15 éves a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

15 éves a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

15 éves a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

Jubileumi gálaesten idézte fel az elmúlt tizenöt évét a komplex családsegítő és szülőtámogató Szülők Háza mozgalom, a Civilút Alapítvány együttműködő partnere. A rendezvényen a Civilút Alapítvány nevében Ruttkay Réka kuratóriumi elnök gratulált a Szülők Háza mozgalom vezetőinek.

A mára nemzetközileg is elismert Szülők Háza mozgalmat Regős Judit családi tanácsadó, szociálpolitikus azzal a céllal hívta életre 2007-ben, hogy lehetőséget adjon a hátrányos helyzetű és a jobb módú családok találkozására, szorosabb együttműködésére, valamint javítsa a gyermekotthonokban élő gyerekek esélyeit.

A jubileumi gálaesten dr. Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatottal három olimpiai bajnokságot szerző szövetségi kapitánya, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány alapítója köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy alapítóként büszke a szervezet tevékenységére, és hálás a gyermekvédelemben dolgozó nevelőknek és önkénteseknek, valamint a támogatók segítségért.  

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar családpolitika alappillére a családok segítése, amelyhez egyre több szervezet, mozgalom járul hozzá, közöttük is a szeretet, az alázat és a tenni akarás egyik kimagasló példájának számít a Szülők Háza.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikai államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelem csak az állam, a civilszervezetek és az önkéntesek közösségi összefogásával működhet. Ez a közös munka a feltétele annak, hogy a legelszántabb gyermekvédelmi szakemberek munkája ne legyen kudarcra ítélve, és a napjainkban nem vér szerinti családban nevelkedő huszonháromezer gyerek, ha felnő, valóban befogadó környezetbe kerüljön.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke, a Postakürt Alapítvány elnöke elmondta, hogy örömmel fogadta be a Szülők Háza Gála eseményét, hiszen számára is nagyon fontos a nehéz helyzetben élők segítése.

Regős Judit arról beszélt, hogy a Szülők Háza közössége kezdetben negyven család nélkül nevelkedő gyereket fogadott be a segítő körbe, mára pedig ötszázra nőtt a számuk. Számukra rendkívül fontos bármilyen önzetlen, önkéntes támogatás, segítségnyújtás. Azért is alapította meg a Szülők Háza a Szent Antal-díjat, hogy felhívja a figyelmet a gyermekvédelem fontosságára és elismerje az ezen a területen dolgozó hivatásos szakemberek és önkéntesek áldozatos munkáját. A díjazottakról az alapítvány kuratóriuma és a gyerekek döntenek annak alapján, hogy az adott évben kik tettek a legtöbbet a Tegyél jót! programban kedvezményezett gyerekekért és családokért.

2022-ben a Hivatásos gyermekvédő kategóriában Kovácsné Bárány Ildikó főosztályvezető, Gyermekesély KIM, a Gyermekvédelemben dolgozók kategóriájában Iski Zsolt és Iski-Beréti Viola pedagógus házaspár, a Támogató kategóriában Bank Tamás, a Játékszín ügyvezető igazgatója és Lévay Viktória, színművésznő, az Önkéntes kategóriában Nyári Aliz énekesnő kapta a Szent Antal-díjat. Különdíjas lett Erdősi Ditte, a Szülők Háza Bölcsőde Hálózat és a Tegyél jót! program operatív vezetője. A mi hősünk kategóriájában állami gondozottakat díjaztak: Nagy Ticiána, Nagy Emese és Kállai Oszkár a Mónosbéli gyermekotthonból figyelemre méltó kitartásáért, példamutató szorgalmáért vehette át az elismerést.

A gálaesten bejelentették, hogy a Családbarát Magyarország programsorozat részeként elindították a Szülők Háza Adventi Hónapját, amelynek fővédnöke Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. A Szülők Háza ennek során több helyszínen családbarát programokat, koncerteket, előadásokat, workshopokat, kézműves vásárokat szervez, valamit egy hosszú adventi hétvégére Kárpátalján élő családokat lát vendégül Budapesten, ahol így újra találkozhatnak egymással a háború miatt kettészakadt családok. Idén újra megrendezik a pandémia miatt korábban elmaradt kétnapos Tegyél Jót! Karácsonyt is, amelyen önkéntes családok karácsonyozhatnak együtt állami gondoskodásban élő gyerekekkel.