Esélyegyenlőség, mint közösségi erőforrás

Esélyegyenlőség, mint közösségi erőforrás

Esélyegyenlőség, mint közösségi erőforrás

A Civilút Alapítvány is részt vett Gyál város önkormányzata által megrendezett esélyegyenlőségi napon. Gulyás Andrea, az Alapítvány kurátora a Gyálon is bevezetett Kapocs Komplex Mintaprogram tapasztalatairól és a szemléletformálás fontosságáról beszélt előadásában.

A “Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2027” címmel tartottak konferenciát Gyálon. A meghívott vendégek között Gulyás Andrea - a Civilút Alapítvány kurátora - arra hívta fel a figyelmet, hogy segítő, támogató, közösségi alapú szolgáltatásokra és együttműködésre is szükség van, hogy a fogyatékossággal élő emberek a társadalom egyenrangú tagjaiként teljes értékű életet élhessenek és erőforrásaikkal, képességeikkel ők is támogassák a közösséget. Az integráció és az inklúzió alapja a társadalmi szemléletformálás.

– A Civilút Alapítvány sokszor rendhagyó módon, újszerű megközelítésekkel foglalkozik a szemléletformálás kreatív koncepciótervezései során. Összekötő kapocsként működünk az ugyanazon területért dolgozó civil szervezetek között, a döntéshozók és a civil szervezetek között; munkáinkban a szolgáltató szektorral is együttműködünk.  Szemléletformáló programjaink fő célja bemutatni: a fogyatékossággal élő emberek hasznos, értékteremtő, egyenjogú tagjai a társadalomnak. Másként képesek bizonyos dolgokra, másként tehetnek a közösségért – mondta el Gulyás Andrea a konferencián.

Gyálon már bevezetésre került a Civilút által kidolgozott Kapocs Komplex Mintaprogram, amely a diákok, a pedagógusok és a helyi közösség szemléletformálására összpontosít. Ennek tapasztalatait is megosztotta a közönséggel Gulyás Andrea.  Emellett bemutatta a Kapocs-kártyákat, a Civilút Alapítvány szemléletformáló kiadványait, amelyek egyszerű és közérthető módon útbaigazítást, kommunikációs kapaszkodót nyújtanak ahhoz, hogy jól és hatékonyan tudjuk segíteni a mindennapokban a fogyatékossággal élő társainkat - ezzel is segítve az integrációt és az inkluzív környezet kialakítását.

A fiatalok szemléletformálásának fontosságáról is beszélt előadásában a kurátor. Mint elmondta, a Civilút Alapítvány például elindította TikTok-csatornáját, amelyen fontos üzeneteket fogalmaznak meg közérthetően, könnyed módon. “Meglátod, mert hallgatod!” címmel olyan spotify lejátszási listát állítottak össze, amelyen fogyatékossággal élő zenészek, előadók zenéi hallhatók: “A zene segítségével hívjuk fel a figyelmet arra, amikor zenét hallgatunk, akkor se feledkezzünk meg nehezítettséggel vagy fogyatékkal élő - hazai és külföldi - zenei előadóművészekről, énekesekről.

”A konferencián felszólalt Karvai Sándor látássérült influenszer, a Civilút Alapítvány munkatársa, aki a vak és látássérült emberek mindennapjairól beszélt a közönségnek. Az Esélyegyenlőségi Napon az Eötvös József Technikum tanulói számára filmvetítéssel készültek a szervezők. Bernáth Szilárd “Larry” című filmjét mutatták be a fiataloknak. A film után pódiumbeszélgetést tartottak, amelyen részt vett Bernáth Szilárd filmrendező, Thuróczy Szabolcs színművész és Karvai Sándor, valamint az Eötvös József Technikum igazgatója, aki egyben a lemorzsolódás-megelőzésért felelős munkatárs is.

 

Borítókép: https://www.facebook.com/gyalikozhaz