Szemléletformáló előadás az autizmusról

Szemléletformáló előadás az autizmusról

Szemléletformáló előadás az autizmusról

A Civilút Alapítvány a Kapocs Komplex Mintaprogram keretében is együttműködik az Autisták Országos Szövetségével (továbbiakban: AOSZ). Ceglédbercelen, az Eötvös József Általános Iskola 5. és 6. osztályában Heim-Horhi Anett, az AOSZ animátora tartott személetformáló, interaktív órát az autizmusról.

Az együttműködés célja, hogy az autizmus spektrum állapotról minél szélesebb körben elterjedjen a tudás, és már ilyen korai életkorban kialakuljon, illetve átalakuljon a gondolkodás az autizmusban érintett személyekről.

Mi is az az autizmus? Az autizmus egy olyan fejlődési variáció, ami meghatározza, hogyan gondolkodik és viselkedik valaki. Ez – a születéstől kezdődően sajátos fejlődési út – jellemzően két viselkedéses területen mutatkozik meg. Az egyik az, ahogyan más emberekkel kapcsolatot kezdeményezünk, fenntartunk, ahogyan kommunikálunk velük. A másik pedig az, hogy milyen változatosan és rugalmasan vagyunk képesek kialakítani különféle tevékenységeket, illetve mennyire vagyunk érzékenyek arra, ha hirtelen változások keletkeznek a környezetünkben. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy ez az állapot nem betegség. Az autizmus rendkívül sokszínű állapot, így minden embernél máshogy jelenhet meg (forrás: MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport, Felhasználói tananyag a DATA applikáció alkalmazásához).

Ha a statisztikákat nézzük, akkor minden ötödik osztályteremben ül egy autista gyermek. Éppen ezért napjaink egyik égető kérdése, a társadalmi tudásformálás, ezen belül is az autizmussal kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése. Ezt a célt hivatott elérni az AOSZ animátor szolgáltatása, melyről további információkat itt talál: https://aosz.hu/erdeklodoknek/szemleletformalas/

További információk a Civilút Alapítvány Kapocs Komplex Mintaprogramjáról:
https://www.civilut.hu/kapocskartya