Elkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása

Elkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása

Szakmai és civil szervezetekkel, köztük a Civilút Alapítvánnyal együttműködésben a kormány megkezdte a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozását az 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel érintettek élethelyzetének könnyebbé tétele érdekében. A diabéteszesek érdekeit képviselő hasonló stratégiára mindeddig nem volt példa Magyarországon.

A jelenlévő szervezetek javaslatot tettek többek között arra vonatkozóan, hogy a jövőben nagyobb hangsúly kerüljön az edukációra és a prevencióra cukorbetegség témában, valamint a mobiltelefonos alkalmazások fejlesztése is kerüljön fókuszba.

Az elmúlt években Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordított a diabétesszel élők helyzetének javítására, és több cukorbetegséggel foglalkozó szervezettel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a cukorbetegek mindennapjait, életvitelét könnyebbé tegye. Az együttműködés során elért közös eredmények közt említhető a hozzáférés javulása a diabéteszes betegek által használt gyógyászati segédeszközökhöz, a közétkeztetés megreformálása, speciális felügyelet biztosítása a nevelési-oktatási intézményekben, a cukorbeteg-szervezeteknek folyamatosan biztosított támogatások, az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek adókedvezménye, a cukor­beteg gyermekek után járó emelt összegű családi pótlék, és a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatása is." - olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Belügyminisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2024. 01. 11-én közösen kiadott közleményében.

A készülő stratégia kidolgozásához a kezdetektől segítséget nyújt a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Diabetes Társaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, valamint a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, a Civilút Alapítvány, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, az Országos Kórházi Főigazgatóság, Dr. Körner Anna diabetológus, valamint Dr. Tóth-Heyn Péter főorvos. A stratégia kialakításához további szervezetek és szakemberek véleményét is kikérik majd.