Kerekasztal-egyeztetés az építészetről szóló törvényről

Kerekasztal-egyeztetés az építészetről szóló törvényről

Kerekasztal-egyeztetés az építészetről szóló törvényről

Közös egyeztetést tartott a kormány a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel a magyar építészetről szóló törvényről. Az egyeztetésen a Civilút Alapítvány mellett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Dévény Anna Alapítvány, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketvakok Országos Egyesülete, az Autisták Országos Szövetsége, a Kézenfogva Alapítvány, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, az ÉTA Országos Szövetség, és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége képviseltette magát.

A magyar építészetről szóló törvénnyel kapcsolatban Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos és Lánszki Regő építészeti államtitkár kerekasztal-egyeztetést kezdeményezett a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek bevonásával.  Ugyanis a „semmit rólunk, nélkülünk” elv érvényesülése, mint minden más területen, az akadálymentes környezet kialakításánál is elengedhetetlen.

Magyarország az elmúlt években, évtizedben jelentős jogalkotási lépéseket tett a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása, önálló életvitelének és társadalmi integrációjának elősegítése érdekében. 

A magyar építészetről szóló törvény koncepciója leszögezi, hogy közhasználatú építmény építése során kiemelt figyelmet kell fordítani a jogszabályokban rögzített, akadálymentességre vonatkozó szabályok érvényesítésére, a közhasználatú építmény felújítása, bővítése során pedig az építészeti és műszaki megoldásokkal biztosítani kell az akadálymentesség minél teljesebb megvalósítását.