Obsitosok köszöntése Debrecenben

Obsitosok köszöntése Debrecenben

Obsitosok köszöntése Debrecenben

A Civilút Alapítvány Debrecenben is köszöntötte a nyugállományú katonákat és a honvédségi nyugdíjasokat. A ma már nyugállományú katonák szolgálata, elhivatottsága hozzájárult Magyarország biztonságának megteremtéséhez.

Az Észak-alföldi régióban tevékenykedő nyugállományú katonai szervezetek vezetőinek és képviselőinek tartottak fórumot Debrecenben március 24-én. Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke a bajtársiasság értékére hívta fel a figyelmet. Mind mondta: aki egyszer katona volt, az sohasem felejti el. A rendezvényen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a haderőfejlesztésről tartott előadást, majd Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora mondott köszöntőt.

A helyszínhez illeszkedve a debreceni születésű Szabó Magda gondolatát idézve fejezte ki köszönetét a magyar katonáknak: „Az igazi pozitív hős jó, bátor, szenvedélymentes, de nagy feladatokra vállalkozik, áldozatkész, önzetlen, és szereti a hazát.” Mint mondta, a magyar katonák is hősök, akik áldozatkészen, önzetlen módon teljesítették a katonai szolgálatot, hozzájárulva Magyarország biztonságához. – Hiszen a jelenünk biztonsága a múltunk eredményeiből fakad. Az előttünk járó generációk odaadással gondoskodtak rólunk, formálták világunkat, megteremtették a biztonságunkat. A fiatalabb generációk felelőssége, hogy visszaadják és továbbadják mindezt – hangsúlyozta.

Mint mondta, ezt a célt szolgálja a Civilút Alapítvány Odaadó Programja, amelyben számítanak a nyugállományú katonákra, ahogyan a nyugállományú katonák is számíthatnak az Odaadóra.

A rendezvényen az Észak-alföldi régióban tevékenykedő nyugállományú katonai szervezetek vettek részt: a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Észak-alföldi szervezete, a Bocskai István Bajtársi Egyesület, a Nyíri Honvéd Egyesület, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület, a Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubja, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület és a miskolci Helyőrségi Hagyományőrző Egyesület. A szervezetek vezetőinek Gulyás Andrea adta át a Civilút Alapítvány ajándékcsomagját, amely a köszönetet és az elismerést fejezi ki.

„A hazáért mindhalálig” logóval ellátott hátizsákba logózott nyakkendő és a Zrínyi Nyomda által felajánlott kiadványok – naptár, a Honvédelem és a Haditechnika című újságok 1-1 példánya – valamint az Odaadó Program tájékoztató szórólapja és kisebb ajándékai kerültek. A hátizsák és a nyakkendő Magyarország kormányának támogatásával készült.

Az ajándékokat a rendezvény végén a szervezetek tagjai – mintegy 50 fő - is átvették a Civilút Alapítvány munkatársaitól.

Fotók: Adorján Krisztián szakaszvezető