Kapocs Program Albertirsán

Kapocs Program Albertirsán

Kapocs Program Albertirsán

A Kapocs Komplex Mintaprogram keretében ezúttal az albertirsai Tessedik Sámuel Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói számára szervezett a Civilút Alapítvány szemléletformáló előadást. A gyerekeknek Lőrincz Gábor albertirsai, fogyatékossággal élő fiatalember beszélt életéről, mindennapjairól.

Iskolai érzékenyítő előadással folytatódott a Civilút Alapítvány Kapocs Komplex Mintaprogramja Albertirsán.  A mintegy 12 ezer fős Pest megyei város a tavalyi évben csatlakozott a programhoz, amelynek célja, hogy rendezvényekkel, előadásokkal, kommunikációs kampányokkal megmutassa: a fogyatékos embertársaink hasznos, értékteremtő tagjai a közösségeknek.

Az együttműködési megállapodás aláírása után már több szemléletformáló programot megvalósított az alapítvány a településen. Tartottak közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítést, amelyen a Ne bámuljanak már! című, többszörösen díjnyertes filmet mutatták be, majd Terhes Hannát, a film egyik szereplőjét ismerhette meg a közönség. Ősszel pedig a Napsugár Óvoda óvodapedagógusainak a Démoszthenész Egyesület tartott szemléletformáló előadást, a pandémia miatt online formában.

Ezúttal – 2022. április 4-én – a Tessedik Sámuel Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói számára rendezett az alapítvány szemléletformáló, érzékenyítő előadást. A gyerekeknek az Albertirsán élő, születésétől mozgáskorlátozott Lőrincz Gábor beszélt az életéről, mindennapjairól. Elmesélte, hogy súlyos ízületi elváltozással született, számos műtéten esett át. Iskoláit a Mexikói úti Mozgásjavító Iskolában (Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) végezte sikerrel, jelenleg pedig programozóként dolgozik. Sportolt (úszott és bocsázott), az Ószegény Citromok nevű amatőr zenekarban zenél és szemléletformáló előadásokat tart.

Az albertirsai előadást és Gábort a gyerekek nyíltsággal fogadták, számos – köztük intim – kérdéseket fogalmaztak meg, amelyekre Gábor nyílt, őszinte válaszokat adott.

A program megszervezésében az alapítványt Nagy Csaba, az iskola igazgatója, Szalay Zita igazgató-helyettes, valamint dr. Fógelné Jóga Andrea iskolai védőnő segítette, aki felkészítő alkalmat is tartott minden hetedik évfolyamos diáknak.