Színházi élmény látássérült embereknek: Kőszívű – A Baradlay-legenda

Színházi élmény látássérült embereknek: Kőszívű – A Baradlay-legenda

Magyarországon több tízezer olyan látássérült személy él, akik a színházi előadásokat csupán audionarrációval élvezhetik igazán. Éppen ezért volt rendkívüli 2023. május 21-én az Erkel Színházban bemutatott Kőszívű – A Baradlay-legenda című musical, amely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a MusicalNeked Produkció és a Civilút Alapítvány együttműködésében valósult meg. A népszerű előadásra a látássérült emberek 30% kedvezménnyel vásárolhattak jegyet.

Mit jelent, hogy látássérült emberek számára akadálymentesített előadás? Az audionarrátor „elbeszéli” a színpadon látható vizuális üzeneteket (testbeszéd, mozgás), hozzásegítve a látássérült nézőket a teljesebb élményhez. A vak és gyengénlátó emberekhez a narrátor által elmondott információ fej- vagy fülhallgatón keresztül jut el, így az ép látású nézőkkel együtt élvezhetik az előadást. A május 21-i Kőszívű – A Baradlay-legenda előadáson a Civilút Alapítványnak köszönhetően Szőke-Tóth Cecília audionarrátor biztosította az egyenlő esélyű hozzáférést a Tour Guide System rendszerén keresztül.

„A színházi élmény mindenkié. Ezért kezdeményeztük az együttműködést a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, valamint a MusicalNeked Produkcióval. Együttesen meg tudjuk valósítani, hogy a vak és gyengénlátó emberek is átéljék a musical varázsát.” – mondta el a bemutató előtt Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke.