Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk!

Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk!

Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk!

Quo vadis, állatvédelem?

Nagy sikerrel zajlott le Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén című online szakmai konferenciánk. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az állatvédelem területén javuló tendenciát mutatunk, de bőven van még tennivaló mind a prevenció, mind az oktatás, mind pedig a szabályozás területén. Bízunk benne, hogy a konferencia segítette az állatvédelem területén dolgozó szervezetek
együttműködését, a közös gondolkodást.

A konferencia nyitóelőadásában Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az állatvédelem tudományos alapjainak fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az Állatorvostudományi Egyetemen négy éve kötelező tantárgy az állatvédelem, hogy a hallgatók széleskörű ismereteket kapjanak a témában. Szintén a tudományos alapokat szolgálja a z idén január 1-jétől működő Állatvédelmi Központ, amely jogi és módszertani elemző intézmény, ám emellett az edukációra és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt fektet. A professzor arról is beszélt, hogy tervezik egy Állatvédelmi Kódex megalkotását, amely egy átfogó, dinamikusan fejlődő és naprakész összegzése lesz az állattartás etikájának. Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy a haszonállatok szállítása állatvédelmi szempontból problémás.

- Az a célunk, hogy Magyarország öt éven belül az állatvédelemben is Európa élvonalába tartozzon - szögezte le előadásában Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában. Ezen cél érdekében országjáró körúton mérik fel az állatvédelem helyzetét, a helyi tapasztalatokat pedig beépítik a Nemzeti Állatvédelmi Programba. - Nagyon fontos, hogy a program alapjait közösen határozzuk meg – hangsúlyozta. Az eddigi tapasztalatok alapján többek között a kormány pályázati rendszert biztosít az állatmenhelyek számára. Kiemelt területként kezelik az ivartalanítási programot, amelyre szintén pályázati forrásokat biztosítanak majd, illetve a szaporítókkal szembeni fellépést segíti a nemrég hatályba lépett FELIR-rendszer.

Ovádi Péter beszámolt az állatvédelmi konzultáció eredményeiről is. Mint mondta, több mint 262 ezren töltötték ki a konzultációt. Egyetértés mutatkozott a jogszabályi környezet felülvizsgálatában és az ebrendészeti telepek működésének felülvizsgálatában is. Ugyanakkor a pirotechnikai eszközök szabályozása és a cirkuszi vadállatok kapcsán már megoszlanak a vélemények. Ezeket az Állatvédelmi Központ bevonásával vizsgálják majd. Ovádi Péter beszámolt arról is, hogy megalakult az Országos Állatvédelmi Tanács, így a civilek mellett már több szerv is részt vesz az állatvédelemben.

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ központvezetője többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a az állatvédelem tágabb értelemben a természetvédelem része, így a jövőnk szempontjából meghatározó terület. A szemléletformálás érdekében egyértelműen minél több szereplő bekapcsolódására, proaktivitásra, megoldáskereső attitűdre és a civilek egységes fellépésére volna szükség. Arra is kitért, hogy az elmúlt harminc évben a jogalkotás nagyon gyors iramban fejlődött az állatvédelem területén, ugyanakkor az emberek attitűdje csak lassabban változik.

Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány vezetője úgy látja, hogy az állatvédelem egyre nagyobb szerepet kap, egyre nagyobb azok száma, akik nem közömbösek a bajba jutott állatok iránt. Mint mondta, azt is tapasztalják, hogy szívesebben kérnek segítséget a civil szervezetektől, mert úgy vélik, a hatóságok csak nehézkesen reagálnak a megkeresésekre. Ugyanakkor Schneider Kinga azt is hangsúlyozta: ők minden esetben arra kérik a bejelentőt, hogy a hatóságoknak is küldjenek jelzést, mert csak így állítható meg az állatkínzás.

Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarat.hu társalapítója előadásában azt mutatta be, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit változott az állattartás: a felelős és tudatos gondolkodás egyre inkább utat tör magának, de még mindig van hova fejlődni. Az állatokhoz való minél pozitívabb társadalmi hozzáállást jól mutatja a kutyabarát irodák, szálláshelyek, vendéglátóhelyek, illetve üzletek gyarapodása.

Szűcsné Mércse Adrienn a vezetése alatt működő Ürömi Állatotthont mutatta be. Hangsúlyozta, hogy náluk nem altatják el az állatokat, a bekerült kutyát rehabilitálják. Ő is az edukáció és az ismeretterjesztés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, óvodások, iskolások számára rendezett programokkal, családi napokkal mutatják be a gyakorlatban is a felelős állattartást.

Az előadások utáni kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy érzékelhető a változás, egyre többek számára fontos az állatvédelem. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyre több probléma is felszínre kerül. A résztvevők a problémák között említették a finanszírozás kérdését: ma a menhelyek az 1 %-os felajánlásokra és magánadományokra számíthatnak, de ez nem biztosít kiszámítható pénzügyi alapokat. Fontosnak tartják a prevenció, az együttműködés és a társadalmi párbeszéd kérdését is. Ezt segíti elő, hogy ma már kormányzati szinten is van gazdája az állatvédelemnek.