Emeljük a tétet! - Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program aukciót hirdet

Emeljük a tétet! - Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program aukciót hirdet

Ugyan a végéhez közeleg a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával tehetséggondozó programja, a lelkesedés korántsem fogy. Az igazat megvallva, egyre csak nő a résztvevők körében az izgatottság, és azok is összekulcsolt ujjakkal figyelik a következő napok eseményeit, akik közelről vagy távolról követik a történetünket. Izgalmas és reményekkel teli ponthoz érkezett a program. A Civilút Alapítvány elnöke, Vári Attila a február 28-i sajtótájékoztatón a Textúra étteremben jelentette be, jótékonysági aukciót hirdetünk Sárközi Évi képzőművész festményével.

Már előző év tavaszán megkezdődtek az előkészületek, amikor is az alapítvány felkérte Évát a különleges együttműködésre. Meghívtuk a Kapocs-napra, ahol fogyatékosügyi kérdések köré szerveztünk beszélgetéssorozatot, s arra kértük, fesse meg benyomásait a témáról. Így született meg a művész "Internal values" címet viselő képe, amit ügyünk támogatására ajánlott fel.

„A színes alakok azt a sokszínűséget és sokféleséget képviselik, amit a fogyatékossággal élő emberek is hozzáadnak a világhoz. Az emberek különböző színűek, alakúak és mozgékonyságban eltérőek lehetnek, de mindannyian fontos részét alkotják a társadalmunknak. A festményem így arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy minden embert, függetlenül a fogyatékosságától, megbecsülés és elfogadás illeti meg." – véli ábrázolásáról Évi.

A Civilút Alapítvány Varázsceruza programja négy évvel ezelőtt indult útjára. Eleinte rajzeszközök gyűjtésével segítettük a rászorulókat, ám a hosszútávú küldetés az volt, hogy a fogyatékosügyi adománygyűjtő program fenntarthatóvá váljon.

Megyeri Gabriella, a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával megálmodója induláskor azt a célt tűzte ki, hogy a többségi társdalom figyelmét úgy hívjuk fel a fogyatékosügyre, hogy az közben inkluzív tudjon maradni. Pásztor Anna és Szebényi Dániel vállalták, hogy szakmaiságukkal támogatják a projektet. Az alapítvány meghirdetett programjában négy énekest választottak ki a profi zenészek, majd decemberben elindult a három hónapos képzés.

„A program tehetséggondozó részével az a célunk, hogy a kultúrába injektáljuk az ügyet. Ne direkt módon kommunikáljunk róluk, hanem mutassuk meg, mire képesek a fogyatékkal élők, ha teret és lehetőséget teremtünk számukra. A fogyatékosságra nem stigmaként tekintünk, sokkal inkább lehetőség az egyediségre. Ezt szeretnénk bemutatni." – osztotta meg a program kreatívigazgatója.

A képzés során megalkotott dalokból egy mini album készül, amit az énekesek március 13-án mutatnak be a Magyar Zene Házában.

Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó év elején vette át az elnöki posztot a Civilút Alapítványnál, és rögtön az első napokban látogatást tett a mentorprogram egyik foglalkozásán. Személyesen ismerte meg a tehetséggondozó főszereplőit, a születésük óta vak testvérpárt, Cintiát és Dzsenifert, a kerekesszékes Dodót és Norbit, aki felnőtt korában vesztette el a látását.

„A sportpályafutásom alatt a zene mindig jelentős szerepet töltött be az életemben. Egy-egy fontos mérkőzés vagy esemény előtt elindítottam egy aktuális kedvenc dalt a fülemben, ami segített ráhangolódni a következő feladatra. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül, hiszen a zene mindannyiunk életében egy közös pont. Személy szerint picit később csatlakoztam a programhoz, de amikor találkoztam a résztvevőkkel, és hallottam, láttam, milyen tehetség lakozik bennük, az nagyon meghatott. Így személyes tapasztalataimra támaszkodva mondhatom, hogy támogatnunk kell őket. A mi dolgunk, hogy legjobb tudásunk szerint segítsük a törekvéseiket, s mi ezt most a zenén keresztül tudjuk megadni nekik. Pásztor Anna és Szebényi Dániel fantasztikus munkát végeztek az elmúlt hetekben, hálával tartozunk ezért. Sárközi Évának is külön szeretnék köszönetet mondani, amiért felajánlotta ezt az értékteremtő képet." – mondta el az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Galéria Savaria online aukciós oldalon március 6-ig lehet licitálni a képre. A teljes befolyt összeget a mentortevékenység folytatására fordítja az alapítvány.