, matricákat, füzeteket, tolltartókat is.        

Idén is a Varázsceruza kezdeményezés mellé állt Szandi, aki nagyon fontosnak tartja a jótékonysági kezdeményezés népszerűsítését és a sérült gyermekek támogatását.    

Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!  

A tavalyi programról készült videó: https://www.youtube.com/watch?v=kwQ91VvGg4U&t=18s

Fotógaléria a tavalyi akcióról: https://www.civilut.hu/programjaink/galeria

 

Kapocs Komplex Mintaprogram a fogyatékos emberekért

A Civilút Alapítvány elkötelezett a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának növelése mellett, ezért a “Minden sport mindenkié” vagy a Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! programunk mellett 2021 második negyedévétől elindítjuk Kapocs Komplex Mintaprogramunkat is. 

A Mintaprogram célja, hogy megmutassa, a fogyatékos embertársaink is hasznos, értékteremtő tagjai a közösségeknek. A program megvalósításában önkormányzatokkal, köznevelési intézményekkel és fenntartóikkal, valamint évtizedes fogytékos szakmai és érdekvédelmi múlttal rendelkező társadalmi szervezetekkel dolgozunk együtt. 

A Civilút Alapítvány a Kapocs Komplex Mintaprogramban az alábbi társadalmi szervezetekkel működik együtt: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Démoszthenész Egyesület, Ép Hallásért Alapítvány, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint tagszervezetei közreműködésén keresztül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. 

A Kapocs Komplex Mintaprogram kifejezetten hasznos lehet olyan településeken, ahol már fogyatékos emberek bentlakásos intézménye működik, vagy új jön létre. Emellett minden település számára megfelelő, amely Helyi Esélyegyenlőségi Programját hatékonyan és eredményesen akarja megvalósítani.

A programban az alábbi fogyatékossági típusokkal ismertetjük meg a résztvevőket:

 • mozgáskorlátozottság
 • látássérültség
 • hallássérültség
 • értelmi fogyatékosság 
 • autizmus spektrum zavar
 • beszéd- és nyelvi zavarok.

Célunk, hogy a helyi igazgatási és szolgáltatási szektor, valamint a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai szemléletformáló előadások, rendezvények és kommunikációs kampányok segítségével betekintést nyerhessenek a fogyatékos emberek életébe, megértsék mindennapi kihívásaikat, és képessé váljanak a velük való gördülékeny együttműködésre. 

A Mintaprogramban honlapunkon elérhetővé tettük az ún. Kapocs Kártyákat is. Az ingyenesen letölthető, vagy rászorulók számára postán, térítésmentesen is igényelhető, nyomtatott formátumú Kapocs Kártyák segítségével a legkisebb, fogyatékos, illetve tartós betegséggel élő gyermekek beilleszkedését is megkönnyíthetjük. A kártyák általános ismereteket tartalmaznak a különféle fogyatékossági típusokról, amelyek szükség szerint átnyújthatóak a gyermekkel foglalkozó pedagógus, kisgyermeknevelő, vagy egyéb személy számára, aki az adott fogyatékossággal kapcsolatban nem rendelkezik elegendő ismerettel. A kártyákról tájékoztatást adunk a védőnők számára a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének közreműködésével. Célunk, hogy a közeljövőben a kártya az összes hazai védőnőhöz nyomtatott formában is eljusson, így azokat az érdeklődők akár helyben is megtekinthetik.

A fentiek mellett a fogyatékosságon túl egy külön kártyán kaphatnak információt a cukorbetegségről is az érdeklődők, melynek szakmai tartalmát a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével dolgoztuk ki.

A Kapocs Kártyák megtekitéséhez és igényléséhez kattintson ide

Ha úgy érzi, hogy településén nehézséget jelent a fogyatékos emberek elfogadása, vagy szeretne a helyben élőknek a mindennapok során hasznosítható ismereteket adni a témában, forduljon hozzánk bizalommal, hogy Ön és környezete is ingyenesen részt vehessen a Mintaprogramban!

 

Online szakmai konferencia az állatvédelemről

Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén címmel szervezett online szakmai konferenciát a Civilút Alapítvány. A tanácskozásra meghívott szakemberek a jogszabályok, a tudomány és a civil szervezetek szemszögéből vizsgálták meg az állatvédelem helyzetét és legfontosabb kérdéseit.  

A konferencián Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az állatvédelem tudományos alapjait foglalata össze.  

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában az állami szerepvállalás különböző aspektusait mutatta be, hangsúlyozva, hogy az állatvédelemben a civil szervezetek véleményére, tapasztalataira is számítanak.  

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ központvezetője „Állatvédelem, mint az együttműködés művészete” című előadásában áttekintést adott arról, hogy az állatvédelem olyan szerteágazó és komplex társadalmi kérdés, amely egyaránt hatással van a gazdasági és szociális területekre, nagyban befolyásolja a természet- és környezetvédelem kérdését, de érinti a pszichológiát és a kriminalisztikát is.  

A civil szervezetek részéről elsőként Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány vezetője szólalt fel, bemutatta az ország egyik legnagyobb állatvédelemmel foglalkozó alapítványának szerepét, feladatát és lehetőségeit.  

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu társalapítója a hazai kutyabarátság társadalmi változásairól, a hazai kutyabarát turizmus fejlődéséről tartotta meg előadását.  

Végül, de nem utolsó sorban Szűcsné Mércse Adrienn, az Ürömi Állatotthon tulajdonosa azt ismertette, hogy egy családi vállalkozásként működő kisebb volumenű állatmenhely hogyan tudja a társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett programjaival a felelős állattartást népszerűsíteni.  

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek vezetője, a konferencia házigazdája, Szabó László kommunikációs szakember volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hazai helyzet javuló tendenciát mutat, egyre többen állnak ki az élőlények jogaiért és egyre többen kérnek segítséget, ha állatkínzás történik környezetükben. Egyetértettek abban is, hogy prevencióval, edukációval és ismeretterjesztéssel nagyon sokat tehet tenni az állatok védelméért. Ebben segítséget jelent a civilek, az állatvédő szervezetek, a döntéshozók, a jogalkotók és a tudományos élet képviselőinek összefogása.  

Az online konferencia videóanyagát a Civilút Alapítvány – előzetes regisztrációt követően – az állatvédelmi szakmai szervezeteknek mutatta be április 15. és 18. között. Az eseményre több mint 200 szervezet regisztrált.    

Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk.

 

Odaadó Közösséget építünk  

A Civilút Alapítvány hiánypótló és egyben szemléletformáló internetes platformot hozott létre kifejezetten a szenior korosztály számára. A www.odaado.hu célja, hogy az idősebbek, a 65 év felettiek gyorsan és egyszerűen megtalálják azokat a cégeket, szolgáltatókat, intézményeket, amelyek odaadónak, gondoskodónak vallják magukat, figyelemmel, törődéssel fordulnak az idősek felé.  

Mindannyiunk jogos igénye, hogy szüleink, nagyszüleink biztonságban legyenek; kiszámítható szolgáltatásokat, partnerséget kapjanak a szolgáltatói „piacon”. Ezt segíti az Odaadó Portál: a közösség tagjai ugyanis olyan emberek, szolgáltatók, akik azonos értékrendet képviselnek, elkötelezettek és tekintettel vannak az idősekre. A www.odaado.hu weboldalra olyan vállalkozók, szolgáltatók, intézmények és civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik a kölcsönös megbecsülés, a biztonság, a méltóság, a türelmes kommunikáció és a partneri együttműködés. jegyében végzik a munkájukat. Az odaado.hu a társadalmi felelősségvállalásban résztvevőket támogatja azzal, hogy szolgáltatásaiknak, példamutató hozzáállásuknak, és cselekvő társadalmi részvételüknek platformot ad.  

Az ingyenes regisztráció után a vállalkozók, intézmények, civil szervezetek létrehozzák saját profiljukat, bemutatva az általuk kínált szolgáltatásokat. A felhasználók, azaz az idősebb emberek pedig ezen profilok alapján tudják megkeresni a számukra megfelelő vállalkozót, szolgáltatót. Éppen ezért az Odaadó Magyarország első olyan közösségi, szolgáltatói online „piactere”, ahol kifejezetten a szeniorok érdekeit, értékeit és igényeit tartjuk szem előtt.  

A portál hitelességét az a minősítő rendszer biztosítja, amelyen keresztül a felhasználók személyesen értékelik a szolgáltatások megbízhatóságát, színvonalát és ár-érték arányát. Ezzel segítik a többi felhasználó döntését a legjobb szolgáltató kiválasztásához. A minősítő rendszer a szolgáltató számára is fontos visszajelzés.  

Az Odaadó Portál nem pusztán felhasználóként, a szolgáltatások igénybevevőjeként számít a szenior korosztályra, hanem lehetőséget nyújt arra is, hogy tudásukat, szakmai ismereteiket tapasztalataikat átadják másoknak. Mindezt megtehetik önkéntes alapon vagy munkavállalóként is.  

A regisztráció szolgáltatóknak, vállalkozóknak, intézményeknek, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek is ingyenes.   Legyen Ön is részese az Odaadó Közösségnek és regisztráljon az oldalon!  

www.odaado.hu

 

Minden sport mindenkié! II.    

A Minden sport mindenkié! projekt folytatásában közel ezer alkalommal eveztek a
fogyatékossággal élők a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) által biztosított ergométeres
gépeken. A Civilút Alapítvány, a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ), valamint a Magyar
Paralimpiai Bizottság együttműködésének eredményeként országszerte huszonegy,
fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális intézményben próbálhatták ki az ergométeres
evezőgépeket. A program célja az volt, hogy a fogyatékossággal élők is átéljék a
sportteljesítmény, a mozgás adta örömet, élményt.

Az ergométeres eszközök - közöttük is kiemelkedően az evezős ergométer - számos olyan
jellemzővel bírnak, amelyek ideális választássá teszik őket a korábban mozgásszegényebb
életmódot folytató fogyatékossággal élő személyek mozgásigényének kielégítésére is. Az
eszközöket a MERSZ a járványügyi szabályok betartásával, fertőtlenítve szállította el a
szociális intézmények bejáratáig, a személyzet számára pedig online oktatóanyagokat
biztosítottak. A tavaly decemberben indult és idén január 15-én zárult program során közel ezer
alkalommal eveztek a fogyatékossággal élők az ergométeres eszközök segítségével.
A program megvalósításában közreműködött az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik
Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Szociális és Gyermekvédelmi
Főigazgatóság is.

A visszajelzések alapján a program erősítette a csapatszellemet, az intézmények lakói
egymást motiválták a teljesítményre.

Kiss Péter világ- és Európa-bajnok parakajakos, aki a Minden Sport Mindenkié! nyári
jótékonysági rendezvényén is részt vett, a program során arra buzdította sorstársait, hogy
próbálják ki az ergométeres evezést. - A fogyatékos emberek sportjába is nagyon jól
beilleszthető mozgásforma, mivel a használó adottságaitól függően számos mód áll
rendelkezésre a gépek testreszabására, például speciális ülésekkel, rögzítőkkel. Az edzésterv
is teljesen személyre szabható, mindenki állapotának megfelelő terhelést kaphat. Szeretném
sorstársaimat is arra inspirálni, hogy rendszeresen mozogjanak. A kilátástalanságból utat tud
mutatni a sport, magamat is sokkal jobban el tudtam fogadni ezáltal. Mert a sport boldoggá
tesz!” - szögezte le Kiss Péter.

Mint ismert, a Minden Sport Mindenkié! 2020. nyarán indult el Civilút Alapítvány, a Magyar
Ergométer Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság szervezésében: a rendezvényen az
Exatlon Hungary legeredményesebb sportolói és parakajakosok vettek részt, bizonyítva, hogy
a sport mindenki számára élményt nyújt. A rendezvényhez kapcsolódó jótékonysági árverésen
és evezésen összesen 650 ezer forint gyűlt össze a Magyar Szervátültetettek Szövetsége
javára.

A Minden Sport Mindenkié! program folytatásaként fogyatékossággal élő embereket ellátó
szociális intézményekben próbálhatták ki az ergométeres evezőgépeket az ott élők.

 

Mindenkinek a mentális egészségről: www.mindenki.eu  

A Mindenki küldetése elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Minél több információt, tudást szeretne eljuttatni a mentális betegségekkel, betegekkel kapcsolatosan annak érdekében, hogy egy olyan széles körű mozgalmat indítson el, ahol az emberek egyre többet beszélnek, hallanak erről, ezáltal is csökkentve az érintettekkel kapcsolatos társadalmi diszkriminációt.  

A Mindenki projekt célja, hogy csökkentse a mentális betegségekkel kapcsolatos előítéleteket, és ezáltal hozzájáruljon a mentális betegségek jobb megértéséhez, a betegségek társadalmi elfogadottságának növeléséhez, az újfajta mentális egészségügyi és szociális intézményrendszer megismertetéséhez (közösségi pszichiátria). A Mindenki – lehetőségeihez mérten, információk megosztásával – segítséget nyújt abban, hogy a mentális betegséggel küzdők eljuthassanak a szakmailag megfelelő egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményeibe.  

Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a témát és beszéljenek róla, mert hozzájárul az érintettek jobb megértéséhez, elfogadásához és a társadalmi elkülönítés csökkentéséhez.

Éppen ezért a Mindenki projekt mottója: Beszélj róla, vidd hírül!  

weboldal: www.mindenki.eu

Facebook oldal: Mindenkinek a mentális egészségről

 

Puskás, a musical - jószolgálati együttműködés

Puskás Ferenc egyedülálló szimbólum, neve fogalom. Életpályája külön fejezetet alkot a magyar futball és az egész magyar sport történetében: kivételes tehetségével, kitartó munkájával minden idők egyik legnagyobb labdarúgója és az egyik legismertebb magyar maradt. Ezt a különlegesen eredményes életpályát, sportkarriert, Puskás küzdelmeit, barátságait, szerelmeit, sikereit, hányattatásait és az adott történelmi kort mutatja be a Puskás musical.

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Zeneszerző: Juhász Levente

Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk

Rendező: Szente Vajk

Producer: Szabó László  

A produkció jószolgálati partnereként a Civilút arra törekszik, hogy minél több ember számára közelebb hozza világklasszis magyar focistánk, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Hiszen karrierje és sikerei ma is példaként szolgálhatnak.

Szervezett csoportoknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött látogatást biztosítunk a musical próbáin, illetve az előadásokon.

A próbákon nem pusztán a musical szövegéből, zenei világából, a látványos táncos elemekből kapnak ízelítőt, de abba is bepillanthatnak, hogy a rendező, a színészek és a technikai stáb munkája hogyan áll össze egy nagyszerű előadássá. Közben pedig érdekes, sokak által talán egyáltalán nem ismert részleteket tudhatnak meg a legendás Aranycsapatról is.

Jószolgálati partnerként fontosnak tartjuk, hogy a próbákon és az előadásokon való részvétel lehetőségét olyan személyeknek, szervezeteknek is biztosítsuk, akik egyébként speciális élethelyzetük miatt nem tudnának részt venni hasonló eseményen vagy az előadáson.

Ezért elsősorban fogyatékossággal élőket, hátrányos helyzetű gyermekeket, nagycsaládosokat, egyedülálló szülők gyermekeit és időseket szeretnénk meghívni és egy különleges élménnyel gazdagabbá tenni, de várjuk más érdeklődők jelentkezését is. A jelentkezéseket a szabad férőhelyek függvényében tudjuk fogadni.

Jelentkezni lehet az alábbi e-mail címen: info@civilut.hu A

produkcióról további információ: https://puskasmusical.hu/  

Akik a vendégeink voltak a Puskás, a musical próbáin vagy előadásain:

2020. augusztus 17. - Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Sportos Cukorbetegek Egyesülete -SCE

2020. augusztus 18. - Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Budavári Lakosok Szövetsége

2020. augusztus 19. - Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

2020. augusztus 20. - Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, Országos Mentőszolgálat, Magyar Gyógyszerészi Kamara  

A járványügyi korlátozások feloldása után a Puskás, a musical előadási és a jószolgálati együttműködés is folytatódott 2021-ben. Továbbra is az a célunk, hogy fogyatékossággal élőknek, hátrányos helyzetű gyermekeknek, nagycsaládosoknak, egyedülálló szülők gyermekeinek és időseknek szerezzünk feledhetetlen színházi élményt.

Vendégeink voltak a Puskás, a musical előadásain:  

2021. július 18. Szeged - Nagycsaládosok Országos Egyesülete szegedi szervezete

2021. augusztus 18. - Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet munkatársai

2021. augusztus 19. - Szülők Háza Alapítvány kedvezményezettjei  

2021. augusztus 19. - IRMÁK Nonprofit Kft. albertirsai Speciális Foglalkoztató Otthon és IRMÁK Nonprofit Kft. Támogatott Lakhatás értelmi akadályozottsággal élő lakói

2021. szeptember 10. - IRMÁK Nonprofit Kft csobánkai, esztergomi és kesztölci intézményeinek és támogatott lakhatásának értelmileg akadályozottsággal élő lakói és kisérőik

2021. szeptember 11. - Rehab Force Nonprofit Kft-nél dolgozó, megváltozott munkaképességű emberek    

2021. szeptember 12. - Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, egyszülős családok

2021. október 19. - Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Ép Hallásért Alapítvány, Ezüstcipő Focisuli 

2021. október 20. - Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekotthonainak és lakóotthonainak lakói

2021. október 21. - Autisták Országos Szövetsége, Esőemberekért Egyesület

2022. január 25.  - Autisták Országos Szövetsége (autizmussal érintett családok)

2022. január 26. - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (audionarrált előadás)

2022. január 27. - FODISZ  

2022. március 18. - NOE  

2022. május 14. - Autisták Országos Szövetsége (autizmussal érintett családok)

2022. május 14. - Sportos Cukorbetegek Egyesülete

2022. május 15. - Afázia Egyesület

2022. szeptember 24. - Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, Szív Bajnokai Alapítvány

2022. szeptember 25. - Nagycsaládosok Országos Egyesülete
 

 

VARÁZSCERUZA - Rajzolj mosolyt!

 

Jótékonysági akció az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben. A Varázsceruza – Rajzolj mosolyt! kezdeményezés célja, hogy rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtsünk a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára. Az összegyűjtött rajzeszközöket az ÉFOÉSZ segítségével juttatjuk el a sérült emberekhez.  

A kampánnyal egyrészt mosolyt rajzolunk a sérült gyermekek arcára, hiszen számukra az ajándék különösen nagy boldogságot okoz. Az ajándékozás öröme mellett a rajzeszközök segítik a fogyatékossággal élők művészetterápiás foglalkozásait: az alkotás folyamata, az önkifejezés hozzájárul a sérült emberek kommunikációjához.  

Másrészt szeretnénk, ha minél többen be tudnának kapcsolódni az akcióba, és átélnék a segíteni tudás örömét. Egy doboz színes ceruza anyagilag nem jelent nagy megterhelést, könnyen beszerezhető papírboltokban, kisebb-nagyobb szupermarketekben vagy – éppen az iskolakezdés miatt – már közértekben, háztartási boltokban vagy a postán is. Így bárki egyszerűen csatlakozhat a Varázsceruza akcióhoz és maga is mosolyt rajzolhat egy sérült gyermek arcára. A jótékonysági akció keretében adományozható színes ceruza, filctoll, zsírkréta, vízfesték, tempera, matrica is.  

A rajzeszközök gyűjtése 2020. augusztus 12. – szeptember 30. között zajlik és a tervek szerint október elején adjuk át az adományokat az ÉFOÉSZ számára.     

A gyűjtés módja:

A megvásárolt színes ceruzák, rajzeszközök elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (1112 Budapest, Olt utca 23.).  

Elhelyezhetők gyűjtőpontokon lévő gyűjtődobozokba. (A gyűjtőpontok elérhetősége: lásd lent.)  

A jótékonysági kezdeményezés pénzadománnyal is támogatható az alábbi számlaszámon: GRÁNIT Bank Zrt. 12100011-10545117. (A közlemény rovatba kérjük beírni: Varázsceruza.) Az összegyűlt összegből további színes ceruzákat vásárolunk az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége számára.   Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! Segíts abban, hogy színesebb a fogyatékossággal élők mindennapja!    

VARÁZSCERUZA GYŰJTŐPONTOK:  

Postahivatalok:

I. kerület

Budapest 12 posta - 1013 Budapest, Alkotás utca Déli pu.

II. kerület

Budapest 23 posta - 1023 Budapest, Török utca 2.

Budapest 114 - Mammut posta - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.

Budapest 26 posta - 1026 Budapest, Kelemen László utca 14/b.

III. kerület

Budapest 31 posta - 1031 Budapest, Római tér 3.

Budapest 3 posta - 1032 Budapest, Kiscelli utca 7-9.

Budapest 34 posta - 1033 Budapest, Flórián tér 6-9.

Budapest - Csillaghegy posta - 1039 Budapest, Mátyás király út 24-28.

Budapest - Békásmegyer 1 posta - 1039 Budapest, Víziorgona utca 6.

IV. kerület

Budapest - Újpest 1 posta - 1041 Budapest, István út 18.

Budapest - Újpest 5 posta - 1042 Budapest, Árpád út 112.

Budapest - Újpest 6 posta - 1048 Budapest, Galopp utca 8.

VI. kerület

Budapest 62 posta - 1062 Budapest, Teréz körút 51.

VII. kerület

Budapest 76 posta - 1071 Budapest, Damjanich utca 58.

Budapest 71 posta - 1071 Budapest, Városligeti fasor 1.

Budapest 7 posta - 1074 Budapest, Hársfa utca 47.

VIII. kerület

Budapest 8 posta - 1085 Budapest, József körút 37-39.

Budapest 72 posta - 1087 Budapest, Baross tér 11/c.

Budapest 83 posta - 1089 Budapest, Kálvária tér 21.

X. kerület

Budapest 100 posta - 1101 Budapest, Üllői út 114-116.

Budapest 10 posta - 1102 Budapest, Kőrösi Csoma sétány 5.

XI. kerület

Budapest 115 posta - 1115 Budapest, Bartók Béla út 112.

Budapest 112 posta - 1117 Budapest, Fehérvári út 9-11.

Budapest 116 posta - 1118 Budapest, Gazdagréti tér 7.

XII. kerület

Budapest MOM Park posta - 1124 Budapest, Alkotás utca 53.

XIII. kerület

Budapest 136 posta - 1134 Budapest, Róbert Károly körút 70-74.

Budapest 132 posta - 1134 Budapest, Váci út 9-15.

Budapest 137 posta - 1137 Budapest, Szent István körút 10.

Budapest 131 posta - 1138 Budapest, Váci út 178.

Budapest 139 posta - 1139 Budapest, Fiastyúk utca 75.

XIV. kerület

Budapest 141 posta - 1141 Budapest, Mogyoródi út 122-124.

Budapest 145 posta - 1145 Budapest, Amerikai út 25.

Budapest 146 posta - 1146 Budapest, Hungária körút 48-52.

Budapest 148 posta - 1148 Budapest, Örs Vezér tere 24.

Budapest - Zugló 1 posta - 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 173.

XV. kerület

Budapest - Rákospalota 1 posta - 1151 Budapest, Fő út 68.

Budapest Pólus Center posta - 1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

XVI. kerület

Budapest - Rákosszentmihály 1 posta - 1161 Budapest, Rákosi út 99-101.

Budapest - Árpádföld posta - 1162 Budapest, Állás utca 43.

Budapest - Sashalom 1 posta - 1165 Budapest, Jókai Mór utca 2/b.

XVII. kerület

Budapest - Rákoskeresztúr 1 posta - 1173 Budapest, Ferihegyi út 93/c.

XVIII. kerület

Budapest - Pestszentlőrinc 6 posta - 1181 Budapest, Barta Lajos utca 8.

Budapest - Pestszentlőrinc 2 posta - 1182 Budapest, Királyhágó utca 5.

Budapest - Pestszentlőrinc 1 posta - 1184 Budapest, Üllői út 400.

Budapest - Pestszentimre 1 posta - 1188 Budapest, Nemes utca 10.

XIX. kerület

Budapest - Kispest 4 posta - 1191 Budapest, Üllői út 201.

Budapest - Kispest 1 posta - 1196 Budapest, Templom tér 22.

XX. kerület

Budapest - Pesterzsébet 1 posta - 1201 Budapest, Nagy Győry István utca 16 - 18.

Budapest - Pesterzsébet 2 posta - 1204 Budapest, Károly utca 132.

XXII. kerület

Budapest - Budafok 1 posta - 1221 Budapest, Városház tér 19.

 

Príma üzletek:

I. kerület

Príma Élelmiszer Áruház - Déli - 1013 Budapest, Krisztina krt. 37.

III. kerület

Római tér - 1031 Budapest, Római tér 1.

Flórián - 1033 Budapest, Flórián tér 6-9.

Buda Gourmet Príma - 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Boglár - 1039 Budapest, Boglár u. 3.

IV. kerület

Príma Munkásotthon - 1042 Budapest, Munkásotthon utca 26.

V. kerület

Príma József Attila - 1051 Budapest, József Attila u. 16.

VI. kerület

Príma Anker - 1061 Budapest, Anker köz 1-3.

VIII. kerület

Príma Corvin Átrium - 1085 Budapest, Futó utca 35-37.

X. kerület

Liget Csemege - 1102 Budapest, Kőrösi Csoma sétány 2.

Príma Kada - 1104 Budapest, Kada u. 122.

XI. kerület

Príma Élelmiszer Áruház – Tétény - 1119 Budapest, Tétényi út 63.

XII. kerület

Hegyvidék Bevásárló Központ - 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

Príma Nógrádi - 1125 Budapest, Nógrádi u. 39.

XIII. kerület

Kárpát Csemege - 1133 Budapest, Dráva u. 22.

XIV. kerület

Récsei - 1146 Budapest, Szabó József u.6.

XV. kerület

Príma Legénybíró - 1157 Budapest, Legénybíró utca 2.

XVI. kerület

Príma Centenárium - 1165 Budapest, Centenárium sétány 16-24.

Príma Jókai - 1165 Budapest, Jókai Mór utca 2.

XVIII. kerület

Príma Havanna - 1181 Budapest, Kondor Béla Sétány 11-15.

Pest megye

2040 Budaörs, Szabadság út 52-54. - Príma Élelmiszer Áruház - Budaörs

2051 Biatorbágy, Csodaszarvas u. 2. - Príma Élelmiszer Áruház - Biatorbágy

2071 Páty, Somogyi B. u. 3. - Príma Élelmiszer Áruház - Páty

2092 Budakeszi, Dózsa Gy. tér 1/a. - Príma Élelmiszer Áruház - Budakeszi

2600 Vác, Széchenyi u. 9. - Tizes Csemege

2626 Nagymaros, Magyar u. 21-23. - Nagymaros Élelmiszer Áruház

 

Egyéb gyűjtőpontok:

1029 Budapest, Feketerigó u. 26. - Under the rainbow Bölcsőde

1085 Budapest, Üllői út 30. - Egyszülős Központ

1112 Budapest, Kapolcs u. 2/a. - Heni Kozmetikai Stúdió

1119 Budapest, Lecke u. 15-19. - Dél-Kelenföldi Óvoda székhely (Mozgolóda óvoda)

1119 Budapest, Bornemissza u. 21. - Dél-Kelenföldi Óvoda telephely (Lurkó óvoda)

1119 Budapest, Albert u. 28. - Dél-Kelenföldi Óvoda telephely (Cseperedő óvoda)

1119 Budapest, Hadak útja 30. - HOPP Családi Bölcsőde

1138 Budapest Váci út 178. - Street Food PONT - Duna Pláza 2. emelet Ételudvar

1172 Budapest, Hősök tere 19-20. - Gregor József Általános Iskola

2030 Érd, Iparos u. 5. - Café Frei Érd (SPAR)

2040 Budaörs, Kinizsi u. 1-3. - Norbi Update Tesco Budaörs

2045 Törökbálint Kastély u. 1. - BODY and SOUL Szépségszalon

2615 Csővár, Mikszáth út 3/a. - Csővár Község Önkormányzata

 

 

Puskás, a musical - jószolgálati együttműködés

 
Puskás Ferenc egyedülálló szimbólum, neve fogalom. Életpályája külön fejezetet alkot a magyar futball és az egész magyar sport történetében: kivételes tehetségével, kitartó munkájával minden idők egyik legnagyobb labdarúgója és az egyik legismertebb magyar maradt. Ezt a különlegesen eredményes életpályát, sportkarriert, Puskás küzdelmeit, barátságait, szerelmeit, sikereit, hányattatásait és az adott történelmi kort mutatja be a Puskás musical.

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Zeneszerző: Juhász Levente
Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk
Rendező: Szente Vajk
Producer: Szabó László

 A produkció jószolgálati partnereként a Civilút arra törekszik, hogy minél több ember számára közelebb hozza világklasszis magyar focistánk, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Hiszen karrierje és sikerei ma is példaként szolgálhatnak.

Szervezett csoportoknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött látogatást biztosítunk a musical próbáin augusztus 16-19 között. A próbákon nem pusztán a musical szövegéből, zenei világából, a látványos táncos elemekből kapnak ízelítőt, de abba is bepillanthatnak, hogy a rendező, a színészek és a technikai stáb munkája hogyan áll össze egy nagyszerű előadássá. Közben pedig érdekes, sokak által talán egyáltalán nem ismert részleteket tudhatnak meg a legendás Aranycsapatról is.

Jószolgálati partnerként fontosnak tartjuk, hogy a próbákon való részvétel lehetőségét olyan személyeknek, szervezeteknek is biztosítsuk, akik egyébként speciális élethelyzetük miatt nem tudnának részt venni hasonló eseményen vagy az előadáson.

Ezért elsősorban fogyatékossággal élőket, hátrányos helyzetű gyermekeket, nagycsaládosokat, egyedülálló szülők gyermekeit és időseket szeretnénk meghívni és egy különleges élménnyel gazdagabbá tenni, de várjuk más érdeklődők jelentkezését is. A jelentkezéseket a szabad férőhelyek függvényében tudjuk fogadni.

Jelentkezni lehet az alábbi e-mail címen: info@civilut.hu

A produkcióról további információ: https://puskasmusical.hu/

Minden sport mindenkié!

A Civilút Alapítvány, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség online jótékonysági árverést tartott 2020. július 6-11. között a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára. Ép és sérült sportolók fogtak össze, hogy minél magasabb összeg folyjon be a szövetség javára. A licitzáró eseményen – amelyet online közvetítettünk – dr. Busa Gabriella, Böjte Dávid és Kempf Zozo, az Exatlon Hungary győztesei, sportolói, valamint két, nagyszerű eredményeket elért parakajakos, Varga Katalin paralimpiai 5. helyezett, vb. 4. és Eb. 3. helyezett és Kiss Péter világ- és Európa-bajnok egy ergométeres evezősversenyen tovább gyarapította a felajánlás összegét. Közösen bizonyították, hogy a sportban és a sporttal minden lehetséges.

Az online rendezvényen összesen 650.000 forint gyűlt össze a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára.

„Szövetségünk egyik küldetése, hogy minél több szervátültetettnek biztosítani tudjuk a sportolási lehetőséget, hisz a rendszeres testmozgás számukra fokozottan fontos, ugyanis megnövelheti a beültetett szerv élettartamát. A beérkezett összegből ki szeretnénk bővíteni az edzéslehetőségeket a vidéki nagyvárosokra is, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, hisz jelen pillanatban csak Budapesten vannak szervezett edzéseink 9 sportágban profi edzőkkel és sportszakemberekkel” – mondta el Vajtó-Tilhof Ingrid a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke a rendezvényen.

A Duna Arénából közvetített esemény visszanézhető a weboldalunkon és a Facebook oldalunkon is.

 

 

Együttműködés a Magyar Ergométer Szövetséggel

A Program célja az egészséges életre és a testmozgásra való ösztönzés, a sport közösségteremtő erejének tudatosítása.

Az ergométeres eszközök - s közöttük is kiemelkedően az evezős ergométer - számos olyan jellemzővel bírnak, amelyek többek között mozgásszegényebb életmódot folytató fogyatékossággal élő személyek mozgásigényének kielégítésére is szolgálnak.

A Civilút közreműködésével a Magyar Ergométer Szövetség kapcsolatba kerül fogyatékos embereket tömörítő civil szervezetekkel, amelyek szívesen részt vesznek az eszközök kipróbálásában, használatában.

 

 

 

Önkéntes képzés