15 éves a MÁESZ

15 éves a MÁESZ

Közös az ünnep és közös a cél: nincs fontosabb az egészségünknél! Isten éltesse Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramját, melyhez a Civilút Alapítvány stratégiai partnerként a tavalyi évben csatlakozott. Munkánkkal segíteni szeretnénk a legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi program további sikerét.

Jubileumi évhez érkezett a MÁESZ. 15 év munkája, 2600 helyszín, 20 000 szakember összehangolt munkája, 700 ezer látogató, több mint 10 millió elvégzett vizsgálat. És egy nagyszerű eredmény, Magyarországon 2010 és 2020 között 5 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma – hangzott el a szűrőprogram jubileumi rendezvényén január 23-án a MOM Parkban, ahol Alapítványunk elnöke személyes jelenlétével is erősítette elkötelezettségünket a 2024-ben ránk váró közös feladatok mellett.

A Civilút tavaly 20 helyszínen volt jelen, egy alkalommal pedig a szervezésünkben nyugállományú katonák egészségügyi szűrését végezték el a Stefánia Palotában. A Hangzoona segítségével 605 fiatal tapasztalta meg, milyen kihívásokkal küzdenek a mindennapokban a hallássérüléssel érintett emberek. Audiológus, speciális eszközök és fejhallgatók segítségével próbálhatták ki, mit hallanak és érzékelnek a külvilágból az enyhe, középsúlyos és súlyos hallássérüléssel élők.

A Civilút Alapítvány emellett a szépkorúaknak szóló Odaadó Programmal, a cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára született Szeretettől Édes Főzősulival, a fogyatékosügyi szemléletformáló Kapocs Komplex Mintaprogrammal, valamint a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című adománygyűjtő és egyben tehetségkutató, tehetséggondozó programmal gazdagítja a MÁÉSZ példamutató kezdeményezését.

Barna István, a program szakmai bizottságának elnöke elmondta, a programban 76 szakmai szervezet vesz részt, és a 2600 helyszínen mért adatok alapján a megjelentek 54 százalékának magasabb volt a testtömegindexe a normálisnál, a hasi zsírszövet 65 százaléknak volt az ideális érték felett, magas vérnyomást pedig a résztvevők 25 százalékánál mértek. A lakosság számára ingyenesen biztosított szűrővizsgálatok eredményei azt mutatják: ennek a programnak van létjogosultsága – emelte ki Barna István.

Kiemelt kép: Fényes Gábor