Folytatódik a “Minden sport mindenkié!” kampány

Ergométeres evezéssel folytatódik a  “Minden sport mindenkié!” kampány

Ergométeres evezéssel folytatódik a “Minden sport mindenkié!” kampány   

A “Minden Sport Mindenkié” kampány szervezői, a Civilút Alapítvány, a Magyar Ergométer Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság elkötelezettek a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének megteremtése mellett. A program célja, hogy bemutassa: a fogyatékos és ép emberek számára egyaránt fontos közösségteremtő erő a sport. Éppen ezért a 2020 nyarán meghirdetett jótékonysági programban először az Exatlon Hungary legeredményesebb sportolói és a parakajakosok vettek részt. Online árverésen és a jótékonysági evezésen összesen 650 ezer forint gyűlt össze a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára.  

A korábbi sikerekre tekintettel a Civilút Alapítvány, a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ), valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság együttműködésével folytatja Minden sport mindenkié! jótékonysági programját. Ezúttal országszerte 20 fogyatékos embereket ellátó szociális intézményben, az ott élő közel ezer fogyatékos személy próbálhatja ki az ergométeres evezőgépeket a MERSZ jóvoltából.  

A sportszövetség vállalta, hogy Magyarország több megyéjében kifejezetten fogyatékos személyekkel is megismerteti az ergométeres evezést. A programnak köszönhetően országszerte már több mint 200 fő próbálhatta ki a sporteszközöket, az ergométerek 2021. január 15-ig összesen 21 intézménybe jutnak el.  

Az ergométereket minden esetben a járványügyi szabályok betartásával, fertőtlenítve szállítják el a szociális intézmények bejáratáig, a személyzet számára pedig online oktatóanyagokat biztosítanak.  

Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke bejelentette, hogy a projekthez kapcsolódva adományozói program is indul, amelyben egy fogyatékos személyeket ellátó civil fenntartású bentlakásos intézmény számára gyűjtenek pénzt 2020. január 15-ig.  

Ha bárki adományával támogatná a kezdeményezést, megteheti az alábbi számlára történő utalással:   

  • Civil út Alapítvány
  • GRÁNIT Bank Zrt.: 12100011-17706265
  • közlemény: Minden Sport Mindenkié  

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a “Minden Sport Mindenkié” program a 2020-as esztendő egyik legsikeresebb és legnépszerűbb esélyegyenlőségi kezdeményezése. A “Minden Sport Mindenkié” kampány alkalmas arra, hogy bemutassa, hogy a fogyatékossággal élő emberek is fontos részei a társadalomnak, sportolnak, egészségesen élnek.  

Kiss Péter parakajakos sportoló szerint az ergométer előnye, hogy könnyen mozgatható, nincs helyhez kötve, és például az úszással szemben nem igényel előképzettséget, viszont a test összes izmát megmozgatja.  

“A fogyatékos emberek sportjába is nagyon jól beilleszthető mozgásforma, mivel a használó adottságaitól függően számos mód áll rendelkezésre a gépek testreszabására, például speciális ülésekkel, rögzítőkkel. Az edzésterv is teljesen személyre szabható, mindenki állapotának megfelelő terhelést kaphat.  

Szeretném sorstársaimat is arra inspirálni, hogy rendszeresen mozogjanak. A kilátástalanságból utat tud mutatni a sport, magamat is sokkal jobban el tudtam fogadni ezáltal. Mert a sport boldoggá tesz!” - szögezte le Kiss Péter.    

A program szervezői köszönik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársainak közreműködését és szakmai támogatását!