A Civilút és a MÁESZ összefogott a világnapokon

A Civilút és a MÁESZ összefogott a világnapokon

Mire is jók a világnapok? A divatos kitűzők, a hangzatos szlogenek és a sok lájkot generáló Facebook-posztokon túl fontos szerepe van azoknak a dátumoknak, amelyek egy-egy jelentős ügyre próbálják felhívni a figyelmet. A Civilút Alapítvány Magyarország legnagyobb átfogó egészségvédelmi programjával összefogva dolgozott azon, hogy az igazi mondanivaló is eljusson az emberekhez.

A MÁESZ hagyománnyá vált vizsgálatai mellett az aktuális világnapok üzenetére fókuszálva szervezte meg kitelepüléseit. Az elmúlt két hónapban 5 helyszínen, 5 témában irányult a figyelem fontos, a társadalom széles rétegét érintő kérdésekre.

Szeptember 21. – Alzheimer világnapja – Biatorbágy, Fő tér

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb demenciához vezető neurodegeneratív betegség, amely során az agy bizonyos területein plakkok és zárványok alakulnak ki, ami az agyi funkciók beszűküléséhez, a magatartás megváltozásához, végül a szigorúan monoton, folyamatos progresszió következtében biológiai leépüléshez, az önellátásra való teljes képtelenséghez vezet. A kór kialakulásának okai nem ismertek, de bizonyos rizikófaktorok (pl.: magas vérnyomás, fejtraumák, rosszul kezelt cukorbetegség, egyes nyugtatók, elhízás) növelik a megbetegedés kockázatát.

A cél javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására.

Szeptember 24. – Szívünk Napja – Budapest, Városliget

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember végén, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legjelentősebb halálozási és megbetegedési kockázatot, a cél felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára.

Október 1. – Idősek világnapja – Szentendre, Dunakorzó

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁvá. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával.

Ez a nap lehetőséget nyújt, hogy megköszönjük az időseknek mindazt, amit értünk tesznek. Az Odaadó Program is azért jött létre, hogy visszaadjunk abból, amit szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk.

Október 12. – Látás világnapja – Szeged, Széchenyi tér

A WHO adatai szerint Európában mindegy 90 millió ember él valamilyen típusú látáskárosodással vagy teljes vaksággal. A lakosság 9 %-a küzd valamilyen mértékű vagy típusú szemproblémával. Vagyis 10 emberből 1 valamilyen módon érintett ebben a problémában. Minden év október második csütörtökét a „látásnak” szenteli a világ. Ezen a napon tartjuk a Látás Világnapját, és abból a célból jött létre ez a jeles nap, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a szem, a látás egészségének megóvására. 

November 12. – Diabétesz világnapja – Budapest, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatás szükségességét a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

A Civilút Alapítvány munkatársainak segítségével a résztvevők megismerkedhettek a cukorbeteg és egészséges életmódot folytató emberek számára született Szeretettől Édes Főzősulival. Alapítványunk célja, hogy minél nagyobb számban eljuthassanak az érintettek számára az egészségmegőrzéssel kapcsolatos program részletei.