Együttműködési megállapodás az Állatorvostudományi Egyetemmel

Együttműködési megállapodás az Állatorvostudományi Egyetemmel

Együttműködési megállapodás az Állatorvostudományi Egyetemmel

A Civilút Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködési megállapodást írt alá azon a konferencián, amelyet az egyetem szervezett június 3-án. Az „Állatvédelmi aktualitások 2021” című tanácskozást Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora nyitotta meg, majd Nagy István agrárminiszter köszöntötte a hallgatóságot. Kiemelt előadóként Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke mondta el gondolatait.

Megnyitóbeszédében Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta: az Állatorvostudományi Egyetem Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye, az Egyetem története pedig egybeforr az állatvédelem magyarországi történetével. Az Állatvédelmi Központ idei megalakításával az Egyetem – immáron sokadszor – hitet tett a tudományos alapú állatszeretet, a természetközeliség, illetve az etikus létezés alapelvei mellett.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: a kormány és az Agrárminisztérium célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a polgárok körében. Hozzátette: ebben a szellemben indították el év elején az állatvédelemmel kapcsolatos online társadalmi párbeszédet is, amelynek során több mint negyedmillióan adtak hangot a véleményüknek a témában.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában gróf Bethlen Istvánt idézte, miszerint „a világon semmi sem megy magától. Ezt csak azok hiszik, akik még soha semmit sem alkottak”. Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos ezen gondolatok fényében kiemelte, noha feladat bőven akad, egy olyan európai szintű hazai állatvédelem életre hívásán dolgozik a kormányzat, amelyre az utánunk jövő generációk is büszkék lehetnek majd. Előadásában méltatta az állatvédő civil szervezeteket, akik lelkiismeretesen végzik munkájukat az állatok védelmében az irántuk érzett szeretet és felelősség jegyében. A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy még számos hasonló, magas színvonalú szakmai tanácskozás szolgálja és támogatja majd az állatvédelem nemes ügyét.

Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke előadásában elmondta: egyre többeket, egyre jobban érdekel az állatvédelem, valamint, hogy mit lehet tenni a minket körülvevő világ állataiért. A 14-30 éves korosztályra különösen jellemző, hogy teljes mellszélességgel kiáll egy-egy megvert, megkínzott kutya, vagy társállat mellett, vagy egy meglőtt, megmérgezett vadon élő állat mellett. Mindenki, aki az állatvédelemért tenni szeretne, nehéz feladatot vállalt, amely komoly pedagógiai-, szemléletformálási munkát igényel. A jelen és jövő generációit meg kell tanítani a humánus, tisztességes bánásmódra az állatokkal. Ebben a munkában nagy szerepe van a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsnak, a különböző oktatási intézményeknek, és kiemelten fontos szerepe van az állatvédő társadalmi szervezeteknek.

A konferencián került sor a Civilút Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem közötti együttműködési megállapodás aláírására.  Az Alapítványt képviselő Gulyás Andrea kuratóriumi tag elmondta, hogy az együttműködés tovább erősíti a két szervezet kapcsolatát; az Egyetem a tudomány oldaláról segíti a Civilút azon törekvését, hogy az állatvédelem kapcsán is kialakuljon a párbeszéd a civil – és szakmai szervezetek, valamint a döntéshozók között. Gulyás Andrea emlékeztetett arra is, hogy a Civilút Alapítvány célkitűzése az egyéni és társadalmi felelősségvállalás erősítése. Ez pedig az állatvédelem területén egyértelműen megjelenik, hiszen az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk.

Az állatvédelemben ott van az egyéni felelősségvállalás, azaz, hogy az egyes emberek, a gazdák, állattartók hogyan gondolkodnak és gondoskodnak az állatokról, és megjelenik a társadalmi felelősségvállalás is, vagyis, hogy a közösség hogyan viszonyul az állatvédelem kérdéséhez, milyen lépéseket tesz, milyen felelősséget vállal a velünk élő állatokért.

Emlékeztetett arra is, hogy az állatvédelem széles spektrumot ölel fel, a házi kedvencek mellett a haszonállatokra, a vadon élő fajokra, a vadászható fajokra és a cirkuszokban szereplő állatokra is gondolnunk kell.  

A Civilút Alapítvány áprilisban tartott online szakmai konferenciát az állatvédelemről. Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén címmel szervezett online tanácskozás videoanyaga megtekinthető itt:

https://www.civilut.hu/allatvedelmi-konferencia