A Civilút Alapítvány átadta az Odaadó díjakat

A Civilút Alapítvány átadta az Odaadó díjakat

A Civilút Alapítvány átadta az Odaadó díjakat


Ünnepi keretek között adták át a Civilút Alapítvány Odaadó díjait. Az elismeréssel azokat az embereket ismerik el, akik odaadással és elhivatottsággal tevékenykednek a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, az idősekért és a családokért, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé. A gálán fellépet mások mellett Szandi és a fogyatékossággal élő szólisták alkotta NemAdomFel együttes, akik közösen is énekeltek a közönségnek.

A Civilút Alapítvány az idei évben is díjazta azokat az embereket, akik odaadással és elhivatottsággal tevékenykednek a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, az idősekért és a családokért, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé.
Az Odaadó díjat Életmű kategóriában Antal Andor, a parasportolók felkészítésében közreműködő szakedző, Bajzát Krisztián, a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke és Povázsayné Kovács Marianna, a Károlyi István Gyermekközpont – Különleges Gyermekotthona otthonvezetője vehette át.
Közösségi kategóriában Odaadó díjban részesült Bonecz Ervin, a színházi jeltolmácsolás hazai meghonosítója, a 90 decibel Projekt megalapítója; Császár Antalné, a Csongrád-Csanád Megyei Napsugár Otthon Mórahalmi Idősek Otthona élelmezésvezetője; dr. Giller Lászlóné, a Fiatal Családosok Klubja önkéntese; Nagy Zoltán, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. idősügyi koordinátora és Vajtó-Tilhof Ingrid, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége alelnöke, a Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesületének elnöke. A zsűri posztumusz Különdíjjal ismerte el Mészáros Gabriellának, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete önkéntes révészének tevékenységét.

- A díjazottak méltán rászolgáltak az elismerésre, sokszor erőn felül dolgoztak a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, családokért, idősekért – írta köszöntőjében Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, miniszterelnöki főtanácsadó. Hangsúlyozta azt is, hogy a díjazottak, illetve az őket jelölő szervezetek mindegyike kiemelkedő érték- és közösségteremtő munkát végez.

- Mindazoknak a tevékenysége, akiket Odaadó díjra terjesztettek fel, mások javának igazán őszinte, tevékeny és hathatós előmozdításán, az önfeláldozáson, az érdek nélküli odaadáson alapszik. Akik a zsűri döntés értelmében elnyerték a díjat, a kiválók között is a legkiválóbbak – mondta köszöntőjében Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. „Odaadásuk és elhivatottságuk csodákra képes, ahogyan ezt már bizonyították a szűkebb vagy tágabb közösségnek. Nemcsak hiszik, hogy a világ szebb, jobb, élhetőbb, és emberibb lehet, hanem tesznek is érte; ki-ki a maga területén, a maga eszközeivel - hangsúlyozta.

Az Odaadó díjra a Civilút Alapítvány együttműködő partnerei tehetnek ajánlást, a beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri választja ki a díjazottakat. Az idei évben a zsűri tagja volt Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a WonderFlora & CMT Alapítvány alapítjója, a FODISZ elnökségi tagja és a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja; Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke; Dr. Jászberényi József gerontológiai kutató, főiskolai tanár, az Odaadó Támogató Szakértője; dr. Szabó Zoltán, a Civilút Alapítvány kuratóriumi tagja. A zsűri nevében az elnök, Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak az elnöke köszöntötte a díjazottakat.

A Civilút Alapítvány arra is figyelmet fordított, hogy a díjátadón fogyatékossággal élő emberek értékteremtő munkáját is bemutassa. Lakatos Norbert - ahogyan magát hívja, a Vaklufis – egy szál, lufiból hajtogatott virággal kedveskedett a vendégeknek. A műsorban pedig fellépett a NEMADOMFEL Együttes, Magyarország első olyan zenekara, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült)
előadók.

A gála zárásaként Szandi lépett a színpadra, aki szinte a kezdetek óta segíti és támogatja az Alapítvány munkáját és segíti a fogyatékossággal élőket. Ezúttal is a színpadra hívta a NemAdomFel együttes tagjait és a zárószámot közösen énekelték el a közönségnek.

A díjazottak az elismerő oklevél mellett egy üvegből készült világítótornyot vehettek át, amely Kutassy László üvegművész alkotása. A világítótorony azt szimbolizálja, hogy az Odaadó díjban részesülők fényt és utat mutatnak mindannyiunknak.