Egészségesen édesített lekvár készült a Főzősuliban – 4. lecke

Egészségesen édesített lekvár készült a Főzősuliban – 4. lecke

Egészségesen édesített lekvár készült a Főzősuliban – 4. lecke

Okosan édesített, gyümölcsös lekvár készült a Szeretettől Édes Főzősuli 4. leckéjében. Vrábel Kriszta, a Főzősuli séfje almával sűrítette és édesítette a lekvárt, amelyet így már mértékkel a cukorbetegek is fogyaszthatnak.  

A cukor pótlására ma már számos lehetőség van. A cukorhelyettesítő anyagokat két nagy csoportja oszthatjuk: cukoralkoholok és intenzív édesítőszerek. Ez utóbbiak esetében is két csoportot különböztetnek meg a szakemberek: a mesterséges és a természetes édesítőszereket.  

Mesterséges édesítőszerek az aszpartám, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és a szukralóz. A természetes édesítőszer pedig a stevia, vagy más néven jázminpakóca. A mesterséges és a természetes édesítőszerek közös jellemzője, hogy jóval édesebbek a cukornál, akár több százszor is édesebbek lehetnek, mint a cukor. Ugyanakkor nincs  energiatartalmuk.   

Nagyon jól helyettesíthető a cukor gyümölcsökkel is, például banánnal, almával vagy datolyával, természetesen ebben az esetben számolni kell a szénhidráttartalommal. Ugyanakkor míg a finomított cukor csak szénhidrátot és kalóriát jelent a szervezetnek, a gyümölcsökkel rostot, nyomelemeket, vitaminokat is juttatunk a szervezetbe. A Szeretettel Édes Főzősuli 4. leckéjében gyümölccsel édesítették a lekvárt, amely így sokkal egészségesebb lett.  

A video megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=cMfeH_lLnzM&t=6s

A pontos receptet itt lehet igényelni: https://www.civilut.hu/szeretettol-edes