Idősgondozásról az Almáriumban

Idősgondozásról az Almáriumban

Idősgondozásról az Almáriumban

Az Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban című konferencia tapasztalatairól kérdezte a Duna TV Almárium című műsora Gulyás Andreát, a Civilút Alapítvány kurátorát.  

A Civilút Alapítvány konferenciáján a kormányzati szakemberek, civil szervezetek és a tudományos élet képviselői olyan programokat mutattak be, amelyek a digitális technológia alkalmazásával segítik az időseket és az „aging in place” EU-s irányelvének megvalósulását.

Ha idős hozzátartozónk segítségre, támogatásra szorul, nem kell azonnal idősotthonra gondolni. A digitális technológia korában számos egyéb lehetőség is van arra, hogy biztonsággal gondoskodjunk az idős családtagokról. A kormányzat által indított Digitalizáció az Aktív Idősekért Program keretében országszerte térítésmentes informatikai kompetenciafejlesztéssel segítették a 65 évnél idősebbeket. Az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program – amely kormányzati támogatással valósul meg - elsősorban azokat a 80 év feletti időseket segíti, akik hátrányos helyzetű településeken magányosan élnek és nem, vagy csak segítséggel képesek elhagyni otthonukat.

A Civilút Alapítvány által indított Odaadó Program pedig az aktív és független időskor megéléséhez nyújt segítséget. A www.odaado.hu weboldalon az idősek megtalálhatják a lakóhelyük közelében azokat a szolgáltatókat, vállalkozókat, akik törődéssel, odaadással fordulnak az idősek felé.

A Tudástárban hasznos ismeretterjesztő cikkek, a Civilút Szenior Akadémia ingyenes videóelőadásai várják a szeniorokat az Odaadó Program weboldalán.  

Nézze meg a konferencia videóanyagát itt.