Zenével bontják le a társadalmi falakat

Zenével bontják le a társadalmi falakat

Bemutatták a Civilút Alapítvány Varázsceruza - Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával c. fogyatékosügyi adománygyűjtő, tehetségkutató, tehetséggondozó programjának kiválasztott mentoráltjait, akik lehetőséget kaptak arra, hogy közösen szerezzenek dalokat Pásztor Anna mentorral és Szebényi Dániel zenei producerrel.

A mentoráltak a három hónapos zenei képzésen gyakorlati órákon és workshopokon sajátítják el a dalszövegírás, dalszerzés alapjait, tanulnak zenetörténetet, és stílusgyakorlatok révén kezdenek bele a közös dalszerzésbe. A program célja az, hogy a fogyatékosügy a zene révén a kultúra részévé váljon, és a mentoráltak lehetőséget kapjanak tehetségük és a képzés során elsajátított tudástár révén arra, hogy zenei területen elkezdhessék építeni pályájukat.

“A zenén keresztül nagyon-nagyon sok mindent meg lehet mutatni, nagyon-nagyon sok olyan érzelmet ki lehet fejezni, amit akár szavakkal nem tudunk. Embereket nézek, és a személyes gondolkodásom az nem az, hogy ki az, aki fogyatékkal él és ki az, aki nem, ki milyen pokoljáráson ment végig. Én embereket nézek.” - mondta el a program zenei producere, Szebényi Dániel, a godfater. együttes énekese, dalszerzője.

Pásztor Annát, a program mentorát elementáris erővel érintette meg az a nyers őszinteség és a letisztult adni akarás, amit a mentoráltakban látott. A Márti dala című számról, amelynek műfaji feldolgozásával pályázhattak az indulók a következőt árulta el a program mentora: “Elképesztő, hogy milyen ajtókat nyit. Nekem pont a gyerekeim születése előtt jött ez a dal, és teljesen megváltoztatta az életemet meg az életfelfogásomat is.”.

Kovács Cintia és Kovács Dzsenifer testvérpáros, akik énekesként pályáztak, látássérültként élik mindennapjaikat, csupán két éve nyílt ki számukra a világ, amikor  a Vakok Állami Intézetében elvégeztek egy három hónapos tanfolyamot, és megtanultak közlekedni és a mindennapokban elvégezni azokat a hétköznapi dolgokat, amelyekre szükségük van.

Pintér Norbert mentorált látásvesztése előtt általános iskolai tanítóként dolgozott, jelenleg magántanulókat tanít és az informatika mellett dalszerzéssel foglalkozik hobbi szinten. Madaras Dorottya énekesként került a programba, színházi és énekesi területen tevékenykedik középiskolai tanulmányai mellett végzős hallgatóként.

A Civilút cégek támogatását várja annak érdekében, hogy a mentoráltak számára koncerteket és fellépési lehetőségeket tudjanak szervezni. “A programmal a célunk, hogy a fogyatékosság ügyet a kultúra részévé tegyünk. A HR Fest és az Auchan Magyarország fő támogatóink mellé szeretnénk még céges támogatókat megnyerni az ügyünkhöz, hogy minél több koncertet is szervezhessünk mentoráltjainknak.” - erősítette meg az alapítvány kuratóriumi elnöke, Ruttkay Réka.

Megyeri Gabriella, a Varázsceruza program kreatívigazgatója a bemutatón elmondta, a mentoráltak közösen, egy csapatként szereznek két dalt, és dolgozzák fel az Anna and the Barbies együttes Márti dala című számát a zenei képzés mellett, melyeket a program lezárásaként március 13-án mutatnak be a nagyközönség számára.

A Varázsceruza közösségi oldalán követhetik nyomon a mentoráltak fejlődését, motivációikat az érdeklődők, ahol hétről hétre videós tartalmakban mutatják be, hol tart a mentorált csapat a dalszerzésben. Az oldal elérhetősége:

 

https://www.facebook.com/VarazsceruzaProgram 

A bemutatóról készült videó itt érhető el:
https://www.youtube.com/watch?v=3GneKEAMaOo 

A bemutatón készült sajtófotók innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/1uGdK1_ayD_NNVXGQUE2ViQtBLwykf7kY?usp=drive_link