carousel

Online szakmai konferencia az állatvédelemről

Az állami szervek és a társadalmi szervezetek szerepe, feladata és lehetőségei az állatvédelem területén címmel szervezett online szakmai konferenciát a Civilút Alapítvány. A tanácskozásra meghívott szakemberek a jogszabályok, a tudomány és a civil szervezetek szemszögéből vizsgálták meg az állatvédelem helyzetét és legfontosabb kérdéseit.  

A konferencián Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az állatvédelem tudományos alapjait foglalata össze.  

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában az állami szerepvállalás különböző aspektusait mutatta be, hangsúlyozva, hogy az állatvédelemben a civil szervezetek véleményére, tapasztalataira is számítanak.  

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ központvezetője „Állatvédelem, mint az együttműködés művészete” című előadásában áttekintést adott arról, hogy az állatvédelem olyan szerteágazó és komplex társadalmi kérdés, amely egyaránt hatással van a gazdasági és szociális területekre, nagyban befolyásolja a természet- és környezetvédelem kérdését, de érinti a pszichológiát és a kriminalisztikát is.  

A civil szervezetek részéről elsőként Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány vezetője szólalt fel, bemutatta az ország egyik legnagyobb állatvédelemmel foglalkozó alapítványának szerepét, feladatát és lehetőségeit.  

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu társalapítója a hazai kutyabarátság társadalmi változásairól, a hazai kutyabarát turizmus fejlődéséről tartotta meg előadását.  

Végül, de nem utolsó sorban Szűcsné Mércse Adrienn, az Ürömi Állatotthon tulajdonosa azt ismertette, hogy egy családi vállalkozásként működő kisebb volumenű állatmenhely hogyan tudja a társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett programjaival a felelős állattartást népszerűsíteni.  

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek vezetője, a konferencia házigazdája, Szabó László kommunikációs szakember volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hazai helyzet javuló tendenciát mutat, egyre többen állnak ki az élőlények jogaiért és egyre többen kérnek segítséget, ha állatkínzás történik környezetükben. Egyetértettek abban is, hogy prevencióval, edukációval és ismeretterjesztéssel nagyon sokat tehet tenni az állatok védelméért. Ebben segítséget jelent a civilek, az állatvédő szervezetek, a döntéshozók, a jogalkotók és a tudományos élet képviselőinek összefogása.  

Az online konferencia videóanyagát a Civilút Alapítvány – előzetes regisztrációt követően – az állatvédelmi szakmai szervezeteknek mutatta be április 15. és 18. között. Az eseményre több mint 200 szervezet regisztrált.    

Az állatvédelem közös ügyünk és közös felelősségünk.