A Budapest Parkban vették át díjaikat a fiatal művészek

A Budapest Parkban vették át díjaikat a fiatal művészek

Hatalmas tömeg fogadta az Alkoss szabadon pályázat 2024 – A TE SPORTÉLMÉNYED díjazottjait Dzsúdló koncertje előtt a Budapest Parkban május 11-én. Római utazás, Sziget belépőjegy és még sok más értékes ajándék talált gazdára a fiatal művészek között. A Civilút különdíját Kovács Fanninak ítélte meg a zsűri.

Több száz pályamű érkezett az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért és a Civilút Alapítvány közös felhívására. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az olimpia, a paralimpia és a foci EB évében járunk, ami a pályázókat is szép számmal inspirálta. Az értékteremtű művészeti kiírás megvalósító partnereként a Civilút célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a sport és a mozgás fontosságára. Arra buzdítottuk a fogyatékossággal élő tehetségeket is, hogy küldjék el alkotásukat, hiszen a művészet és a sport mindenkié.

A beérkezett pályaművek alkotói körében slágernek számított az úszás, a futás, a ritmikus sportgimnasztika, a foci és más labdajátékok, de a tánctól, a jégkorcsolyán át a motorsportig számos sportág inspirálta festésre vagy rajzolásra a gyerekeket. Az alkotások szinte mindegyike színekben gazdag és részletesen kidolgozott pályamű volt, amelyek közül számos festmény örökítette meg a sport szép pillanatain túl a nehezebb, kitartást és alázatot igénylő perceket is, megmutatva a téma megközelítési lehetőségeinek sokaságát.

Szebbnél szebb képek közül kellett kiválasztani a legkiemelkedőbbeket. A zsűriben volt a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vári Attila is, aki szerint nehéz döntést kellett meghozni. A sport témájú festmények szép emlékeket idéztek benne, igazi időutazás volt számára a zsűrizés.

A legjobbnak választott alkotások több hazai és külföldi kiállításon vesznek részt a nyár és ősz folyamán, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

 

8-11 éves korcsoport

I. helyezett - Tóth Laura

II. helyezett – Varga Lujza Panna

III. helyezett – Weisz Máté

IV. helyezett - Fekete Viktória Titanilla

V. helyezett - Kozma Zengő

Az Avalon Park különdíja - Orosz Kamilla

A REGIO Játék különdíja - Dániel Zétény,

 

12-15 éves korcsoport

I. helyezett - Varjas Kinga Ilona

II. helyezett - Nagy Zsófia

III. helyezett - Kliment Villo Zselyke

IV. helyezett - Ökrös Dávid

V. helyezett - Paksa Borbála

A CarolynArt különdíja - Tóth Molly Sarah

A Magyar Nemzeti Galéria különdíja - Kópis Orsolya Zolna

 

16-20 éves korcsoport

I. helyezett – Tóth-Rigler Emma

II. helyezett - Fanta Júlia

III. helyezett - Kovács Bianka

IV. helyezett - Naményi Dániel Dennis

V. helyezett - Bodrogvári-Csikó Lilla

A CarolynArt különdíja - Kühn Gergő

A CarolynArt és a Bodó Galéria különdíja - Lugosi Kincső Anna