Folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli

Folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli

Folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli

Új videókkal és receptekkel folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli, a Civilút Alapítvány cukorbetegeket és inzulinrezisztenciában szenvedőket segítő edukációs programja. Az idei évadban nyolc videót mutatnak be, amelyekben Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízletes ételeket készít és hasznos konyhai trükköket oszt meg. A videók a Civilút weboldalán és a Facebook oldalán is elérhetők lesznek.

A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, az edukációs videókkal és a Főzősuli Kisokos című kiadvánnyal gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás igenis szerethető, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők azok a finomságok, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak.   

- Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják.

- A cukorbetegek ellátáshoz minden korszerű eszköz rendelkezésre áll. Azonban a betegeknek is tenniük kell egészségükért, elsősorban a diétát és az életmódot tekintve. Annál is inkább, mert a Covid és a home office nem kedvezett a diéta betartásának – mondta Kempler Péter, a Közép-Európai Diabetes Társaság elnöke. Hozzátette: a Szeretettől Édes Főzősuliban bemutatott receptek jók, korszerűek és egészségesek, egyaránt javasolhatóak cukorbetegek és nem cukorbetegek számára.

- A Civilút Alapítvány arra törekszik, hogy minden érintettnek hasznos segítséget és információt nyújtson az egészséges, diétás táplálkozással kapcsolatban. Vrábel Krisztina gasztroblogger, a Szeretettel Édes Főzősuli séfje és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerre mutat be hagyományos fogásokat, amelyeket egy kis konyhai praktikával egészségesebbé tettek, illetve jól ismert és könnyen beszerezhető alapanyagokból új finomságokat alkottak.

Az idei évben az Alapítvány nyolc edukációs videót forgatott, amelyeket a Civilút weboldalán (www.civilut.hu) és az Alapítvány közösségi média csatornáin (Facebook, Instagram) lehet majd követni. A receptekből év végén külön kiadványt is készít a Civilút Alapítvány.

A pontos recepteket a programra regisztráló érdeklődőknek ingyenesen elküldik. Regisztrálni a Civilút Alapítvány honlapján lehet.

A program szakmai partnere idén is a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, az Alapítvány munkáját a Magyar Diabetes Társaság Geriátriai Munkacsoportja is segítette.