A MÁESZ-szel és a Hangzoonával közösen zártuk az évet

A MÁESZ-szel és a Hangzoonával közösen zártuk az évet

Nagykovácsiban és a budapesti Campona bevásárlóközpont parkolójában állomásozott decemberben a MÁESZ szűrőbusza. A NOVO NORDISK Prevenciós Életmód napokon a Hangzoona-val kiegészülve a Civilút Alapítvány is jelen volt. A szűrőállomásokon több mint 40 féle vizsgálatot végeztek el, például vércukorszint mérést, húgysav koncentrációjának mérését, vérnyomásmérést, látásvizsgálatot, elektrokardiográfia vizsgálatot vagy szemnyomás mérést.

A prevenciós napon alapítványunk fókuszában a szemléletformálás állt ezeken az alkalmakon. Küldetésünk, hogy elősegítsük az ép és a fogyatékossággal élő emberek közötti kommunikációt és együttműködést, erősítsük a társadalmi integrációt és az inklúziót. Ezért célunk tudást adni a fogyatékossággal élő emberek viselkedési szokásairól, kultúrájáról, speciális igényeiről, különösen a fiatal korosztály számára; mert őszintén hiszünk abban, hogy azáltal, hogy az érintettséggel nem élők is ismeretet, személyes tapasztalatot szereznek előadásaink során a fogyatékossággal élők helyzetéről, segíti elfogadásukat. Ennek okán, a MÁESZ szűrőbusz azon állomásain, ahol a különböző bemutatókra, tanácsadásokra gyermekeket, fiatalokat is várnak, a Civilút Alapítvány szemléletformáló programmal vesz részt kitelepülő szervezetként.

A december 1-jei napon Nagyovácsiban Várszegi Zoltán audiológus szakember fogadta munkatársainkkal az 5-20 fős csoportban érkező iskoláskorú gyerekeket, akik a szakember irányítása mellett egy audiológiai szemléletformáló, 15-20 perces előadáson és edukációs programon vehettek részt. Az interaktív előadások során szó esett a különböző mértékű hallássérüléssel élő emberek kihívásairól, mindennapi nehézségeiről, a velük való kommunikációs alapszabályokról. Emellett fejhallgatókon keresztül, és különböző technikai eszközök segítségével megtapasztalhatták, hogyan hallanak az enyhe, középsúlyos és súlyos hallássérüléssel élő emberek. Megtapasztalhatták, hogy nem pusztán a hangerő változik, hanem a különböző magasságú hangok hiányából adódóan a beszéd érthetősége is jelentősen csökkenhet. Saját bőrükön és fülükön keresztül megtapasztalták azt is, hogyan változik a hang minősége a távolság, a zaj és a rossz akusztika következtében. Emellett a gyerekek információt és egyúttal képet kaptak arról, hogy mennyiben segítik a hallást és a beszédértést a kiegészítő eszközök.

December 15-én a budapesti Campona bevásárlóközpont parkolójában zajlottak a MÁESZ által szervezett egészségügyi mérések. Az érdeklődőknek a Civilút Alapítvány munkatársai bemutatták a szervezet Odaadó Programját, az egészséges életmódot népszerűsítő “Szeretettel Édes Főzősuli” kiadványát, valamint a Civilút Alapítvány gondoskodásában megjelent Jászberényi József történész által; szépkorúaknak írt köteteit.