A nők helyzete és a pandémia A nők helyzete és a pandémia

A nők helyzete és a pandémia A nők helyzete és a pandémia

A nők helyzete és a pandémia  

A nők előtt álló kihívásokat is tárgyalta márciusban az az ENSZ által rendezett online tanácskozás, amely a tagállamokban az egyetemes emberi jogok helyzetét vizsgálta. A felszólalók rámutattak, hogy a pandémia jelentős terheket ró a nőkre, legyen szó akár munkavállalásról, akár az otthon-munkahely egyensúlyáról vagy mentális problémákról. Az online konferencián a Civilút is részt vett.  

A tanácskozásnak külön aktualitást adott a pandémia, vizsgálták, hogy a járványhelyzet milyen kihívások elé állítja a nőket. Megnyitójában Silvio Gonzato nagykövet, az EU ENSZ küldöttségének vezető-helyettese a civil szervezetek szerepének fontosságáról beszélt.

Helena Dalli, az EU egyenlőségért felelős biztosa beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők állnak a koronavírus-járvány elleni küzdelem frontvonalában. Kitért arra is, hogy megnövekedtek a nők terhei: mindennapjaik és munkájuk jelentősen átalakult a járvány hatására. Négy millióan veszítették el állásukat, és a bezártság miatt több lett a családon belüli erőszak.

A biztos szerint a civil szervezetek sokat tudnak tenni például az Covid-áldozatok támogatásáért.

Bár a konferencián nem tudtuk bemutatni, a Civilút Mindenki programja kiemelten foglalkozik a mentális problémákkal, a pandémia kapcsán több online előadást is szerveztünk.  Felmértük, mely társadalmi és szakmai csoportok számára jelent nagyon komoly kihívást a pandémia, és az azt kísérő krízis. Ez alapján a kamasz gyermekeket nevelő szülőknek, a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek, a védőnőknek és a munkavállalóknak tartottunk edukációs beszélgetéseket a mentális problémákról és azok elfogadásáról Szy Katalin klinikai szakpszichológus közreműködésével és együttműködő szervezetek bevonásával.

A „Kamaszkor és problémái a Covid árnyékában” valamint az „Egyszülősként a Covid-dal szemben” című panelbeszélgetések megtekinthetőek a Mindenki.eu weboldalon.  

https://mindenki.eu/a-kamaszkor-es-problemai-a-covid-arnyekaban-kerekasztal-beszelgetes  

https://fb.watch/2dGaY1-B5z/