Antal Andor a hazai parasport mozgalom meghatározó alakja Odaadó díj Életmű kategória 2022

Antal Andor a hazai parasport mozgalom meghatározó alakja Odaadó díj Életmű kategória 2022

Antal Andor a hazai parasport mozgalom meghatározó alakja Odaadó díj Életmű kategória 2022

A Magyar Paralimpiai Bizottság ajánlására, a zsűri döntés értelmében Életmű kategóriában Odaadó díjat érdemelt ki 2022-ben Antal Andor, aki edzőként segíti a fogyatékossággal élő sportolók felkészülését. A díjazottat Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára méltatta a díjátadó ünnepségen.

Antal Andor 1944. január 22-én született Szegeden. Sportolói pályafutása során három országos bajnokságon nyert aranyérmet 20 kilométeres gyaloglásban, csapatban hat bajnoki elsőséget tudhat magáénak. A kiváló atléta a Testnevelési Főiskolán szerzett szakedzői végzettséget 1982-ben. Több mint 59 évig volt a Szegedi Vasutas Sport Egyesület elismert tagja. Munkássága során az általa felkészített versenyzőkkel számtalan sikert ért el. Legkiemelkedőbb eredményei között említhetjük Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett hosszú évek óta tartó, fantasztikus teljesítményét, amely több paralimpiai, világ- és Európa-bajnoki éremmel és kiváló helyezéssel öregbítette hazánk hírnevét és emelte újra a magyar para-atlétikát a nemzetközi mezőny élvonalába.

A fogyatékossággal élők sportjának más területén is elismerésre méltó tevékenységet végez Antal Andor. Hosszú éveken át készítette fel szép eredménnyel Béres Dezső és Hegedűs László boccia párost a nemzetközi megmérettetésekre. A legfrissebb siker a kimondottan mozgássérültek számára kitalált sportágban az utóbbi versenyző nevéhez köthető, aki a 2021-es Boccia Európa-bajnokságon Szabó Alexandrával BC4 páros versenyszámban ezüstérmet szerzett.

Antal Andort több évtizedes lelkiismeretes munkája, a fogyatékossággal élő társaink jóléte iránti elkötelezettsége, elismerésre méltó, kiemelkedő eredményei a hazai parasport mozgalom meghatározó alakjává tették.