carousel

Programok

Egészséges és aktív időskor támogatása Magyarországon a digitális transzformáció világában

A Civilút Alapítvány Odaadó programjának online konferenciája    

Az Idősek Világnapja alkalmából a Civilút Alapítvány Odaadó Programja Egészséges és aktív időskor támogatása Magyarországon a digitális transzformáció világában címmel rendez online konferenciát.

A tanácskozás célja, hogy a bemutassa és megossza azokat a tapasztalatokat, gyakorlatokat, amelyek elősegítik, hogy az idősebbek is megtalálják az online tér nyújtotta lehetőségeket és előnyöket.  

A konferencia alapját az a kutatás adta, amelyet a Civilút Alapítvány megbízásából a Századvég készített arról, hogy az 55 évnél idősebb korosztály egészségi állapotát, biztonságérzetét, médiahasználatát hogyan befolyásolta a Covid-járvány, illetve a járványügyi intézkedések.  

A konferencia előadói:  

 • Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora  
 • dr. Pillók Péter, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Társadalomtudományi Kutatócsoport igazgatója, kutató, egyetemi oktató   
 • Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke  
 • dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató  

A konferencia és az azt követő panelbeszélgetés ide kattintva követhető 2021. szeptember 30-án 10 órától.

 

Anximeter: lelki térkép a psziché sokszor átláthatatlan terepéhez  

A világban zajló természeti, társadalmi és gazdasági változások, a klímakatasztrófa vagy az elhúzódó járványhelyzet jelentősen befolyásolja a pszichés jóllétünket, mentális állapotunkat. Az Anximeter alapítói egyedi segítő megoldást dolgoztak ki, amely egyszerre informál, szórakoztat, és segíti a lelki terhek felismerését, az azokkal való megküzdést, Anx és Anxilla figurájának közreműködésével.  

A Civilút 2020-ban indította el a Mindenki elnevezésű programot és társadalmi mozgalmat, amelynek küldetése, hogy csökkentse a mentális betegségekkel kapcsolatos stigmát, diszkriminációt és ezáltal hozzájáruljon a mentális betegségek jobb megértéséhez, közelebb vigye a „témát” az emberekhez.  

A program az idei évben az Anximeter nevű Instagram-oldal segítségével a fiatalabb korosztályt is megszólítja, és a szorongás felismerésére, illetve az azzal való megküzdési lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy a pandémia negatívan befolyásolta pszichés jóllétünket, felerősítette a meglévő lelki problémákat, és ez a fiatalabb korosztályt is komolyan érinti.  

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író és Igor Lazin grafikusművész kivételes párost alkotva olyan egyedi segítő megoldást dolgoztak ki, amely egyszerre informál, szórakoztat, könnyed és trendi, így a fiatalabb korosztályt is eléri. Az alkotók szakmai alapon, mégis érthető kifejezésformákkal teszik emészthetővé a sokszor nehéz, vagy akár félelmetes lelki jelenségeket, amelyek nagyban segítik a megértést, felismerést. Instagramon indították el az Anximeter nevű oldalt, ahol Anx és Anxilla eredeti figurája személyesíti meg a lelki problémákat. A lelki kapaszkodók mellett Igor Lazin grafikái izgalmassá, a fiatalok számára is szerethetővé tették a tartalmak vizuális megjelenítését.  

- Az Anximeter lelki térkép a psziché sokszor átláthatatlan terepéhez. Anx és Anxilla  a gondolataikon, hangulatukon, viselkedésükön, félelmeiken, konfliktusaikon keresztül segítik az olvasókat, követőket, hogy felismerjék: a lélek hogyan reagál a változásokra. Hétről hétre felvillantunk jelenségeket, apró ismereteket, hogy mindenki elindulhasson a saját útján – ismertette a részleteket Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író, a program szakmai partnere. Mint mondta, már az is csökkenti a szorongást, segíti a megoldását, ha beszélünk, tájékozódunk a lelkünkben zajló folyamatokról. A program támogatni szeretné az olvasókat azzal a gondolattal, hogy nincsenek egyedül, mert mindenki hasonló problémákkal küzd, mint például a szorongás.  

Úgy tartják: ha ismered önmagad, ismered a világot! Az Anximeter önmagunk és ezáltal a világ megismerésében nyújt segítséget könnyedén, közérthető és szerethető formában. Az Anximeter az Instagramon a @anximeter oldalon követhető, az önsegítő, problémafeltáró cikkek a www.mindenki.eu oldalon olvashatók.

 

Szeretettől Édes Főzősuli – edukációs videósorozat (nem csak) cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak


Ma Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, és számuk folyamatosan, évente 5-10 százalékkal növekszik. Vagyis a cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra és erre megtanítsuk a gyermekeket is.

A Civilút Alapítvány a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szakmai együttműködése mellett ezért indította el a Szeretettől Édes Főzősulit. A programban az alapítvány bemutatja, hogy az egészséges táplálkozás lehet szerethető, az ételek könnyen beszerezhető alapanyagokból, egyszerűen elkészíthetők. Olyan egyszerűen, hogy akár még a gyermekek is segíthetnek a finomságok megalkotásában. Ezért szerepelnek ők is a Főzősuli egy-egy videójában.

Külön figyelmet fordított az alapítvány arra, hogy ismert, és a gyermekek által kedvelt ételeket készítsenek el egészséges formában: hamburgert, mozzarellás csirkemellet, tortát, muffint, hűsítő levest és még sok más finomságot…

Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember nyújtott segítséget abban, hogy az ételek megfelelő arányban tartalmazzanak zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és fehérjéket.

A Főzősuli séfjének, Vrábel Krisztina gasztrobloggernek a szakértelme pedig garancia arra, hogy az egészséges ételek olyan finomak, hogy a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját.

A Szeretettől Édes Főzősuliban még két különleges „alapanyagot” használnak. Az egyik az odafigyelés. Hiszen odafigyeléssel, felelősségvállalással mindannyian sokat tehetünk saját és családunk, barátaink egészségéért. A másik hozzávaló pedig a szeretet, hiszen a szeretettől lesz igazán ízletes az étel.

A Főzősuliba a Civilút Alapítvány meghívott családszervezeteket is, hogy közösen hívják fel a figyelmet a diabéteszre, illetve az egészséges életmód fontosságára. Ráadásul az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátíthatják el a gyerekek, ezért is fontos, hogy ehhez segítséget, információkat kapjanak a családok.

A tíz videóban tíz családszervezet – az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési
Alapítvány, és a Szülők Háza Alapítvány – egy-egy képviselőjével közösen beszélik át az egészséges táplálkozás legfontosabb kérdéseit.

Támogatónk: KidsOasis Nonprofit Kft.

A Főzősuli videói heti rendszerességgel kerülnek bemutatásra a Civilút Youtube csatornáján és Facebook oldalán. A videókban bemutatott receptek a Civilút weboldalán, a regisztráció után érhetők el.

 

Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!

Idén immár 2. alkalommal indít jótékonysági akciót a Civilút Alapítvány az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben. A Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly! kezdeményezés keretében rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtenek a fogyatékossággal élő, sérült gyermekek és felnőttek számára. Az összegyűjtött rajzeszközöket a Civilút Alapítvány a Sérült Gyermekek Napján, szeptember 20-án adja át az ÉFOÉSZ részére.  

A Civilút Alapítvány tavaly hirdette meg először a Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! elnevezésű jótékonysági gyűjtést sérült gyermekek javára; az akció keretében 6265 csomag rajzeszköz gyűlt össze, amelyeket az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) közreműködésével jutatott el a fogyatékossággal élő gyermekeknek.  

Az Alapítvány ebben az évben is meghirdeti a jótékonysági gyűjtést „Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!” mottóval.  

A rajzeszközöket 2021. július 28-tól egészen 2021. szeptember 10-ig gyűjti a Civilút Alapítvány, a kezdeményezéshez több formában is csatlakozhatnak, akik támogatni szeretnék az akciót.

  • A rajzeszközök leadhatók az alábbi helyszíneken elhelyezett gyűjtőládákban:
   • a Bake My Day Pékség Hegyvidék (1126 Budapest, Böszörményi út 34/a.) 
   • Egyszülős Központ (1085 Budapest, Üllői út 30.)
   • Tisztelet Társasága (1051 Budapest, Sas u. 1.)
  • Elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (1112 Budapest, Olt utca 23.).
  • Emellett a jótékonysági kezdeményezés támogatható pénzadománnyal az alábbi számlaszámon: GRÁNIT Bank Zrt. 12100011-10545117. (A közlemény rovatba írják be: Varázsceruza.) Az összegyűlt összegből a Civilút Alapítvány színes ceruzákat vásárol a fogyatékossággal élő gyermekek számára.  

Az Alapítvány elsősorban rajzeszközöket, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket, filctollakat gyűjt, de szívesen fogadnak kifestőket, matricákat, füzeteket, tolltartókat is.        

Idén is a Varázsceruza kezdeményezés mellé állt Szandi, aki nagyon fontosnak tartja a jótékonysági kezdeményezés népszerűsítését és a sérült gyermekek támogatását.    

Varázsceruza - Legyen idén még több a mosoly!  

A tavalyi programról készült videó: https://www.youtube.com/watch?v=kwQ91VvGg4U&t=18s

Fotógaléria a tavalyi akcióról: https://www.civilut.hu/programjaink/galeria

 

Kapocs Komplex Mintaprogram a fogyatékos emberekért

A Civilút Alapítvány elkötelezett a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának növelése mellett, ezért a “Minden sport mindenkié” vagy a Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! programunk mellett 2021 második negyedévétől elindítjuk Kapocs Komplex Mintaprogramunkat is. 

A Mintaprogram célja, hogy megmutassa, a fogyatékos embertársaink is hasznos, értékteremtő tagjai a közösségeknek. A program megvalósításában önkormányzatokkal, köznevelési intézményekkel és fenntartóikkal, valamint évtizedes fogytékos szakmai és érdekvédelmi múlttal rendelkező társadalmi szervezetekkel dolgozunk együtt. 

A Civilút Alapítvány a Kapocs Komplex Mintaprogramban az alábbi társadalmi szervezetekkel működik együtt: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Démoszthenész Egyesület, Ép Hallásért Alapítvány, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint tagszervezetei közreműködésén keresztül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. 

A Kapocs Komplex Mintaprogram kifejezetten hasznos lehet olyan településeken, ahol már fogyatékos emberek bentlakásos intézménye működik, vagy új jön létre. Emellett minden település számára megfelelő, amely Helyi Esélyegyenlőségi Programját hatékonyan és eredményesen akarja megvalósítani.

A programban az alábbi fogyatékossági típusokkal ismertetjük meg a résztvevőket:

 • mozgáskorlátozottság
 • látássérültség
 • hallássérültség
 • értelmi fogyatékosság 
 • autizmusegyes
 • beszéd- és nyelvi zavarok.

Célunk, hogy a helyi igazgatási és szolgáltatási szektor, valamint a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai szemléletformáló előadások, rendezvények és kommunikációs kampányok segítségével betekintést nyerhessenek a fogyatékos emberek életébe, megértsék mindennapi kihívásaikat, és képessé váljanak a velük való gördülékeny együttműködésre. 

A Mintaprogramban honlapunkon elérhetővé tettük az ún. Kapocs Kártyákat is. Az ingyenesen letölthető, vagy rászorulók számára postán, térítésmentesen is igényelhető, nyomtatott formátumú Kapocs Kártyák segítségével a legkisebb, fogyatékos, illetve tartós betegséggel élő gyermekek beilleszkedését is megkönnyíthetjük. A kártyák általános ismereteket tartalmaznak a különféle fogyatékossági típusokról, amelyek szükség szerint átnyújthatóak a gyermekkel foglalkozó pedagógus, kisgyermeknevelő, vagy egyéb személy számára, aki az adott fogyatékossággal kapcsolatban nem rendelkezik elegendő ismerettel. A kártyákról tájékoztatást adunk a védőnők számára a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének közreműködésével. Célunk, hogy a közeljövőben a kártya az összes hazai védőnőhöz nyomtatott formában is eljusson, így azokat az érdeklődők akár helyben is megtekinthetik.

A fentiek mellett a fogyatékosságon túl egy külön kártyán kaphatnak információt a cukorbetegségről is az érdeklődők, melynek szakmai tartalmát a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével dolgoztuk ki.

A Kapocs Kártyák megtekitéséhez és igényléséhez kattintson ide

Ha úgy érzi, hogy településén nehézséget jelent a fogyatékos emberek elfogadása, vagy szeretne a helyben élőknek a mindennapok során hasznosítható ismereteket adni a témában, forduljon hozzánk bizalommal, hogy Ön és környezete is ingyenesen részt vehessen a Mintaprogramban!

 

Online szakmai konferencia az állatvédelemről

Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén címmel szervezett online szakmai konferenciát a Civilút Alapítvány. A tanácskozásra meghívott szakemberek a jogszabályok, a tudomány és a civil szervezetek szemszögéből vizsgálták meg az állatvédelem helyzetét és legfontosabb kérdéseit.  

A konferencián Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az állatvédelem tudományos alapjait foglalata össze.  

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában az állami szerepvállalás különböző aspektusait mutatta be, hangsúlyozva, hogy az állatvédelemben a civil szervezetek véleményére, tapasztalataira is számítanak.  

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ központvezetője „Állatvédelem, mint az együttműködés művészete” című előadásában áttekintést adott arról, hogy az állatvédelem olyan szerteágazó és komplex társadalmi kérdés, amely egyaránt hatással van a gazdasági és szociális területekre, nagyban befolyásolja a természet- és környezetvédelem kérdését, de érinti a pszichológiát és a kriminalisztikát is.  

A civil szervezetek részéről elsőként Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány vezetője szólalt fel, bemutatta az ország egyik legnagyobb állatvédelemmel foglalkozó alapítványának szerepét, feladatát és lehetőségeit.  

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu társalapítója a hazai kutyabarátság társadalmi változásairól, a hazai kutyabarát turizmus fejlődéséről tartotta meg előadását.  

Végül, de nem utolsó sorban Szűcsné Mércse Adrienn, az Ürömi Állatotthon tulajdonosa azt ismertette, hogy egy családi vállalkozásként működő kisebb volumenű állatmenhely hogyan tudja a társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett programjaival a felelős állattartást népszerűsíteni.  

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek vezetője, a konferencia házigazdája, Szabó László kommunikációs szakember volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hazai helyzet javuló tendenciát mutat, egyre többen állnak ki az élőlények jogaiért és egyre többen kérnek segítséget, ha állatkínzás történik környezetükben. Egyetértettek abban is, hogy prevencióval, edukációval és ismeretterjesztéssel nagyon sokat tehet tenni az állatok védelméért. Ebben segítséget jelent a civilek, az állatvédő szervezetek, a döntéshozók, a jogalkotók és a tudományos élet képviselőinek összefogása.  

Az online konferencia videóanyagát a Civilút Alapítvány – előzetes regisztrációt követően – az állatvédelmi szakmai szervezeteknek mutatta be április 15. és 18. között. Az eseményre több mint 200 szervezet regisztrált.    

Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk.

 

Odaadó Közösséget építünk  

A Civilút Alapítvány hiánypótló és egyben szemléletformáló internetes platformot hozott létre kifejezetten a szenior korosztály számára. A www.odaado.hu célja, hogy az idősebbek, a 65 év felettiek gyorsan és egyszerűen megtalálják azokat a cégeket, szolgáltatókat, intézményeket, amelyek odaadónak, gondoskodónak vallják magukat, figyelemmel, törődéssel fordulnak az idősek felé.  

Mindannyiunk jogos igénye, hogy szüleink, nagyszüleink biztonságban legyenek; kiszámítható szolgáltatásokat, partnerséget kapjanak a szolgáltatói „piacon”. Ezt segíti az Odaadó Portál: a közösség tagjai ugyanis olyan emberek, szolgáltatók, akik azonos értékrendet képviselnek, elkötelezettek és tekintettel vannak az idősekre. A www.odaado.hu weboldalra olyan vállalkozók, szolgáltatók, intézmények és civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik a kölcsönös megbecsülés, a biztonság, a méltóság, a türelmes kommunikáció és a partneri együttműködés. jegyében végzik a munkájukat. Az odaado.hu a társadalmi felelősségvállalásban résztvevőket támogatja azzal, hogy szolgáltatásaiknak, példamutató hozzáállásuknak, és cselekvő társadalmi részvételüknek platformot ad.  

Az ingyenes regisztráció után a vállalkozók, intézmények, civil szervezetek létrehozzák saját profiljukat, bemutatva az általuk kínált szolgáltatásokat. A felhasználók, azaz az idősebb emberek pedig ezen profilok alapján tudják megkeresni a számukra megfelelő vállalkozót, szolgáltatót. Éppen ezért az Odaadó Magyarország első olyan közösségi, szolgáltatói online „piactere”, ahol kifejezetten a szeniorok érdekeit, értékeit és igényeit tartjuk szem előtt.  

A portál hitelességét az a minősítő rendszer biztosítja, amelyen keresztül a felhasználók személyesen értékelik a szolgáltatások megbízhatóságát, színvonalát és ár-érték arányát. Ezzel segítik a többi felhasználó döntését a legjobb szolgáltató kiválasztásához. A minősítő rendszer a szolgáltató számára is fontos visszajelzés.  

Az Odaadó Portál nem pusztán felhasználóként, a szolgáltatások igénybevevőjeként számít a szenior korosztályra, hanem lehetőséget nyújt arra is, hogy tudásukat, szakmai ismereteiket tapasztalataikat átadják másoknak. Mindezt megtehetik önkéntes alapon vagy munkavállalóként is.  

A regisztráció szolgáltatóknak, vállalkozóknak, intézményeknek, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek is ingyenes.   Legyen Ön is részese az Odaadó Közösségnek és regisztráljon az oldalon!  

www.odaado.hu

 

Minden sport mindenkié! II.    

A Minden sport mindenkié! projekt folytatásában közel ezer alkalommal eveztek a
fogyatékossággal élők a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) által biztosított ergométeres
gépeken. A Civilút Alapítvány, a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ), valamint a Magyar
Paralimpiai Bizottság együttműködésének eredményeként országszerte huszonegy,
fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális intézményben próbálhatták ki az ergométeres
evezőgépeket. A program célja az volt, hogy a fogyatékossággal élők is átéljék a
sportteljesítmény, a mozgás adta örömet, élményt.

Az ergométeres eszközök - közöttük is kiemelkedően az evezős ergométer - számos olyan
jellemzővel bírnak, amelyek ideális választássá teszik őket a korábban mozgásszegényebb
életmódot folytató fogyatékossággal élő személyek mozgásigényének kielégítésére is. Az
eszközöket a MERSZ a járványügyi szabályok betartásával, fertőtlenítve szállította el a
szociális intézmények bejáratáig, a személyzet számára pedig online oktatóanyagokat
biztosítottak. A tavaly decemberben indult és idén január 15-én zárult program során közel ezer
alkalommal eveztek a fogyatékossággal élők az ergométeres eszközök segítségével.
A program megvalósításában közreműködött az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik
Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Szociális és Gyermekvédelmi
Főigazgatóság is.

A visszajelzések alapján a program erősítette a csapatszellemet, az intézmények lakói
egymást motiválták a teljesítményre.

Kiss Péter világ- és Európa-bajnok parakajakos, aki a Minden Sport Mindenkié! nyári
jótékonysági rendezvényén is részt vett, a program során arra buzdította sorstársait, hogy
próbálják ki az ergométeres evezést. - A fogyatékos emberek sportjába is nagyon jól
beilleszthető mozgásforma, mivel a használó adottságaitól függően számos mód áll
rendelkezésre a gépek testreszabására, például speciális ülésekkel, rögzítőkkel. Az edzésterv
is teljesen személyre szabható, mindenki állapotának megfelelő terhelést kaphat. Szeretném
sorstársaimat is arra inspirálni, hogy rendszeresen mozogjanak. A kilátástalanságból utat tud
mutatni a sport, magamat is sokkal jobban el tudtam fogadni ezáltal. Mert a sport boldoggá
tesz!” - szögezte le Kiss Péter.

Mint ismert, a Minden Sport Mindenkié! 2020. nyarán indult el Civilút Alapítvány, a Magyar
Ergométer Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság szervezésében: a rendezvényen az
Exatlon Hungary legeredményesebb sportolói és parakajakosok vettek részt, bizonyítva, hogy
a sport mindenki számára élményt nyújt. A rendezvényhez kapcsolódó jótékonysági árverésen
és evezésen összesen 650 ezer forint gyűlt össze a Magyar Szervátültetettek Szövetsége
javára.

A Minden Sport Mindenkié! program folytatásaként fogyatékossággal élő embereket ellátó
szociális intézményekben próbálhatták ki az ergométeres evezőgépeket az ott élők.

 

Mindenkinek a mentális egészségről: www.mindenki.eu  

A Mindenki küldetése elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Minél több információt, tudást szeretne eljuttatni a mentális betegségekkel, betegekkel kapcsolatosan annak érdekében, hogy egy olyan széles körű mozgalmat indítson el, ahol az emberek egyre többet beszélnek, hallanak erről, ezáltal is csökkentve az érintettekkel kapcsolatos társadalmi diszkriminációt.  

A Mindenki projekt célja, hogy csökkentse a mentális betegségekkel kapcsolatos előítéleteket, és ezáltal hozzájáruljon a mentális betegségek jobb megértéséhez, a betegségek társadalmi elfogadottságának növeléséhez, az újfajta mentális egészségügyi és szociális intézményrendszer megismertetéséhez (közösségi pszichiátria). A Mindenki – lehetőségeihez mérten, információk megosztásával – segítséget nyújt abban, hogy a mentális betegséggel küzdők eljuthassanak a szakmailag megfelelő egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményeibe.  

Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a témát és beszéljenek róla, mert hozzájárul az érintettek jobb megértéséhez, elfogadásához és a társadalmi elkülönítés csökkentéséhez.

Éppen ezért a Mindenki projekt mottója: Beszélj róla, vidd hírül!  

weboldal: www.mindenki.eu

Facebook oldal: Mindenkinek a mentális egészségről

 

Puskás, a musical - jószolgálati együttműködés

Puskás Ferenc egyedülálló szimbólum, neve fogalom. Életpályája külön fejezetet alkot a magyar futball és az egész magyar sport történetében: kivételes tehetségével, kitartó munkájával minden idők egyik legnagyobb labdarúgója és az egyik legismertebb magyar maradt. Ezt a különlegesen eredményes életpályát, sportkarriert, Puskás küzdelmeit, barátságait, szerelmeit, sikereit, hányattatásait és az adott történelmi kort mutatja be a Puskás musical.

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Zeneszerző: Juhász Levente

Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk

Rendező: Szente Vajk

Producer: Szabó László  

A produkció jószolgálati partnereként a Civilút arra törekszik, hogy minél több ember számára közelebb hozza világklasszis magyar focistánk, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Hiszen karrierje és sikerei ma is példaként szolgálhatnak.

Szervezett csoportoknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött látogatást biztosítunk a musical próbáin, illetve az előadásokon.

A próbákon nem pusztán a musical szövegéből, zenei világából, a látványos táncos elemekből kapnak ízelítőt, de abba is bepillanthatnak, hogy a rendező, a színészek és a technikai stáb munkája hogyan áll össze egy nagyszerű előadássá. Közben pedig érdekes, sokak által talán egyáltalán nem ismert részleteket tudhatnak meg a legendás Aranycsapatról is.

Jószolgálati partnerként fontosnak tartjuk, hogy a próbákon és az előadásokon való részvétel lehetőségét olyan személyeknek, szervezeteknek is biztosítsuk, akik egyébként speciális élethelyzetük miatt nem tudnának részt venni hasonló eseményen vagy az előadáson.

Ezért elsősorban fogyatékossággal élőket, hátrányos helyzetű gyermekeket, nagycsaládosokat, egyedülálló szülők gyermekeit és időseket szeretnénk meghívni és egy különleges élménnyel gazdagabbá tenni, de várjuk más érdeklődők jelentkezését is. A jelentkezéseket a szabad férőhelyek függvényében tudjuk fogadni.

Jelentkezni lehet az alábbi e-mail címen: info@civilut.hu A

produkcióról további információ: https://puskasmusical.hu/  

Akik a vendégeink voltak a Puskás, a musical próbáin vagy előadásain:

2020. augusztus 17. - Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Sportos Cukorbetegek Egyesülete -SCE

2020. augusztus 18. - Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Budavári Lakosok Szövetsége

2020. augusztus 19. - Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

2020. augusztus 20. - Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, Országos Mentőszolgálat, Magyar Gyógyszerészi Kamara  

A járványügyi korlátozások feloldása után a Puskás, a musical előadási és a jószolgálati együttműködés is folytatódott 2021-ben. Továbbra is az a célunk, hogy fogyatékossággal élőknek, hátrányos helyzetű gyermekeknek, nagycsaládosoknak, egyedülálló szülők gyermekeinek és időseknek szerezzünk feledhetetlen színházi élményt.

Vendégeink voltak a Puskás, a musical előadásain:  

2021. július 18. Szeged - Nagycsaládosok Országos Egyesülete szegedi szervezete

2021. augusztus 18. - Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet munkatársai

2021. augusztus 19. - Szülők Háza Alapítvány kedvezményezettjei  

2021. augusztus 19. - IRMÁK Nonprofit Kft. albertirsai Speciális Foglalkoztató Otthon és IRMÁK Nonprofit Kft. Támogatott Lakhatás értelmi akadályozottsággal élő lakói

2021. szeptember 10. - IRMÁK Nonprofit Kft csobánkai, esztergomi és kesztölci intézményeinek és támogatott lakhatásának értelmileg akadályozottsággal élő lakói és kisérőik

2021. szeptember 11. - Rehab Force Nonprofit Kft-nél dolgozó, megváltozott munkaképességű emberek    

2021. szeptember 12. - Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, egyszülős családok

 

VARÁZSCERUZA - Rajzolj mosolyt!

 

Jótékonysági akció az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben. A Varázsceruza – Rajzolj mosolyt! kezdeményezés célja, hogy rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtsünk a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára. Az összegyűjtött rajzeszközöket az ÉFOÉSZ segítségével juttatjuk el a sérült emberekhez.  

A kampánnyal egyrészt mosolyt rajzolunk a sérült gyermekek arcára, hiszen számukra az ajándék különösen nagy boldogságot okoz. Az ajándékozás öröme mellett a rajzeszközök segítik a fogyatékossággal élők művészetterápiás foglalkozásait: az alkotás folyamata, az önkifejezés hozzájárul a sérült emberek kommunikációjához.  

Másrészt szeretnénk, ha minél többen be tudnának kapcsolódni az akcióba, és átélnék a segíteni tudás örömét. Egy doboz színes ceruza anyagilag nem jelent nagy megterhelést, könnyen beszerezhető papírboltokban, kisebb-nagyobb szupermarketekben vagy – éppen az iskolakezdés miatt – már közértekben, háztartási boltokban vagy a postán is. Így bárki egyszerűen csatlakozhat a Varázsceruza akcióhoz és maga is mosolyt rajzolhat egy sérült gyermek arcára. A jótékonysági akció keretében adományozható színes ceruza, filctoll, zsírkréta, vízfesték, tempera, matrica is.  

A rajzeszközök gyűjtése 2020. augusztus 12. – szeptember 30. között zajlik és a tervek szerint október elején adjuk át az adományokat az ÉFOÉSZ számára.     

A gyűjtés módja:

A megvásárolt színes ceruzák, rajzeszközök elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (1112 Budapest, Olt utca 23.).  

Elhelyezhetők gyűjtőpontokon lévő gyűjtődobozokba. (A gyűjtőpontok elérhetősége: lásd lent.)  

A jótékonysági kezdeményezés pénzadománnyal is támogatható az alábbi számlaszámon: GRÁNIT Bank Zrt. 12100011-10545117. (A közlemény rovatba kérjük beírni: Varázsceruza.) Az összegyűlt összegből további színes ceruzákat vásárolunk az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége számára.   Varázsceruza - Rajzolj mosolyt! Segíts abban, hogy színesebb a fogyatékossággal élők mindennapja!    

VARÁZSCERUZA GYŰJTŐPONTOK:  

Postahivatalok:

I. kerület

Budapest 12 posta - 1013 Budapest, Alkotás utca Déli pu.

II. kerület

Budapest 23 posta - 1023 Budapest, Török utca 2.

Budapest 114 - Mammut posta - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.

Budapest 26 posta - 1026 Budapest, Kelemen László utca 14/b.

III. kerület

Budapest 31 posta - 1031 Budapest, Római tér 3.

Budapest 3 posta - 1032 Budapest, Kiscelli utca 7-9.

Budapest 34 posta - 1033 Budapest, Flórián tér 6-9.

Budapest - Csillaghegy posta - 1039 Budapest, Mátyás király út 24-28.

Budapest - Békásmegyer 1 posta - 1039 Budapest, Víziorgona utca 6.

IV. kerület

Budapest - Újpest 1 posta - 1041 Budapest, István út 18.

Budapest - Újpest 5 posta - 1042 Budapest, Árpád út 112.

Budapest - Újpest 6 posta - 1048 Budapest, Galopp utca 8.

VI. kerület

Budapest 62 posta - 1062 Budapest, Teréz körút 51.

VII. kerület

Budapest 76 posta - 1071 Budapest, Damjanich utca 58.

Budapest 71 posta - 1071 Budapest, Városligeti fasor 1.

Budapest 7 posta - 1074 Budapest, Hársfa utca 47.

VIII. kerület

Budapest 8 posta - 1085 Budapest, József körút 37-39.

Budapest 72 posta - 1087 Budapest, Baross tér 11/c.

Budapest 83 posta - 1089 Budapest, Kálvária tér 21.

X. kerület

Budapest 100 posta - 1101 Budapest, Üllői út 114-116.

Budapest 10 posta - 1102 Budapest, Kőrösi Csoma sétány 5.

XI. kerület

Budapest 115 posta - 1115 Budapest, Bartók Béla út 112.

Budapest 112 posta - 1117 Budapest, Fehérvári út 9-11.

Budapest 116 posta - 1118 Budapest, Gazdagréti tér 7.

XII. kerület

Budapest MOM Park posta - 1124 Budapest, Alkotás utca 53.

XIII. kerület

Budapest 136 posta - 1134 Budapest, Róbert Károly körút 70-74.

Budapest 132 posta - 1134 Budapest, Váci út 9-15.

Budapest 137 posta - 1137 Budapest, Szent István körút 10.

Budapest 131 posta - 1138 Budapest, Váci út 178.

Budapest 139 posta - 1139 Budapest, Fiastyúk utca 75.

XIV. kerület

Budapest 141 posta - 1141 Budapest, Mogyoródi út 122-124.

Budapest 145 posta - 1145 Budapest, Amerikai út 25.

Budapest 146 posta - 1146 Budapest, Hungária körút 48-52.

Budapest 148 posta - 1148 Budapest, Örs Vezér tere 24.

Budapest - Zugló 1 posta - 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 173.

XV. kerület

Budapest - Rákospalota 1 posta - 1151 Budapest, Fő út 68.

Budapest Pólus Center posta - 1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

XVI. kerület

Budapest - Rákosszentmihály 1 posta - 1161 Budapest, Rákosi út 99-101.

Budapest - Árpádföld posta - 1162 Budapest, Állás utca 43.

Budapest - Sashalom 1 posta - 1165 Budapest, Jókai Mór utca 2/b.

XVII. kerület

Budapest - Rákoskeresztúr 1 posta - 1173 Budapest, Ferihegyi út 93/c.

XVIII. kerület

Budapest - Pestszentlőrinc 6 posta - 1181 Budapest, Barta Lajos utca 8.

Budapest - Pestszentlőrinc 2 posta - 1182 Budapest, Királyhágó utca 5.

Budapest - Pestszentlőrinc 1 posta - 1184 Budapest, Üllői út 400.

Budapest - Pestszentimre 1 posta - 1188 Budapest, Nemes utca 10.

XIX. kerület

Budapest - Kispest 4 posta - 1191 Budapest, Üllői út 201.

Budapest - Kispest 1 posta - 1196 Budapest, Templom tér 22.

XX. kerület

Budapest - Pesterzsébet 1 posta - 1201 Budapest, Nagy Győry István utca 16 - 18.

Budapest - Pesterzsébet 2 posta - 1204 Budapest, Károly utca 132.

XXII. kerület

Budapest - Budafok 1 posta - 1221 Budapest, Városház tér 19.

 

Príma üzletek:

I. kerület

Príma Élelmiszer Áruház - Déli - 1013 Budapest, Krisztina krt. 37.

III. kerület

Római tér - 1031 Budapest, Római tér 1.

Flórián - 1033 Budapest, Flórián tér 6-9.

Buda Gourmet Príma - 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Boglár - 1039 Budapest, Boglár u. 3.

IV. kerület

Príma Munkásotthon - 1042 Budapest, Munkásotthon utca 26.

V. kerület

Príma József Attila - 1051 Budapest, József Attila u. 16.

VI. kerület

Príma Anker - 1061 Budapest, Anker köz 1-3.

VIII. kerület

Príma Corvin Átrium - 1085 Budapest, Futó utca 35-37.

X. kerület

Liget Csemege - 1102 Budapest, Kőrösi Csoma sétány 2.

Príma Kada - 1104 Budapest, Kada u. 122.

XI. kerület

Príma Élelmiszer Áruház – Tétény - 1119 Budapest, Tétényi út 63.

XII. kerület

Hegyvidék Bevásárló Központ - 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

Príma Nógrádi - 1125 Budapest, Nógrádi u. 39.

XIII. kerület

Kárpát Csemege - 1133 Budapest, Dráva u. 22.

XIV. kerület

Récsei - 1146 Budapest, Szabó József u.6.

XV. kerület

Príma Legénybíró - 1157 Budapest, Legénybíró utca 2.

XVI. kerület

Príma Centenárium - 1165 Budapest, Centenárium sétány 16-24.

Príma Jókai - 1165 Budapest, Jókai Mór utca 2.

XVIII. kerület

Príma Havanna - 1181 Budapest, Kondor Béla Sétány 11-15.

Pest megye

2040 Budaörs, Szabadság út 52-54. - Príma Élelmiszer Áruház - Budaörs

2051 Biatorbágy, Csodaszarvas u. 2. - Príma Élelmiszer Áruház - Biatorbágy

2071 Páty, Somogyi B. u. 3. - Príma Élelmiszer Áruház - Páty

2092 Budakeszi, Dózsa Gy. tér 1/a. - Príma Élelmiszer Áruház - Budakeszi

2600 Vác, Széchenyi u. 9. - Tizes Csemege

2626 Nagymaros, Magyar u. 21-23. - Nagymaros Élelmiszer Áruház

 

Egyéb gyűjtőpontok:

1029 Budapest, Feketerigó u. 26. - Under the rainbow Bölcsőde

1085 Budapest, Üllői út 30. - Egyszülős Központ

1112 Budapest, Kapolcs u. 2/a. - Heni Kozmetikai Stúdió

1119 Budapest, Lecke u. 15-19. - Dél-Kelenföldi Óvoda székhely (Mozgolóda óvoda)

1119 Budapest, Bornemissza u. 21. - Dél-Kelenföldi Óvoda telephely (Lurkó óvoda)

1119 Budapest, Albert u. 28. - Dél-Kelenföldi Óvoda telephely (Cseperedő óvoda)

1119 Budapest, Hadak útja 30. - HOPP Családi Bölcsőde

1138 Budapest Váci út 178. - Street Food PONT - Duna Pláza 2. emelet Ételudvar

1172 Budapest, Hősök tere 19-20. - Gregor József Általános Iskola

2030 Érd, Iparos u. 5. - Café Frei Érd (SPAR)

2040 Budaörs, Kinizsi u. 1-3. - Norbi Update Tesco Budaörs

2045 Törökbálint Kastély u. 1. - BODY and SOUL Szépségszalon

2615 Csővár, Mikszáth út 3/a. - Csővár Község Önkormányzata

 

 

Puskás, a musical - jószolgálati együttműködés

 
Puskás Ferenc egyedülálló szimbólum, neve fogalom. Életpályája külön fejezetet alkot a magyar futball és az egész magyar sport történetében: kivételes tehetségével, kitartó munkájával minden idők egyik legnagyobb labdarúgója és az egyik legismertebb magyar maradt. Ezt a különlegesen eredményes életpályát, sportkarriert, Puskás küzdelmeit, barátságait, szerelmeit, sikereit, hányattatásait és az adott történelmi kort mutatja be a Puskás musical.

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Zeneszerző: Juhász Levente
Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk
Rendező: Szente Vajk
Producer: Szabó László

 A produkció jószolgálati partnereként a Civilút arra törekszik, hogy minél több ember számára közelebb hozza világklasszis magyar focistánk, Puskás Ferenc életét és a magyar sport történetét. Hiszen karrierje és sikerei ma is példaként szolgálhatnak.

Szervezett csoportoknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött látogatást biztosítunk a musical próbáin augusztus 16-19 között. A próbákon nem pusztán a musical szövegéből, zenei világából, a látványos táncos elemekből kapnak ízelítőt, de abba is bepillanthatnak, hogy a rendező, a színészek és a technikai stáb munkája hogyan áll össze egy nagyszerű előadássá. Közben pedig érdekes, sokak által talán egyáltalán nem ismert részleteket tudhatnak meg a legendás Aranycsapatról is.

Jószolgálati partnerként fontosnak tartjuk, hogy a próbákon való részvétel lehetőségét olyan személyeknek, szervezeteknek is biztosítsuk, akik egyébként speciális élethelyzetük miatt nem tudnának részt venni hasonló eseményen vagy az előadáson.

Ezért elsősorban fogyatékossággal élőket, hátrányos helyzetű gyermekeket, nagycsaládosokat, egyedülálló szülők gyermekeit és időseket szeretnénk meghívni és egy különleges élménnyel gazdagabbá tenni, de várjuk más érdeklődők jelentkezését is. A jelentkezéseket a szabad férőhelyek függvényében tudjuk fogadni.

Jelentkezni lehet az alábbi e-mail címen: info@civilut.hu

A produkcióról további információ: https://puskasmusical.hu/

Minden sport mindenkié!

A Civilút Alapítvány, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség online jótékonysági árverést tartott 2020. július 6-11. között a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára. Ép és sérült sportolók fogtak össze, hogy minél magasabb összeg folyjon be a szövetség javára. A licitzáró eseményen – amelyet online közvetítettünk – dr. Busa Gabriella, Böjte Dávid és Kempf Zozo, az Exatlon Hungary győztesei, sportolói, valamint két, nagyszerű eredményeket elért parakajakos, Varga Katalin paralimpiai 5. helyezett, vb. 4. és Eb. 3. helyezett és Kiss Péter világ- és Európa-bajnok egy ergométeres evezősversenyen tovább gyarapította a felajánlás összegét. Közösen bizonyították, hogy a sportban és a sporttal minden lehetséges.

Az online rendezvényen összesen 650.000 forint gyűlt össze a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára.

„Szövetségünk egyik küldetése, hogy minél több szervátültetettnek biztosítani tudjuk a sportolási lehetőséget, hisz a rendszeres testmozgás számukra fokozottan fontos, ugyanis megnövelheti a beültetett szerv élettartamát. A beérkezett összegből ki szeretnénk bővíteni az edzéslehetőségeket a vidéki nagyvárosokra is, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, hisz jelen pillanatban csak Budapesten vannak szervezett edzéseink 9 sportágban profi edzőkkel és sportszakemberekkel” – mondta el Vajtó-Tilhof Ingrid a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke a rendezvényen.

A Duna Arénából közvetített esemény visszanézhető a weboldalunkon és a Facebook oldalunkon is.

 

 

Együttműködés a Magyar Ergométer Szövetséggel

A Program célja az egészséges életre és a testmozgásra való ösztönzés, a sport közösségteremtő erejének tudatosítása.

Az ergométeres eszközök - s közöttük is kiemelkedően az evezős ergométer - számos olyan jellemzővel bírnak, amelyek többek között mozgásszegényebb életmódot folytató fogyatékossággal élő személyek mozgásigényének kielégítésére is szolgálnak.

A Civilút közreműködésével a Magyar Ergométer Szövetség kapcsolatba kerül fogyatékos embereket tömörítő civil szervezetekkel, amelyek szívesen részt vesznek az eszközök kipróbálásában, használatában.

 

 

 

Önkéntes képzés