Az országban elsőként Kesztölcön indul el a Kapocs Komplex Mintaprogram

Az országban elsőként Kesztölcön indul el a Kapocs Komplex Mintaprogram

Az országban elsőként Kesztölcön indul el a Kapocs Komplex Mintaprogram  

A fogyatékossággal élő emberek társadalmi inklúzióját erősítő Kapocs Komplex Mintaprogramot indít a Civilút Alapítvány az országban elsőként Kesztölcön, a község önkormányzatával és az IRMÁK Nonprofit Kft-vel együttműködésben. A Kapocs Komplex Mintaprogram célja a szemléletformálás, a fogyatékos honfitársainkkal szembeni előítéletek csökkentése.  

A mai napon, 2021. május 27-én együttműködési megállapodást írt alá a Civilút Alapítvány Kesztölc Község Önkormányzatával a Kapocs Komplex Mintaprogram elindításáról. Ezzel az országban elsőként itt működtetik a Civilút Alapítvány által kidolgozott, átfogó programot. Kesztölcön ugyanis a közeljövőben az IRMÁK Nonprofit Kft. fenntartásában fogyatékos emberek bentlakását támogató intézmény jön létre, amelynek eredményeként több értelmi fogyatékossággal élő embertársunk is megkezdheti önálló életét a településen. A Kapocs Komplex Mintaprogram pedig segíti a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját megbízható szakmai és érdekvédelmi szereplők bevonásával, a már létező jó gyakorlatok lokális alkalmazásával.  

A Civilút Alapítvány a Kapocs Komplex Mintaprogramban az alábbi társadalmi szervezetekkel működik együtt: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Démoszthenész Egyesület, Ép Hallásért Alapítvány, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint tagszervezetei közreműködésén keresztül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.  

- A Kapocs Komplex Mintaprogramban összekötjük a társadalom szereplőit, erősítjük a közösségi integrációt és együttműködünk a szakmai, valamint civil szervezetekkel. Így a már létező jó gyakorlatok, magas szakmai tartalommal rendelkező kezdeményezések minél több helyre eljuthatnak az Alapítvány aktív közreműködésével. A programban helyet kapnak a köznevelési szemléletformáló előadások, figyelemfelhívó akciók, kommunikációs kampányok, valamint helyi rendezvények is, amelyek segítségével bemutatjuk, hogy a fogyatékossággal élő emberek a helyi közösségek értékes tagjai – mondta a Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: a program része a Kapocs Kártya, amelyet speciális élethelyzettel élő gyermeket nevelő családok számára biztosít az Alapítvány.  

- A Helyi Esélyegyenlőségi Programunkban kiemelten fontos terület a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja. Kesztölcön a fogyatékos emberek bentlakását biztosító lakóotthonok épültek, amelynek eredményeként 44 értelmi fogyatékossággal élő embertársunk kezdheti meg az idei nyár folyamán részben önálló életét a településen. Bízunk abban, hogy a Mintaprogram eredményeként a településen a gyermekek és a felnőttek olyan hasznos, gyakorlati ismereteket szereznek, amelyek megkönnyítik a kapcsolatfelvételt a fogyatékossággal élő embertársainkkal – monda Farkas Krisztina, Kesztölc polgármestere.  

- 2018-ban pályázati források segítségével megnyílt a lehetőség arra, hogy a legnagyobb, 125 férőhelyes intézményünkben élőknek is biztosítsuk, hogy kisebb otthonokban éljenek. Azóta a házak Kesztölcön felépültek, és leendő lakói rendszeresen látogatják a települést, ahol pozitív a fogadtatás. Bízunk benne, hogy a most induló Kapocs Komplex Mintaprogram segítségével a kesztölciek még jobban megismerik a fogyatékossággal élők mindennapjait – mondta Vízvári Csilla, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezetője.  

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte Kesztölc község és a Civilút Alapítvány együttműködését. A fogyatékossággal élő emberek a társadalom értékteremtő, hasznos tagjai, ezért is fontos befogadó környezetet létrehozni számukra. Kesztölcön a most indult Kapocs Komplex Mintaprogram bemutatja és megtanítja, hogy a hétköznapok során milyen sok mindennel segíthetjük elő az együttműködést fogyatékkal élő embertársainkkal.  

Kesztölcön a Mintaprogrammal elsőként a Kesztölci Kincses József Általános Iskola diákjai ismerkedhettek meg. Rendhagyó osztályfőnöki óra keretében a Mozgáskorlátozott Emberek Önálló Élet Egyesületének szakértői interaktív előadásokat tartottak számukra a szemléletformálás és az edukáció jegyében.  

A programról további információ: https://www.civilut.hu/kapocskartya