Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt – Közel 500 jószolgálati jegyet osztott ki a Civilút a 40. Ritmikus Gimnasztika Eb-n

Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt – Közel 500 jószolgálati jegyet osztott ki a Civilút a 40. Ritmikus Gimnasztika Eb-n

A magyar ritmikus gimnasztika történetének első egyéni Európa-bajnoki érmét nyerte Pigniczki Fanni, aki ráadásul hazai pályán mutathatta be gyakorlatait. Ez a sportág történetében csupán a negyedik magyar felnőtt Eb-érem, de a legelső, amelyet egyéni versenyző szerzett, és az első ezüst, ami magyar versenyző nyakába került.

Varázslatos atmoszféra uralkodott május 22-26. között a budapesti rendezésű 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában, melyen a Civilút Alapítvány jószolgálati partnerként vehetett részt.

A tornászok hosszú hónapokon keresztül készültek, hogy a legszebb gyakorlatokat vigyék szőnyegre. A nemzetközi mezőny roppant erős volt, melyben a magyar sportolók kiemelkedően szerepeltek, és hogy Budapesten, hazai közönség előtt versenyezhettek, biztosan plusz motivációt jelentett számukra.

– Azért jó hazai rendezésű világversenyt rendezni, mert akkor a sikerben benne van a magyarok szíve, lelke, tapsa. Fantasztikus volt az egész, volt szerencsém látni Pigniczki Fanni döntőjét, és bár ezüst lett a vége, nekünk mégis bearanyozta ez a siker az egész Európa-bajnokságot – összegezte a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki személyesen vett részt a felnőtt döntő napján.

A szurkolói oldalról is hatalmas érdeklődés övezte a rendszerint látványos sportélményt ígérő gimnasztika Eb-t. A Civilút Alapítvány küldetése, hogy azok is helyet kapjanak a lelátókon, akik önerőből nem, vagy csak nagyon nehezen jutnának el ehhez hasonló eseményekre. 14 célszervezetnek összesen 443 jegyet adhattunk át. 

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a magyar sport sokat erősödött ezen a kontinensbajnokságon.

– Versenyzőként is és sportvezetőként is sok nemzetközi eseményen vettem, illetve veszek részt, úgyhogy van viszonyítási alapom. A budapesti Eb prémium kategóriás eseménynek számít, hiszen a versenyek színvonala mellett az ellátás, a szállás, a csapatok mozgatása tekintetében is kitűnő munkát végzett a szervező bizottság. Ezt megerősítették a magas rangú sportvezetők és politikusok is, akik kilátogattak a Papp László Budapest Sportarénába – nyilatkozta a Magyar Torna Szövetség elnöke.

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.