Révészek

Révészek

Révészek

A Mozgássérült Emberek Öné Egyesülete szervezésében mutatták be Tóth Péter Pál filmíró, operatőr, rendező, vágó Révészek című dokumentumfilmjét. A bemutatón a Civilút Alapítvány is részt vett.  

A Révészek című dokumentumfilm a súlyos életkatasztrófát (balesetet, végzetes betegséget, sztrókot) túlélt emberekről szól. A veszteség nem megtörte őket, hanem életcélt adott nekik. Rehabilitációs intézetekben végzik elkötelezett munkájukat: az egészségügyi szakemberek által nyújtott terápián túl a mindennél fontosabb lelki segítséget tudják megadni életük összeomlásával szembesülő sorstársaiknak.  

A révészek a sérülten is az értelmes, tartalmas létezés „másik partját” elérni remélő embereknek mutatnak utat saját példájukkal, hitelességükkel és szeretetükkel, miközben maguk is ezer problémával küzdenek.    

A filmet 2022. május 14-én mutatták be a Mozgássérült Emberek Öné Egyesülete szervezésében.   

Az Egyesület régóta biztosítja a sorstársi tanácsadást a révészek segítségével. Saját tapasztalataikból kiindulva tudják, hogy egy gyökeresen megváltozott helyzetben tanácsot elfogadni csak olyantól tud az ember, aki maga is megélt már hasonló, vagy pontosan ugyanolyan szituációkat, s azokat maga mögött tudva elfogadható alternatívákat kínál és mutat meg a sérültnek a további életviteléhez.  

Munkájukat, hivatásukat – amelyet sokszor önkéntesként látnak el – odaadással végzik. Éppen ezért a Civilút Alapítvány által alapított Odaadó díjat 2021-ben két révész is elnyerte.  Életmű kategóriában Alpári Lászlóné, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntese, és közösségi kategóriában Erdélyi Klára, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntese.  

A velük készült interjúk itt megtekinthetők: Alpári Lászlóné: "Ameddig lehet, fogom csinálni ezt a munkát és segíteni az embereken" https://www.youtube.com/watch?v=M2kztulaJpo

Erdélyi Klára: "Új utakat nyitni" https://www.youtube.com/watch?v=P_kXma3AVFE