Ez az a történet, amiről mindenkinek hallania kell!

Ez az a történet, amiről mindenkinek hallania kell!

Ez az a történet, amiről mindenkinek hallania kell!

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Premier Kultcaféban Lovászy László Gábor: Titkos napló a sikerről – Fejezetek egy hallássérült gyermek életéből című könyvét, amelyben egy hallássérült ember saját sikertörténetét osztják meg a világgal. 

A szülőket váratlanul és felkészületlenül éri, amikor kiderül, hogy hallássérült a gyermekük, és az első gyanútól többnyire hosszadalmas és rögös az út a diagnózisig. A Civilút Alapítvány kiadásában megjelent nem mindennapi élettörténetét épp azért tárta fel a világ számára Lovászy László Gábor, hogy megkönnyítse az utat a hallássérüléssel küzdő gyerekek szülei számára, akik sokszor eszköztelennek érzik magukat ebben az élethelyzetükben.

Lovászy László Gábor a Szegedi Tudományegyetemen jogi doktori címet (tudományos (PhD)-fokozatot) szerzett Magyarországon, és tanácsadóként, szakértőként éveket dolgozott már Brüsszelben és Genfben, idén nyáron még az ENSZ közgyűlésén is felszólalt angol nyelven.

A szerző önéletrajzi kötete saját perspektívájából mutatja be gyermekkorát, állapotának tükröződését környezetén. László és családja példaadó kitartással és életigenléssel keresték a kiutat és a megoldást, hogy teljes értékű életet élhessen hallássérült kisgyermekként.

A könyvet hallássérült gyermekek ellátását segítő oktatási és egészségügyi intézmények, hallásközpontok és szervezetek díjmentesen igényelhetik a készlet erejéig a következő felületen:

Kattintson az igényléshez!

 

Így a hallássérüléssel kiszűrt gyermekek szülei számára a kötettel együtt a reményt is átadhatják arra, hogy hallássérült gyermekük teljes értékű életet élhet.

A bemutatón a Civilút Alapítvány kurátora, Gulyás Andrea is beszélt röviden az alapítvány sokrétű, hiánypótló és értékteremtő munkájáról, amelyet az esélyegyenlőség területén végeznek.

A bemutatón a szerző mellett részt vett Nádor Györgyné Délia gyógypedagógus, pszichológus, aki Lovászy László Gábor egyik első fejlesztőjeként beszélt arról, mennyire fontos a korai diagnózis, és mennyi lehetőség van ma már a fejlesztésre. Kiemelte, hogy az érintett családok, az intézmények, a szakemberek és a fejlesztésre szoruló gyermekek között elengedhetetlen a szoros együttműködés, de minden esetben maga a gyermek a meghatározó ebben a folyamatban: az ő igényei, állapota, terhelhetősége, egyéni motivációi határozzák meg a terápia sikerességét. Lovászy László Gábor sikere kiugrónak számít, ehhez pedig a családi, szakemberi összefogáson túl nagy szükség volt arra, hogy ő maga is eltökélten, tudatosan haladjon apró lépésenként a teljes értékű élet felé.

Majd Bene Zoltán, a könyv szerkesztője beszélgetett a színpadon Hacki Tamás professzorral, akit fiatal korából füttyművészként ismer az ország, de mint orvos, fül-orr-gégész, foniáter, gyermekaudiológus évtizedek óta a hallás tudományával is foglalkozik. Ma a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat keretei között együtt dolgozik azzal az egykori kisfiúval, Lovászy László Gáborral, aki életében először éppen Hacki Tamás hanglemezét hallgatva tapasztalhatta meg, hogy a hangokból élvezhető dallamok születhetnek. A fütyülés magas hangjai ugyanis könnyebben eljutottak hozzá. Ez az élmény óriási hatással volt a kis Lászlóra, és hatalmas motivációt adott neki ahhoz, hogy felfedezhesse a zene világát.

Bene Zoltán hangsúlyozta, hogy Lovászy László Gábor könyve rendkívül hiteles elbeszélés, és az empátiát is erősen felébreszti az olvasókban. Lovászy László Gábor kiemelte: „Ezt a könyvet nem azért írtam meg, hogy magamról beszéljek, hanem azért, hogy azok a családok, akik ilyen problémával szembesülnek, megértsék, hogy nincsenek egyedül.”

Hacki Tamás és Lovászy László Gábor együtt fáradoznak azon, hogy a koncertek és a nekik szóló mozifilmek, valamint fülhallgatók hangerejét korlátozni lehessen, mert kifejezetten halláskárosító hatással van a kicsikre ez a széles körben elterjedt, nagyon helytelen gyakorlat.

Az ünnepélyes könyvbemutatón a Civilút Alapítvány elnöke, Ruttkay Réka az Országos Széchenyi Könyvtár kabinetfőnökének, Lewalt-Jezierski Zoltánnak szimbolikusan átadott egy példányt, ezzel is jelképezve, hogy az alapítvány száz példányt ajánlott fel a kötetből annak érdekében, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a segítőkönyv. A kabinetfőnök elmondta, hogy az összes itthoni vármegyében, valamint határon túl Kárpát-medence szerte eljuttatják a példányokat a nagyobb fiókokba Lovászy László Gábor kötetéből.

 

A Titkos napló a sikerről – Fejezetek egy hallássérült gyermek életéből nem csupán a hallássérült gyermeket gondozó szülőket érinti, hanem rengeteg olyan megküzdési stratégia is kiolvasható belőle, amelyek nélkülözhetetlenek a nehéz mindennapok során.